Infidelitate – cum sa-ti revii dupa ce te-a parasit pentru alta
O infidelitate e greu de gestionat, dar cand partenerul vrea sa ramana cu femeia cu care te-a inselat, socul e si mai mare. Iata ce avem de facut pentru a ne reveni mai usor dupa aceasta suferinta.
Aparitia emotiilor puternice
Una dintre cele mai mari provocari prin care poate trece un cuplu este infidelitatea. Gestionata corespunzator, infidelitatea poate reprezenta doar un pas pe care partenerii il fac impreuna pentru pastrarea relatiei lor.
Acest lucru inseamna respect pentru sentimentele si asteptarile ranite, precum si orientare catre consolidarea relatiei prin comunicarea nevoilor si a noilor asteptari.
Exista insa si varianta dizolvarii cuplului, care apare mai ales in situatiile in care unul dintre parteneri ia hotararea de a iesi din relatie in urma evenimentului trait.
Infidelitatea trezeste reactii de intensitati diferite in fiecare persoana, iar nuantele emotiilor sunt specifice gradului de intimitate la care cei doi parteneri au ajuns in relatie.
Cu toate acestea, adeseori, dupa ce trece socul aflarii vestii apar tristetea, depresia, furia, rusinea si chiar auto-culpabilizarea cu privire la gestul partenerului de cuplu.
Sentimentul de abandon
Finalizarea relatiei in urma infidelitatii starneste intrebari obsesive (si nelipsite) legate de motivele reale ale infidelitatii.
Apar astfel ganduri despre posibilele greseli care l-ar fi incurajat spre o persoana din afara cuplului sau despre felurile in care ar fi putut fi prevenita despartirea.
Insa chiar si atunci cand toate raspunsurile sunt cunoscute si intelese, tot emotiile si sentimentele dureroase vor fi cele care vor necesita atentie si ingrijire in perioada ulterioara.
Infidelitatea urmata de iesirea din relatie reactiveaza adeseori raspunsuri emotionale legate de pierderea contactului cu o persoana draga si, implicit, reactii la respingere si abandon din perioade anterioare.
In acest fel, persoana afectata in prezent se confrunta atat cu emotiile legate de “aici si acum” cat si cu unele reactivate de experienta personala si contexte similare.
Apare astfel o confuzie cu privire la propriile emotii, sentimentul de neajutorare, frica de singuratate sau nevoia de a nu fi lasata singura.
Nevoia de sprijin
Pentru inceput, pentru a gestiona aceasta perioada confuza si extrem de intensa emotional este important sa iti impartasesti emotiile unei persoane apropiate si de incredere, care sa nu judece evenimentele petrecute.
Sfaturile sau opiniile personale din afara cuplului nu sunt utile in aceasta perioada, nevoile de baza fiind acelea de acceptare, ascultare empatica si sustinere emotionala.
Exprimarea dezamagirii, a furiei si a propriei neputinte alaturi de o persoana calda si de incredere va sustine auto-acceptarea si validarea propriilor trairi, crescand stima de sine atat de afectata prin actul infidelitatii.
Acceptarea suferintei si alegerile sanatoase
Dorinta de a nu arata suferinta impreuna cu nevoia de a iti demonstra ca esti o persoana puternica pot conduce spre o incercare de detasare de propriile emotii.
Pentru propriul echilibru emotional este important insa sa iti tratezi emotiile si reactiile cu respect, exprimandu-te asa cum ai nevoie.
Este important sa pastrezi in minte faptul ca emotiile nu pot fi programate si ca doar trairea lor in mod sanatos este varianta care te va ajuta sa treci peste aceasta perioada dificila.
De asemenea, trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru propria viata si pentru alegerile pe care le vei face de acum inainte.
Chiar daca sentimentul de abandon este prezent dupa despartirea de partenerul de cuplu iar sentimentul de neputinta pare sa iti anestezieze initiativele si puterea de decizie, fi constienta de faptul ca acum chiar daca nu poti influenta actiunile partenerului tau, ai putere intru totul pe actiunile tale.
Centrarea pe nevoi
Recunoaste-ti emotiile si propriul ritm, avand grija sa raspunzi nevoilor pe care le ai in momentul prezent. Resursele pe care le consumi in aceasta perioada adaptandu-te evenimentelor si gestionand separarea se pot reincarca daca iti oferi odihna si grija de care ai nevoie in aceasta perioada.
Incearca sa nu iti impui standarde sau asteptari cu privire la propria reechilibrare. Vei observa cum respectarea ritmului personal este ceea ce te apropie de propria acceptare si iubire de sine.
Mai mult, oricat de dificil ti se pare, acorda-ti atentie si ingrijeste-te corespunzator. Manifestandu-te astfel fata de tine, te vei simti treptat mai bine, iar suferinta nu va fi singurul reper la care te raportezi.
Reaminteste-ti cine esti tu, ce iti doresti pentru tine si locul important pe care il ocupi in viata ta. Cea mai importanta validare de care ai acum nevoie este cea din partea ta.
Analiza obiectiva a fostei relatii
Observa-ti fosta relatie si constientizeaza lectiile pe care le poti invata din experientele voastre impreuna. Dar nu te limita la a invata doar din greseli!
Aminteste-ti de tine in perioadele bune ale cuplului vostru si intelege ce te facea fericita, care iti erau nevoile implinite si ce functioneaza pentru tine in general in relatia de cuplu.
Observarea si constientizarea detaliilor care te implinesc in cuplu, te vor ajuta sa iti proiectezi asteptari realiste pentru urmatoarea relatie, la care te vei gandi atunci cand vei simti ca este momentul potrivit.
Lasa deoparte comparatiile care iti vin in minte si evita orice gand pornit inspre fostul partener si noua sa relatie. Centreaza-te pe relatia dintre voi doi si accepta-ti greselile dar si depaseste-le.
Rolul psihoterapiei
Observa-ti adaptarea, emotiile si reactiile in perioada de dupa despartire si apeleaza la asistenta specializata a unui psihoterapeut cu experienta.
Daca observi ca tristetea, sentimentul de neajutorare, frica de singuratate sau furia par sa fie greu gestionabile, nu te lupta singura cu ele.
Pierderea unei relatii semnificative si rana provocata de infidelitate pot lasa urme adanci care se vor resimti in relatiile ulterioare care iti vor solicita increderea. Astfel, este important sa ai grija de tine pentru a preveni complicatiile ulterioare.
De Livia Caciuloiu, psihoterapeut, consilier psihologic autonom, practician EMDR – nivel A si Master IA-NLP
www.psihomedeor.ro
Tel.: 0742.024.642
Foto: shutterstock.com