Strategii pentru parinti furiosi – Cum sa evitati izbucniri si crize de nervi de fata cu copiii

Indiferent care este cauza sau tinta spre care furia noastra se indreapta, expertii sunt de acord ca modul de exprimare al furiei poate fi dureros si nu rezolva niciodata o problema.

Asadar, este important sa ne descurcam cu sentimentele de furie fara a afecta personalitatea copilului.

Cum ne putem controla aceste sentimente?

1.Iesiti sau asteptati – atunci cand va simtiti furios, retrageti-va din situatie pana va calmati.
 

2.Eu', nu tu' – evitati sa va atacati copilul cu afirmatii de genul tu nu o sa inveti niciodata', tu esti asa un smiorcait'. In schimb, ganditi in termeni referitori la propria persoana Mie nu imi place sa adun hainele dupa tine'.
 

3.Scrieti. Daca sunteti prea furiosi pentru a vorbi, atunci nu o faceti. In cazul in care copilul citeste deja, exprimati-va sentimentele in scris. Cateodata, timpul pentru cautarea unei foi si a unui pix, va mai reduce din furie.
 

4.Ramaneti in prezent, nu acuzati pentru greseli trecute sau pentru ce credeti ca va face in viitor. Referiti-va doar la problema prezenta.
 

5.Reintroduceti sentimentele bune. Cand le pierdeti, reconectati-va cu copilul dumneavoastra cat de curand puteti. Asta inseamna, de exemplu, sa spuneti ca va pare rau si sa imbratisati copilul. In cazul copiilor mai mari, puteti oferi explicatii- de ce ati fost furios/furioasa- alaturi de scuze. Nu va temeti ca scuzele va vor diminua autoritatea deoarece scuzele arata copilului ca il respectati si il invata faptul ca oricine poate gresi la un moment dat.
 

6.Recunoasteti care este problema. Este un comportament al copilului sau sunteti obosit, va simtiti supraincarcat la serviciu, sunteti suparat pe partenerul de viata, mama sau sef? Fiti constient de momentele in care sunteti mai vulnerabil la furie si rezistati urgentei de a transmite sentimente negative copilului dumneavoastra.
 

7.Copiii nu sunt singurii care ii infurie pe parinti. Rudele care critica, judeca si interfereaza cu regulile din familie, pot crea tensiune. Este recomandat ca parintii sa stabileasca limite in avans pentru bunici sau alte persoane care devin prea implicate si sa ii ajute sa invete cum sa respecte aceste reguli. De exemplu, daca un bunic ofera prea multe dulciuri copilului, parintele ii poate explica faptul ca medicul pediatru le-a recomandat cat mai putine dulciuri. Daca un bunic sau o alta ruda face temele in locul copilului, explicati faptul ca profesorul a cerut ca elevii sa faca tema independent.
 

8.Stilul diferit de educare al partenerului poate fi o alta sursa de stres. Este util un parteneriat intre parinti – un angajament prin care parintele care a fost implicat intr-o situatie cu copilul sa managerieze aceasta problema pana la sfarsit, fara sa fie influentat de celalalt partener. Insa, daca unul dintre parinti devine furios, celalalt il poate ajuta sa se calmeze.
 

9.Faceti pentru dumneavoastra si restul familiei un tabel si adaugati un sticker de fiecare data cand unul dintre membrii familiei are o manifestare de furie. Atunci cand un membru al familiei aduna mai multe stickere, este timpul sa vorbiti despre ce se intampla.
 

10.Puteti avea la indemana un reportofon sau un casetofon pentru a va inregistra. Cand simtiti ca veti exploda, porniti inregistrarea. Ascultati apoi ce ati inregistrat si imaginati-va ca dumneavoastra sunteti copilul.

Articol de Andreea Biji, psiholog Salvati Copiii

www.salvaticopiii.ro

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Strategii pentru parinti furiosi - Cum sa evitati izbucniri si crize de nervi de fata cu copiii
Strategii pentru parinti furiosi – Cum sa evitati izbucniri si crize de nervi de fata cu copiii

Furia este una dintre cele mai comune emotii si este normal ca un parinte sa se enerveze pe proprii copii. Insa modul in care un parinte gestioneaza aceasta furie este foarte important pentru o relatie sanatoasa intre parinte si copil. Si sa nu uitam, nu este vorba numai de copii: partenerul de viata, parintii, fratii, socrii pot creste nivelul de stres al parintilor.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste