Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu

Dorința de a avea o nouă relație de cuplu ne poate determina să facem anumite greșeli, iar drept rezultat ne îndepărtăm de obiectivul nostru. Iată care sunt și cum le putem corecta.

Citește și:

3 indicii că un bărbat nu își dorește o relație de cuplu

Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești…

Fie că îți dorești o relație de cuplu pentru că ești singură, fie că nu te mai regăsești în relația de cuplu actuală, dorința de a avea o nouă relație intimă poate ascunde câteva capcane la care merită să te gândești.

Una dintre greșeli este înțelegerea corectă a acestei dorințe de a fi într-un nou cuplu: din ce lipsuri vine ea? Ce anume te aștepți să se întâmple diferit, odată ce vei fi într-o nouă relație intimă?

Așadar, pentru început ar fi bine să îți clarifici ce îți dorești. Știu că se poate răspunde în fel și chip la această întrebare, dar este esențial ca aceste răspunsuri să-ți fie clare, pentru ca ele te vor ajuta să te poziționezi în căutari, evaluări și alegeri de parteneri.

Dacă reușești să-ți și notezi aceste lucruri, cu atât mai bine, pentru că apoi te poți uita pe ce ai scris și te poți întreba cum ai putea tu să ai grijă personal de unele dintre acele dorințe, pentru a mai ușura din sarcinile unui viitor partener și a-ți crește astfel șansele să-l găsești pe acela potrivit.

O altă greșeală care se poate strecura în năzuința de a fi într-un cuplu este aceea de a te aștepta ca toate dorințele tale să fie împlinite, negreșit, de către un „el'.

Este firesc ca partenerii de cuplu să se iubească, să se respecte, să aibă grijă unul de altul. Aceste lucruri merită a fi așteptate să se împlinească într-o relație.

Dar este riscant să renunți la toate abilitățile tale de a avea grijă de tine și de nevoile tale atunci când nu mai ești singură.

Odată ce ai rămas cu cele mai importante principii și dorințe de care vei ține cont în căutările tale, încearcă să nu le transformi pe toate într-un șablon complicat cu care să măsori tot ceea ce vei întâlni în cale.

Mai degrabă, ai putea păstra în minte și în suflet acele puncte foarte importante pentru tine, rămânând deschisă și curioasă cu privire la modul în care un partener ți-ar putea dezvălui că le împlinește.

În acest fel poți evita alte două greșeli: aceea de a nu mai putea prioritiza ceea ce contează cu adevărat și astfel de a pendula permanent între diverse criterii sau dorințe, sau aceea de a pierde din vedere, sau chiar a renunța la convingeri valoroase pentru tine, doar pentru a fi într-o relație de cuplu.

O altă greșeală care poate interveni ține mai mult de aspectul social și cultural și anume, să îți dorești să ai o relație de cuplu pentru a avea o viață socială mai activă, sau pentru a închide odată gura târgului că ai și tu pe cineva și iată că n-o să rămâi „fată bătrână'…

Deși nu pare la prima vedere, aici lucrurile pot fi mai delicate și pot necesita mai mult răgaz din partea ta să le descoperi și să le înțelegi. Suntem ființe sociale și avem nevoie de interacțiune umană, de acceptare într-un grup.

O sugestie ar fi să încerci să rămâi onestă cu tine însăți și să te întrebi câte dintre aceste cerințe sociale te reprezintă cu adevărat?

Cât de mult sau cât de puțin merită să iei decizii privind viața ta personală, funcție de așteptările familiei sau ale grupului din care faci parte?

Acestea au fost câteva din confuziile care pot apărea din dorința de a avea o nouă relație de cuplu. A-ți dori să ai un partener cu care să construiești o relație intimă este un lucru natural și firesc.

Rămâi totodată conștientă că în acest proces pot interveni așteptări sau speranțe mai puțin potrivite sau utile ție și este bine să le identifici din timp pentru a putea avea grijă de ele separat de cele just a fi împlinite într-un cuplu.

De Elena Constantin, psiholog, psihoterapeut în formare și consilier pentru dezvoltare personală

counselor.studio@gmail.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu
Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu

Dorința de a avea o nouă relație de cuplu ne poate determina să facem anumite greșeli, iar drept rezultat ne îndepărtăm de obiectivul nostru. Iată care sunt și cum le putem corecta.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste