Idei primitive despre educatie

Un copilas care il ia pe „nu in brate la patru ani, va deveni un adolescent recalcitrant? Cine stie? Iata cateva idei primitive in materie de educatie.

 

Reguli inexistente

Psihologii si psihanalistii nu contenesc sa le spuna parintilor ca un copil este o fiinta fragila, care e vulnerabila la orice eveniment neplacut din mediu.

De exemplu, daca parintii divorteaza cat cel mic este prescolar, acesta va creste cu niste grave probleme emotionale.

Adevarul este ca nu exista nicio lege in acest sens, si multi copii se descurca foarte bine si in aceasta situatie.

Pentru ca mai important decat sa aiba doi parinti care se cearta toata ziua si stau sub acelasi acoperis, pentru cel mic este important un climat calm.

 

Determinism strict?

Asadar, ceea ce „pateste un copil sub sase ani il influenteaza pe viata? Anne Gatecel, directoarea Institutului de formare in psihomotricitate de la Pitie-Salpetriere din Paris, spune ca este o „ineptie.

Sigur ca este important ca cel mic sa aiba parte de un atasament bun si securizant. Sigur ca relatia cu parintii este cruciala in devenirea ca adult.

Dar „este imposibil ca personalitatea noastra sa fie determinata strict inainte de sase ani!, spune ea. Toate descoperirile neurostiintei converg spre neuroplasticitate.

Adica spre sublinirea puterii creierului nostru de a se regenera. Specialista pariziana spune ca, deopotriva pentru copii si pentru adulti, nimic nu e fixat definitiv. Este posibila recuperarea cognitiva, intr-o anumita masura, chiar in caz de Alzheimer.

Boris Cyrulnik, alt psihiatru francez care studiaza puterea oamenilor de a-si reveni dupa traume, vorbeste despre rezilienta ca despre ceva continuu si dinamic.

„Sa nu-i mai supunem pe copii acestor diagnostice fixe. Chiar daca anumiti copii au patologii grave, care necesita depistare precoce (autismul, de exemplu), nimic nu e fix. Totul este plastic pana in clipa cand… murim!'

 

Culpabilizarea parintilor e nociva

Asadar, sa iesim din logica unei culpabilitati impuse parintilor. Chiar daca au fost accidente de educatie, chiar si in prima copilarie, faptul ca un copil creste intr-un mediu securizant si sanatos, il poate „repara foarte bine – si fara sechele!

Copiii sunt fragili, dar nu atat cat credem, si o relatie, in general, calda, deschisa si afectuoasa cu ei poate sa anuleze efectul unor episoade mai putin calde din trecut.

Parintii au, si ei, nevoie de sustinere, pentru ca a fi parinte este una din „meseriile imposibile, cum spunea Freud, si nimeni nu se naste cu stiinta de a fi parinte.

 

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Idei primitive despre educatie
Idei primitive despre educatie

Un copilas care il ia pe „nu“ in brate la patru ani, va deveni un adolescent recalcitrant? Cine stie? Iata cateva idei primitive in materie de educatie.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste