Importanta unui tata implicat

Responsabilitatea cresterii si educarii copilului apartine ambilor parinti. Pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia, un rol important il joaca si atentia pe care o primeste din partea tatalui. Un tata implicat va avea copii mai responsabili si echilibrati emotional.

 

Raportul responsabilitatilor

Se observa o mai mare implicare atat a mamei cat si a tatalui in sarcinile de serviciu, de multe ori ambii ajungand la ore tarzii acasa, acolo unde ii asteapta copiii.

Modelul traditional de familie in societatea romaneasca este cel in care mama are grija de casa si copii, iar tatal aduce banii in casa. Se observa o impartire a sarcinilor si, de foarte multe ori, neimplicare a tatalui in cresterea copiilor.

Este salutara aparitia cursurilor de parenting, unde participa multe actuale sau viitoare mame dar si tati.

Acestia invata cum sa-si asume si mai ales cum sa-si imparta intr-o relatie de parteneriat egal si constructiv sarcinile cresterii copiilor.

 

Prezenta tatalui

Indiferent de varsta la care cei doi devin parinti, necesarul de atentie, de contact fizic si emotional este acelasi pentru toti copiii.

Prin specificul maternitatii, al alaptarii, mamei ii revine natural rolul afisarii grijii si tandretei, al luatului in brate al celui mic.

Totusi, odata cu aparitia copilului, primul pas pe care un tata este necesar sa-l faca, este acela de a-si lua in brate copilul.

Principalul rol al unui parinte este cel al cresterii si ocrotirii. Calitatea relatiei tata-copil, este un barometru pozitiv al calitatii relatiilor pe care cel mic le va avea in viata adulta, atat cu familia pe care si-o va constitui sau cu ceilalti oameni, cat mai ales cu proprii sai copii.

Crestere si ocrotire inseamna foarte multe, iar aici multi tati pot sa greseasca. Orele de pian, limbi straine sau activitatile sportive nu trebuie impuse copilului, pentru ca asa este trendul sau si mai grav, pentru ca sa-si ocupe timpul copilul cu ceva'.

Frustrarile si lipsurile pe care un tata le-a avut in copilarie nu trebuie aduse in planul prezent.

Fiecare generatie are un timp propriu al ei si numai o perceptie clara a acestui continuum aici si acum', poate da tatilor acel plus de calitate in relatia tata-copil.

 

Protejarea in exces

Tendinta de a proteja in exces trebuie inlocuita cu dezvoltarea sentimentului de libertate si independenta al copilului si asta inca de la aparitia lui.

Este important ca odata cu dezvoltarea limbajului sa-i punem copilului intrebari care tin cont de dorintele lui: „Ce doresti? Ce ti-ar placea? Unde vrei sa mergem? Ce nu-ti place? Ce te supara?' este necesar sa avem un dialog bazat atat pe nevoile fizice, cat si pe cele emotionale ale celui mic.

De multe ori, nu doar tatii, ci ambii parinti, fac greseala de a nu tine cont de preferintele copiilor, considerand ca ei stiu mai bine ce este potrivit acestora.

Dar in timp ce protectia este necesara, desconsiderarea preferintelor si nevoilor copilului poate handicapa.

Un copil care nu este educat in spiritul manifestarii propriilor dorinte, va ajunge lipsit de initiative si cu o imagine de sine alterata.

 

Toate generatiile

Multe dintre familiile de azi se concentreaza in jurul parintilor si copiilor, bunicii fiind prezenti ocazional. Uneori, copilul nu mai simte dinamica naturala a familiei traditionale compusa din trei generatii, iar aici tatal are un rol foarte important.

Lui ii revine sarcina gestionarii relatiei intre sotie, copil si parintii sai, pentru stabilirea clara a limitelor atat fizice, cat mai ales emotionale.

Familiile in care cele trei generatii traiesc armonios impreuna sunt cele in care tatii sunt foarte implicati, iar copii rezultati devin adulti echilibrati psihic.

In consecinta, este necesara o comunicare democrata tata-copil si bunic-copil. Faptul ca un barbat se apleaca cu caldura in intampinarea dorintelor copilului, reprezinta un model pe care acesta il va invata.

Iar activitatile derulate impreuna il vor ajuta sa isi defineasca atat propria persoana cat si tipul de relatii pe care le va intretine si pe viitor.

Raman extrem de importante petrecerea timpului impreuna, povestile, jocul, temele facute impreuna. Iar participarea emotionala alaturi de cel mic, va demonstra in viitor calitatea adultului.

 

De Cristian Munteanu, psiholog, psihoterapeut

Tel. 0723.410.026

Foto: 123rf.com

 

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Importanta unui tata implicat
Importanta unui tata implicat

Responsabilitatea cresterii si educarii copilului apartine ambilor parinti. Pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia, un rol important il joaca si atentia pe care o primeste din partea tatalui. Tatii implicati vor avea copii mai responsabili si echilibrati emotional.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste