Now Reading
Gandurile negative si impactul lor asupra relatiei de cuplu

Gandurile negative si impactul lor asupra relatiei de cuplu

Un cuplu nu este afectat doar de anumite comportamente sau nepotriviri. In egala masura, propriile ganduri negative pot afecta o relatie, pe care ajungem sa o percepem distorsionat.

 

Gandirea catastrofala

Avem uneori tendinta de a „ne gandi la ce e mai rau” in diferite situatii cu o componenta necunoscuta. Mintea noastra se agata de cele mai sumbre scenarii si, oricat de ridicole ar parea, acestea ne par reale si chiar posibile.

Spre exemplu, lipsa unui cadou substantial din partea iubitului de ziua ta, poate deveni o dovada certa ca urmeaza sa va despartiti intrucat el, in mod evident, nu te mai iubeste. Absurd?

Mai grav este ca ajungem sa ne comportam asa cum ne dicteaza acest „instinct” codificat si, deseori, ajungem la un deznodamant nefavorabil, pe care l-am provocat singure.

Daca stii ca ai o astfel de gandire, in primul rand constientizeaza momentul in care ideile catastrofale incep sa se contureze. Oare care este teama reala? De unde vine nesiguranta?

Cu certitudine, in spatele lor exista un alt factor declansator, care invariabil actioneaza in aceeasi directie. Incearca apoi sa redobandesti controlul.

Daca anumite lucruri te nelinistesc, incearca sa vezi pe ce se bazeaza temerile tale si cum le poti adresa.

Daca ai o nesiguranta legata de partenerul tau, intai clarifica acest lucru pentru tine, iar apoi discuta cu el despre ce te nelinisteste. Fara acuze, fara scenarii, fara profetii auto-implinite

 

Neincrederea

Multe ganduri si presupuneri ni le justificam prin „prudenta” sau o doza de neincredere. O perspectiva echilibrata asupra partenerului, in care nu il banuim constant, dar nici nu il urmam orbeste, este de dorit.

Suspiciunile, pot fi cauzate de anumite comportamente, gesturi sau schimbari pe care le observam, dar chiar si atunci, acestea pot fi discutate cu iubitul.

In momentul in care ne dezvoltam un monolog interior nefavorabil la adresa partenerului, vom ajunge sa avem mai multa incredere in propriile idei decat in el. Indiferent cat de adevarate ne suna ele in minte, ele nu sunt neaparat si reale.

In asemenea situatii este bine sa ne intrebam daca neincrederea o asociem intr-adevar cu celalalt sau cu noi insene? Oare nu avem incredere ca putem fi iubite, apreciate, dorite? Ne este teama ca vom fi abandonate?

Astfel de idei, de multe ori isi au radacinile fie in copilarie, fie in relatiile anterioare, esuate. Repetarea unor experiente ne blocheaza deseori intr-un tipar.

Ni se poate intampla sa il regasim sau chiar cautam inconstient intr-un partener, asa cum ni se poate intampla pur si simplu sa il proiectam.

Daca ganduri legate de neincrederea in partener sunt un ritual in relatiile tale, este recomandat sa identifici sursa lor, pentru a te putea elibera de stresul indus de ele.

 

Analiza in exces

Credem ca intelegem foarte bine anumite situatii tocmai pentru ca suntem capabile de o analiza profunda. Ceea ce pierdem din vedere este relaxarea si faptul ca multe lucruri chiar nu au nevoie de analiza.

Un gest sau un comportament pot fi situationale, dependente de o dispozitie sau de un stimul extern cuplului.

Analiza in exces a unor astfel de detalii, abat atentia de la imaginea de ansamblu, blocandu-se in detalii nesemnificative.

Mai mult, ele slabesc energia si disponibilitatea de a depasi cu mai multa usurinta evenimente minore. De multe ori, analiza poate duce la un numar infinit de posibilitati, in hatisul carora ne simtim pierdute.

Daca intr-adevar vorbim despre o situatie care ne deranjeaza, este mult mai sanatos si recomandat sa o discutam deschis si nu sa incercam sa ne imaginam ca stim ce gandeste celalalt.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top