Mitul soacrei sau cum ii influenteaza mamele pe barbati

Relatia dintre mame si baietii lor a creat de-a lungul timpului povesti cu talc si nurori exasperate. Mitul soacrei are puternice radacini psihologice, mama este prima si cea mai importanta relatie din viata unui barbat, deci este firesc ca impactul asupra lui sa fie urias. Care sunt disfunctionalitatile in relatia mama-baiat, si cum le putem corecta, ne povesteste Alex Caciuloiu, psihoterapeut.

 

Prima relatie

Este un acord unanim intre specialisti legat de importanta majora a relatiei bebelusului cu mama sa in primii ani de viata. Tiparul invatat aici va sta la baza modului in care copilul va invata sa construiasca si sa dezvolte pe viitor relatii cu persoane semnificative, asa cum va indica si preferinta pentru un anumit profil de personalitate al persoanei iubite si va determina felul in care copilul se va raporta la sine si la lumea inconjuratoare.

Tiparele de disfunctionalitate din relatia mama-fiica sunt diferite de cele din relatia mama-fiu, insa ambele isi au baza in acesti primi ai de viata ai copilului.

Relatia dintre mama si copil este un mix intre tendintele inconstiente ale mamei de a repeta unele comportamente sau atitudini la care ea insasi a fost expusa si pe care le-a trait in copilarie, alaturi de relationarea autentica, raportata direct si spontan la copilul sau.

In primii ani de viata fiecare copil are cateva nevoi de baza pe care in mod ideal mama i le poate implini, printre care: nevoia de a fi ingrijit permanent, de a fi protejat si securizat, de i se limita comportamentele astfel incat sa nu se raneasca si sa i se permita sa exploreze lumea la nivelul sau de intelegere.

In acest fel, pe de o parte, mama va putea implini nevoile copilului sau in acord cu ceea ce simte si in acord cu ceea ce stie ca trebuie' sa faca, influentand dezvoltarea bebelusului si a relatiei lor inca din primele momente de viata impreuna.

In timp, unele comportamente asumate de mama sau baiat pot transforma relatia intr-una hranitoare si potrivita nevoilor ambilor, iar in caz contrar, nevoile celor doi pot fi implinite prea putin – sau supraalimentate, relatia transformandu-se intr-una disfunctionala.

In cele ce urmeaza voi enumera o serie de tendinte care, manifestate in mod repetat in relatia dintre mama si baiat pot deteriora relatia si impacta major viata viitorului barbat.

 

Dependenta versus independenta

Influenta si importanta deciziilor mamei in viata baiatului devenit adult pot afecta pe termen lung toate relationarile acestuia. 

Supraresponsabilizarea ei si deresponsabilizarea baiatului pentru deciziile personale, incapacitarea baiatului de a lua o decizie fara a se consulta si fara a primi indicii sau pareri conduc spre ipoteza unei relatii de dependenta intre mama si baiatul devenit adult. Tot aici se inscrie si raportarea constanta la limitele si regulilie impuse de mama.

Nevoia constanta si accentuata de a face pe plac sau tendinta de a pune planurile mamei inainte de propria perspectiva sau alegere, poate atrage atentia asupra centrarii excesive a copilului pe mama sa si lipsa centrarii pe sine.

Platind pretul propriei independente, baiatul alege sa nu isi dezamageasca mama in asteptarile ei si astfel isi neaga propriile nevoi si puterea de a lua decizii, dezvoltand in acelasi timp o stima de sine scazuta si o slaba siguranta si incredere in propriile capacitati si abilitati.

 

Competitivitate si nevoie de a demonstra

Uneori copilul are o implinire sau o reusita pe care o impartaseste mamei sale, insa aceasta nu o valorizeaza la masura la care s-ar fi asteptat cel mic (spre exemplu, o evalueaza ca fiind o reusita insignifianta sau nu asculta ce are de spus copilul sau despre reusita sa).

Ca rezultat, in timp si in masura in care aceste interactiuni persista, baietelul isi poate suprima nevoia de a isi demonstra capacitatile, transformandu-se itr-o persoana docila in aparenta, insa cu o mare dorinta si nevoie de validare.

In viata adulta, baiatul poate tinde sa devina ultra-competitiv cu altii din jurul sau (castiga premii, competitii scolare si/sau sportive, isi doreste cel mai inalt post din companie).

El va depune un efort considerabil in acest sens, abatandu-se de la parcursul natural si sanatos al dezvoltarii sale psiho-emotionale pentru a atrage atentia asupra calitatilor si reusitelor personale, in speranta de a fi observat si validat.

In ciuda multiplelor reusite profesionale, in viata adulta baiatul se va centra pe validarea capacitatilor profesionale si mai putin pe implinirea propriilor nevoi.

 

Contactul permanent

Nevoia mamei de a fi in contact permanent cu fiul sau este una naturala si benefica, in masura in care contactul si atentia sunt oferite copilului si in acord cu nevoile sale.

In cazul in care copilul este suprastimulat sau daca nu i se ofera indeajuns spatiu de miscare, libertate de exprimare si explorare a mediului, copilul va invata sa se raporteze la sine, la mediul inconjurator si la relatiile semnificative in conconrdanta.

Cu alte cuvinte, o slaba libertate de miscare alaturi de limitele sau regulile multiple (pentru explorarea mediului inconjurator) ii pot alimenta sentimentul de neincredere in fortele proprii si teama de necunoscut si de propriile capacitati de a face fata noului.

Baietelul invata in acest fel ca unica persoana care il poate tine in siguranta si care are puterea de a controla mediul prin reguli este mama sa, riscand sa creasca in acord cu aceasta convingere.

 

Nesiguranta in relatie

Nevoia de a avea o relatie apropiata si exclusiva, simbiotica chiar pana la adanci batraneti poate determina mama sa recurga inconstient la o serie de atitudini care sa le intareasca relatia si care sa slabeasca in acelasi timp si increderea baiatului in alte femei.

Bineinteles, relatia mamei cu copilul sau este irepetabila si de neinlocuit, iar temerile mamei sunt cu atat mai mari cu cat dragostea pe care o poarta copilului sau este mai mare.

In acelasi timp, exprimarea temerilor legate de pierderea relatiei formulate ca indemnuri (sa ai grija cu fetitele, fac ce vor din tine', doar eu stiu ce ai nevoie, fata aceea nu este pentru tine', etc.) sunt luate ad literam de catre baietel.

Acestea vor fi interiorizate sub forma convingerilor cu care isi va forma o imagine a rolului sau in relatii de cuplu. In acest fel, in viata adulta, baiatul va apela pentru alegerea unei partenere potrivite' la mama sa si va tine cont de parerile sale pentru directiile pe baza carora isi va construi o viata de cuplu.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut Centrul Psihomedeor

www.psihomedeor.ro

Tel.: 0723.590.365

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Mitul soacrei sau cum ii influenteaza mamele pe barbati
Mitul soacrei sau cum ii influenteaza mamele pe barbati

Relatia dintre mame si baietii lor a creat de-a lungul timpului povesti cu talc si nore exasperate. Mitul soacrei are puternice radacini psihologice, mama este prima si cea mai importanta relatie din viata unui barbat, deci este firesc ca impactul asupra lui sa fie urias. Care sunt disfunctionalitatile in relatia mama-baiat, si cum le putem corecta, ne povesteste Alex Caciuloiu, psihoterapeut.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste