Now Reading
Cum gestionam conflictele cu copilul nostru adolescent

Cum gestionam conflictele cu copilul nostru adolescent

Revista Psychologies

Adolescenta este o perioada a schimbarilor fizice si psihice, in care tinerii isi redefinesc imaginea de sine si isi structureaza propriile valori si idealuri. In aceasta perioada a schimbarilor pot aparea neintelegeri intre parinti si adolescent, cel mai adesea acestea fiind determinate de problemele de comunicare, diferentele de opinii sau nerespectarea de catre adolescent a regulilor stabilite de parinti.

 

Iubire si respect

Pentru a avea o relatie armonioasa cu copilul tau adolescent e important sa-i oferi iubire neconditionata, atentie, apreciere si respect. Comunicarea si conectarea sunt esentiale, asadar petreceti timp de calitate impreuna si valorizati toate aceste momente.

Poti alege acele activitati care va fac placere amandurora sau il poti ruga sa te ajute cu ceva, sa te invete ceva si, in cazul acesta, vei pune accent si pe competentele lui, contribuind si la cresterea stimei de sine.

Ori de cate ori ai ocazia sa discuti cu adolescentul, asculta-l cu atentie, fara a judeca sau da sfaturi, decat in cazul in care adolescentul iti solicita ajutorul.

Atunci cand el traverseaza momente dificile fie la scoala sau in relatiile cu prietenii, un simplu “povesteste-mi cum te simti.” poate face minuni.

Valideaza-i emotiile, spunandu-i ca ii intelegi starile prin care trece si oferindu-te sa il asculti. Nu minimiza nelinistile, trairile adolescentului, pentru ca el se va simti neinteles.

 

Transformarile adolescentei

In adolescenta se dezvolta mult autonomia si copiii aflati in acest stadiu al dezvoltarii pun mare pret pe independenta. De aceea, un aspect esential este acela ca parintele sa realizeze un echilibru intre libertatea de miscare pe care i-o ofera adolescentului si control, atunci cand este cazul.

Ofera-i oportunitatea de a-si dezvolta independenta, stabilind in acelasi timp limite clare si rezonabile. Nu lasa totul la latitudinea adolescentului, insa stai departe si de cealalta extrema in care stabilesti reguli foarte stricte, pe care el sa le perceapa ca fiind tiranice.

Explica-i ca regulile vin din dorinta ta de a sti ca el este bine si in siguranta. Atunci cand adolescentul simte ca esti cald si suportiv cu el, cand vede ca ii acorzi independenta de a lua anumite decizii, este mai deschis la a asculta si respecta regulile.

In cazul in care exista o anumite rigiditate in relatia voastra si esti foarte autoritar cu el, exista riscul ca acesta sa devina mai devreme sau mai tarziu un rebel.

 

Sursa neintelegerilor

Neintelegerile pot aparea frecvent pe fondul parerilor voastre diferite. Chiar daca nu esti de acord cu el, respecta-i parerile. In acelasi timp, ii poti stimula curiozitatea de a explora noi posibilitati si de a privi lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Copilul tau poate lua decizii cu care tu nu esti de acord si un exemplu poate fi acela al carierei pe care vrea sa o urmeze. Respecta-i alegerile si ajuta-l sa-si implineasca visele.

Evita tendinta de a-i trasa un viitor prin prisma neimplinirilor personale. Tu il poti calauzi cu dragoste si intelegere in identificarea valorilor lui, in stabilirea identitatii lui unice.

In momentul in care a facut o greseala, focalizeaza-te pe punctele lui forte si aminteste-i de situatii in care a avut succes. In acest fel, adolescentul devine mai increzator si mai motivat sa faca lucrurile diferit pe viitor.

 

Evitarea conflictelor si tensiunilor

In adolescenta, grupul de prieteni devine un cadru de manifestare a independentei si de autoafirmare, iar adolescentul poate adopta o anumita tunsoare sau o vestimentatie cu care nu esti de acord.

Priveste acest lucru dintr-o alta perspectiva: adolescentul este in procesul de cautarea a propriei identitati si de aceea experimenteaza mai multe ipostaze. In acelasi timp, poti initia o discutie despre decenta si tinuta adecvata mediului, in care stabilesti si niste limite rezonabile.

Daca apar momente foarte tensionate intre voi, aminteste-ti ca esti un model pentru el. De aceea, e important sa-ti iei cateva clipe de ragaz si sa abordezi cu calm situatia.

Evita criticile si reprosurile pentru ca acestea, venite din partea unui parinte, sunt mai dureroase decat cele venite din partea unui profesor sau coleg. In locul acestora, ii poti spune ca esti preocupat, ingrijorat de ceea ce se intampla si vrei sa gasiti impreuna o solutie.

In anumite situatii poti folosi si umorul pentru a depasi un moment tensionat, insa cu mult tact. Daca prin umor minimalizezi trairile lui, se va simti neinteles, ranit, insa daca povestesti, de exemplu, despre o situatie similara din viata ta, umorul se poate dovedi un aliat in depasirea neintelegerilor dintre voi.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel. 0745 089985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top