Ingrediente esentiale pentru un cuplu de durata

Cand ne dorim ceva foarte mult, muncim pentru acel lucru si suntem pregatiti sa infruntam toate obstacolele. Relatia de cuplu functioneaza dupa aceleasi principii. Iata cateva recomandari pentru a avea un cuplu de durata.

 

Valorile comune

La inceput de relatie totul pare minunat si indestructibil. Cu timpul insa, diferentele dintre parteneri incep sa iasa la iveala si sa agite armonia ce domnea pana atunci.

Aceasta nu este neaparat o problema, atata vreme cat lucrurile cu adevarat importante din viata unuia dintre parteneri, adica valorile sale rezoneaza cu ale celuilalt.

Aceste valori sunt dobandite in experienta din copilarie si sunt insuflate de catre familie, dand nastere unor convingeri de viata, care ulterior, in viata adulta, ne ghideaza comportamentul si ne influenteaza alegerile.

Spre exemplu, daca pentru ambii parteneri familia este o valoare de baza, amandoi vor actiona in scopul alcatuirii sau mentinerii unei familii.

Daca insa aceasta este valabila doar pentru unul dintre ei, mai devreme sau mai tarziu, diferentele fundamentale dintre ei vor ajunge sa-i separe sau vor intretine un mediu toxic.

 

Negocierea

Chiar daca partenerii impartasesc valori comune, cu siguranta vor exista si diferente intre ei. Daca de la valori nu putem face abstractie, iar mai devreme sau mai tarziu acestea isi vor cere drepturile, alte diferente, mai putin importante pot fi reglate prin intermediul negocierii.

Este clar ca nu putem cere, fara sa fim capabili sa si oferim, sau sa cedam. Cu siguranta, de multe ori tindem sa ne lasam furati de val si consideram ca este o problema, daca partenerul nu doreste sa se uite la acelasi film cu noi.

Este in regula sa avem gusturi diferite, sa fim temperamente diferite, dar pentru ca aceste mici deosebiri dintre noi sa nu capete amploare, este necesar sa negociem lucrurile pe care le dorim si cele la care putem renunta.

 

Liberatea

Da, poate ca pare paradoxal, insa pentru ca o relatie sa fie unita si de lunga durata, este nevoie si de liberatate.

Presiunea partenerilor de a face totul mereu impreuna, de a detine controlul unul asupra celuilalt si de a sufoca sunt acele lucruri care pe termen lung creeaza exact efectul opus.

De aceea, este important ca, intr-o relatie, fiecare sa-si poata satisface placerile si separat de celalalt, cu conditia ca ele sa nu incalce valorile partenerului.

A te intalni cu prietenii, a face sporturi sau anumite activitati la care partenerul nu participa, presupune o liberate de care orice individ are nevoie.

 

Intimitatea

Indiferent cat de multa pasiune exista intre doua persoane, ele vor simti la un moment dat nevoia de a putea impartasi partenerului gandurile sale intime, de a se simti confortabil sa poata vorbi cu acesta ce-l nelinisteste, de a simti ca se poate dezvalui in fata lui.

In lipsa intimitatii, relatia se va mentine la un nivel superficial, iar partenerul a carui nevoie de intimitate nu este implinita va fi tentat sa o satisfaca alaturi de altcineva.

 

Activitatea sexuala

Pentru ca o relatie sa fie de lunga durata, este necesar ca ea sa reprezinte un cadru in care partenerii sa-si poata satisface si nevoile de baza, cum ar fi sexul.

Atunci cand exista probleme in aceasta sfera sau pur si simplu activitatea sexuala este intrerupta din cauza tensiunilor, pe termen lung aceste neimpliniri pot impinge partenerii catre alte persoane alaturi de care sa-si satisfaca nevoile sau, ii vor determina sa acumuleze frustrari si resentimente la adresa celuilalt.

Acest aspect atat de sensibil si intim, nu este doar o modalitate de implinire fizica. In afara placerii fizice atribuite, actul sexual declanseaza in organism productia de oxitocina, hormonul atasamentului.

Din acest motiv simtim cum brusc partenerul ne devine si mai drag, lucru care contribuie si influenteaza sentimentele din cadrul relatiei.

Chiar si in acest domeniu asteptarile, dorintele sau fanteziile se pot negocia, astfel incat ele sa fie in acord cu ambii parteneri si sa contribuie la dezvoltarea unei relatii armonioase.

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ingrediente esentiale pentru un cuplu de durata
Ingrediente esentiale pentru un cuplu de durata

Cand ne dorim ceva foarte mult, muncim pentru acel lucru si suntem pregatiti sa infruntam toate obstacolele. Relatia de cuplu functioneaza dupa aceleasi principii. Iata cateva recomandari pentru a avea un cuplu de durata.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste