Umilirea in public nu face copiii mai cuminti

Umilirea – lovirea copilului in public, pe strada, in fata altor persoane sau in fata clasei – afecteaza imaginea de sine a copilului, il invata ca nu are valoare pentru adult.

Unii parinti vad in acest gest o rezolvare rapida, urmarind sa-l faca pe copil sa se simta vinovat si sa inceteze manifestarea unui anumit comportament.

Chiar daca in unele cazuri se obtine un rezultat imediat, efectele pe termen lung sunt daunatoare pentru copil, intrucat el nu are maturitatea emotionala de a procesa rusinea si umilirea.

Lovirea copilului il va face pe acesta sa se teama de adult si sa ascunda anumite comportamente, in loc sa aiba incredere in parinte si sa invete comportamentele adecvate.

Lovirea copilului nu este pentru el lectia corecta intrucat ii arata ca lovirea este un mod de a rezolva probleme.

 

Cum se simt copiii umiliti?

Copiii umiliti se simt expusi, ca si cum ceva nu este in regula cu ei, atacati, ca si cum toata lumea ar fi impotriva lor si atat de rusinati incat ar dori sa dispara.

A umili inseamna a viola granitele cuiva. Cand gresim cu ceva si realizam asta, avem nevoie de timp si spatiu ca sa admitem ca am gresit, sa intelegem ce putem invata din asta si sa mergem mai departe.

Atunci cand un copil este umilit, el nu are acest timp si spatiu, iar cand acest lucru se intampla in public rezultatul asupra copilului va fi ostilitatea si chiar frica fata de ceilalti.

 

Cine umileste?

Parintii care se simt rusinati de comportamentul copiilor insa nu se gandesc la dezvoltarea copilului. Ei se gandesc mai mult la ce impresie face un copil care se comporta neadecvat in public si la faptul ca vor fi judecati de proasta educare'.

Parintii sau educatorii violenti, care umilesc in mod repetat copiii:

– nu pot empatiza, nu pot simti durerea pe care umilirea o cauzeaza;
– nu isi pot stapani furia; ei folosesc umilirea pentru a-si face viata mai usoara si pentru a se simti puternici; umilesc copilul, acesta se supune, conflictul e rezolvat, iar ei se simt eliberati de furie.

Chiar si observarea unui copil care este umilit este o experienta dureroasa. Deseori parintii sau profesorii fac asta in prezenta altor copii pentru a se folosi de puterea exemplului'.

Ceilalti copii care observa pot suferi aceleasi consecinte ca si copilul in cauza: neincredere, ostilitate fata de ceilalti, anxietate, depresie, deoarece stiu ca pot fi in aceasta situatie oricand.

Sfatul specialistului

 

Pentru copii astfel de pedepse sunt prea dure si depasesc capacitatea lor de aparare.

A invata copilul ce inseamna rusinea atunci cand face ceva gresit este un aspect important in deprinderea auto-controlului insa a impune rusinea il face pe acesta sa se simta revoltat, indignat, temator sau agresiv.

Respectati-va copilul – respectati corpul lui, mintea lui si sentimentele lui si nu subestimati niciodata pericolul de a rani grav un copil atunci cand il umiliti.

De Andreea Biji, psiholog Salvati Copiii
 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Umilirea in public nu face copiii mai cuminti
Umilirea in public nu face copiii mai cuminti

I s-a intamplat probabil fiecaruia dintre noi sa asiste – vrand-nevrand – la scene in care un parinte furios isi “educa” copilul in public, cu tipete, jigniri si lovituri. Multi dintre noi ramanem indiferenti in fata acestor violente, pe altii ne revolta, putini intervenim in ceea ce consideram a fi “probleme de famile”. Dar oare care sunt efectele pe care le are aceasta umilire publica asupra copilului expus la o violenta deloc educativa? Andreea Biji, psiholog la Salvati Copiii ne explica.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste