Greseli pe care le facem in relatia de cuplu
Greseala face parte din natura umana, dar poate fi corectata. Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem in diferitele stadii ale unui cuplu.
Greseli de la primele intalniri
Primele intalniri cu o persoana care ne atrage, au si ele cateva reguli de conduita. Iar dintre acestea, se exclud: impartasirea prea multor informatii, opiniile drastice si discutiile despre fosta relatie.
Manifestandu-le putem pierde sansa unei urmatoare intalniri si astfel a ocaziei de a ne dezvalui asa cum suntem. Atunci cand impartasim excesiv de multe informatii nu inseamna ca ajutam interlocutorul sa ne cunoasca mai bine.
Incercam sa recuperam cu el, la o prima intalnire, sase luni de relatie pe care am fi putut sa le avem. Nimic mai neatragator. Nimeni nu vrea sa se simta de la primele intalniri deja in mijlocul relatiei.
La primele intalniri partenerul nu trebuie sa afle cate depresii post despartiri ai avut, despre relatia defectuoasa cu parintii, ce dureri fizice ai mai descoperit sau vreo trauma peste care nu ai reusit sa treci.
Practic, lasa-l sa te descopere treptat si nu ii testa din start capacitatea sa iti tolereze imperfectiunile ci provocarile emotionale.
In privinta opiniilor, cu totii le avem si avem si dreptul la ele. Totusi, transformarea primelor intalniri in sesiuni de propaganda, clar te va sterge de pe lista unor intalniri ulterioare.
Bineinteles ca o relatie serioasa inseamna si viziuni comune asupra anumitor aspecte. Dar acestea nu se stabilesc din primele patru intalniri.
In privinta fostelor relatii… vei sti daca va veni vreodata momentul potrivit sa va destainuiti reciproc. Cu siguranta momentul nu este acesta.
Evita sa vorbesti despre cat de oribil este fostul partener, cat de traumatizanta despartirea sau, eventual, cat de dor iti e de el pentru ca era baiat bun. Discutiile despre fosta relatie nu demonstreaza decat ca inca nu ai depasit-o.
Greseli dupa primele cateva intalniri
Deja ati iesit de cateva ori in oras si lucrurile par sa functioneze. Va simtiti bine impreuna, incercati sa va descoperiti si sa vedeti daca exista interes reciproc pentru o continuare. Acesta este momentul in care trebuie sa ne abtinem de la: manifestari disperate, anunturi pe social media sau judecati de valoare.
Disperarea intervine atunci cand incerci sa iti planifici viitorul dupa cateva intalniri cu o persoana. Se poate sa iti placa foarte mult si sa va simtiti foarte bine impreuna, dar cam aici se poate trage linia sub lucrurile pe care le poti spune: „ma simt bine cu tine si imi face placere sa ne intalnim”.
Evita declaratii cu potential de panica precum „cred ca te iubesc, as fi disperat/a sa ne despartim”. Alte greseli in acest sens sunt coplesirea cu telefoane si mesaje, precum si asteptarile ca celalalt sa fie mereu disponibil. Toate acestea vor da impresia de nesiguranta si dependenta. Nimeni nu gaseste ceva atragator aici…
Evita sa iti schimbi statusul pe retelele sociale din „single” in „intr-o relatie” dupa primele cateva intalniri. Chiar daca vi se pare funny amandurora acest lucru, abtineti-va. Sau, daca va despartiti la urmatoarea intalnire, pregatiti-va sa dati explicatii in public. Voi si starurile de la Hollywood.
Daca este doar initiativa ta, cu atat mai tare poti panica persoana cu care iesi. Mai mult, este ca si cum ti-ai invita toate cunostintele sa isi dea cu parerea despre noul tau partener. Chiar vrei asta?
Daca vreodata cauti o trasatura total neatragatoare (poti incerca la vreun blind-date nereusit) incearca sa emiti judecati. Ok, cu totii o facem pentru ca ne abtinem mai greu. Dar este sanatos sa ne abtinem. Mai ales la inceputul unei relatii.
Atunci cand exageram cu comentariile si opiniile personale (negative) devenim persoane neplacute si plictisitoare. Evita sa spui partenerului „cred ca ar trebui sa faci…” sau „de ce nu te gandesti la…”.
Chiar daca prin asta incerci sa fii de folos, mesajul receptionat este „cred ca pot sa te imbunatatesc”. In egala masura nu iti da cu parerea nici despre ce ar trebui sa faca altii cu vietile lor.
Greseli in relatia de cuplu
Deja a trecut timpul si ati devenit un cuplu. Sunteti inca la inceput, dar va intalniti destul de des si lucrurile par sa mearga in directia dorita. Acum, cele mai frecvente greseli sunt: sa ai asteptari prea mari, teama de conflict sau compromisul si limitele confuze.
Cu totii ne dorim ca sentimentele de la inceputul unei relatii, cand tot ceea ce face celalalt pare amuzant si dragut, sa dureze la nesfarsit. Nimeni nu poate trai la nivelul perfectiunii idealizate.
Va veni si momentul in care te enerveaza ca vorbeste cu gura plina, sforaie noaptea, nu spala vasele si da parizer pisicii tale obisnuita cu mancare speciala. Ceea ce nu este rau.
Este momentul in care punem in balanta si bune si rele si luam o decizie informata asupra a ceea ce vrem sa facem mai departe. Deci, domoleste-ti asteptarile nerealiste.
Tot din seria „nimic nu este perfect”, mai devreme sau mai tarziu vom descoperi ca anumite lucruri le vedem diferit. Nu putem fi de acord in toate aspectele si apar conflicte.
Unora fie le este teama sa isi sustina opiniile diferite pentru a nu-si speria partenerul, fie le place sa castige orice discutie in contradictoriu.
Ambele situatii sunt nefavorabile unei relatii pe termen lung. Fie gasiti teren comun, fie faceti compromisuri, fie gasiti metode agreabile de a va accepta diferentele de opinie.
O alta greseala pe care o putem face intr-o relatie este sa punem nevoile partenerului mai presus de ale noastre. Uitam de scopurile noastre, placeri, interese, prieteni etc., sacrificand de dragul relatiei ceea ce era important pentru noi.
O relatie sanatoasa inseamna doi indivizi diferiti care aleg sa imparta portiuni semnificative din vietile lor, fara a-si cenzura nevoile, dorintele sau opiniile.
Editare: Iulia Barca
Foto: 123rf.com