Cum gestionam conflictele cu copilul nostru adolescent

Adolescenta este o perioada a schimbarilor fizice si psihice, in care tinerii isi redefinesc imaginea de sine si isi structureaza propriile valori si idealuri. In aceasta perioada a schimbarilor pot aparea neintelegeri intre parinti si adolescent, cel mai adesea acestea fiind determinate de problemele de comunicare, diferentele de opinii sau nerespectarea de catre adolescent a regulilor stabilite de parinti.

 

Iubire si respect

Pentru a avea o relatie armonioasa cu copilul tau adolescent e important sa-i oferi iubire neconditionata, atentie, apreciere si respect. Comunicarea si conectarea sunt esentiale, asadar petreceti timp de calitate impreuna si valorizati toate aceste momente.

Poti alege acele activitati care va fac placere amandurora sau il poti ruga sa te ajute cu ceva, sa te invete ceva si, in cazul acesta, vei pune accent si pe competentele lui, contribuind si la cresterea stimei de sine.

Ori de cate ori ai ocazia sa discuti cu adolescentul, asculta-l cu atentie, fara a judeca sau da sfaturi, decat in cazul in care adolescentul iti solicita ajutorul.

Atunci cand el traverseaza momente dificile fie la scoala sau in relatiile cu prietenii, un simplu povesteste-mi cum te simti.' poate face minuni.

Valideaza-i emotiile, spunandu-i ca ii intelegi starile prin care trece si oferindu-te sa il asculti. Nu minimiza nelinistile, trairile adolescentului, pentru ca el se va simti neinteles.

 

Transformarile adolescentei

In adolescenta se dezvolta mult autonomia si copiii aflati in acest stadiu al dezvoltarii pun mare pret pe independenta. De aceea, un aspect esential este acela ca parintele sa realizeze un echilibru intre libertatea de miscare pe care i-o ofera adolescentului si control, atunci cand este cazul.

Ofera-i oportunitatea de a-si dezvolta independenta, stabilind in acelasi timp limite clare si rezonabile. Nu lasa totul la latitudinea adolescentului, insa stai departe si de cealalta extrema in care stabilesti reguli foarte stricte, pe care el sa le perceapa ca fiind tiranice.

Explica-i ca regulile vin din dorinta ta de a sti ca el este bine si in siguranta. Atunci cand adolescentul simte ca esti cald si suportiv cu el, cand vede ca ii acorzi independenta de a lua anumite decizii, este mai deschis la a asculta si respecta regulile.

In cazul in care exista o anumite rigiditate in relatia voastra si esti foarte autoritar cu el, exista riscul ca acesta sa devina mai devreme sau mai tarziu un rebel.

 

Sursa neintelegerilor

Neintelegerile pot aparea frecvent pe fondul parerilor voastre diferite. Chiar daca nu esti de acord cu el, respecta-i parerile. In acelasi timp, ii poti stimula curiozitatea de a explora noi posibilitati si de a privi lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Copilul tau poate lua decizii cu care tu nu esti de acord si un exemplu poate fi acela al carierei pe care vrea sa o urmeze. Respecta-i alegerile si ajuta-l sa-si implineasca visele.

Evita tendinta de a-i trasa un viitor prin prisma neimplinirilor personale. Tu il poti calauzi cu dragoste si intelegere in identificarea valorilor lui, in stabilirea identitatii lui unice.

In momentul in care a facut o greseala, focalizeaza-te pe punctele lui forte si aminteste-i de situatii in care a avut succes. In acest fel, adolescentul devine mai increzator si mai motivat sa faca lucrurile diferit pe viitor.

 

Evitarea conflictelor si tensiunilor

In adolescenta, grupul de prieteni devine un cadru de manifestare a independentei si de autoafirmare, iar adolescentul poate adopta o anumita tunsoare sau o vestimentatie cu care nu esti de acord.

Priveste acest lucru dintr-o alta perspectiva: adolescentul este in procesul de cautarea a propriei identitati si de aceea experimenteaza mai multe ipostaze. In acelasi timp, poti initia o discutie despre decenta si tinuta adecvata mediului, in care stabilesti si niste limite rezonabile.

Daca apar momente foarte tensionate intre voi, aminteste-ti ca esti un model pentru el. De aceea, e important sa-ti iei cateva clipe de ragaz si sa abordezi cu calm situatia.

Evita criticile si reprosurile pentru ca acestea, venite din partea unui parinte, sunt mai dureroase decat cele venite din partea unui profesor sau coleg. In locul acestora, ii poti spune ca esti preocupat, ingrijorat de ceea ce se intampla si vrei sa gasiti impreuna o solutie.

In anumite situatii poti folosi si umorul pentru a depasi un moment tensionat, insa cu mult tact. Daca prin umor minimalizezi trairile lui, se va simti neinteles, ranit, insa daca povestesti, de exemplu, despre o situatie similara din viata ta, umorul se poate dovedi un aliat in depasirea neintelegerilor dintre voi.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel. 0745 089985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum gestionam conflictele cu copilul nostru adolescent
Cum gestionam conflictele cu copilul nostru adolescent

Adolescenta este o perioada a schimbarilor in care pot aparea neintelegeri intre parinti si adolescent, cel mai adesea acestea fiind determinate de problemele de comunicare, diferentele de opinii sau nerespectarea de catre adolescent a regulilor stabilite de parinti.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste