Invata-ti copilul sa reactioneze la agresivitate
Agresivitatea copiilor trebuie gestionata cu prudenta, tinand cont de varsta si nivelul lor de intelegere. Iata ce e de facut daca micutul tau e hartuit de alti copii.
Indrumarea parintilor
Copiii de varsta mica depind de grija si sfaturile parintilor pentru a invata sa se descurce in societate si pentru a-si castiga incetul cu incetul independenta.
Este important sa supraveghezi joaca libera a copilului si sa intervii in situatiile conflictuale ori de cate ori este nevoie, pentru a arata acestuia modalitatea corecta de a se comporta si reactiona.
Indrumarile si atentia ta vor face diferenta in viata lui. Bineinteles, conteaza foarte mult si rabdarea de care dai dovada. Sunt sanse sa nu observi imediat comportamentul dorit, ci prin repetari si intariri ale schimbarii.
Evitarea situatiilor conflictuale
In grupurile de joaca sunt copii de etnii si culturi diferite, asa cum sunt copii cu temperamente diferite. Ajuta-ti copilul sa se inteleaga cu ceilalti participanti la joc, indiferent de aceste aspecte.
Explica-i, folosind cuvinte simple, ca a pune etichete este un lucru care raneste sentimentele celorlalti si invata-l sa evite astfel de comportamente.
De asemenea, explica-i ca a lua ceva fara a cere voie, poate declansa furia si agresivitatea copiilor. Jocurile de rol, bazate pe exemplificarea emotiilor, vor trezi in copil sentimente de empatie, care il vor ajuta sa inteleaga mai bine situatia.
Incearca sa-l intrebi: ”Tu cum te-ai simti daca un alt copil ti-ar face acelasi lucru? Ai fi fericit sau mai degraba furios?”.
Timpul pe care il petreci cu copilul tau, explicandu-i astfel de situatii si aratandu-i un comportament sanatos, este cea mai buna investitie in educatia lui.
Fii un model pentru copilul tau
In cazul in care observi un conflict care este pe cale sa izbucneasca, mai ales daca propriul tau copil este in pericol de a fi impins sau lovit de alti copii, trebuie sa intervii prompt si sa oferi un exemplu pozitiv.
In cazul in care copilul tau nu a raspuns la o solicitare venita din partea altui copil, sau a mai multora, va trebui sa te adresezi tuturor.
Vorbeste cu ceilalti copii folosind un ton calm si prietenos, intrebandu-i ce s-a intamplat. Apoi asigura-i ca le-ai inteles punctul de vedere dar ca pentru moment, copilul tau nu este dispus sa imparta obiectul respectiv sau ca este randul lui la topogan, leagan etc.
Spune-le ca daca vor astepta putin si vor avea rabdare, si ei se vor bucura de joaca. De asemenea, poti incerca sa intervii organizand jocul si acordand fiecaruia acelasi timp petrecut cu obiectul dorit.
Adu-ti aminte sa-i oferi copilului tau un minut in care sa-l asiguri ca este in afara oricarui pericol si ca nu-l va rani nimeni.
De cele mai multe ori copii simt teama si fie se vor ascunde dupa tine, fie nu vor sti cum sa reactioneze in concordanta cu situatia.
Invata-ti copilul sa comunice corect
Este foarte important ca cel mic sa poata face fata emotiilor pe care le simte si sa nu apeleze la agresivitate atunci cand este coplesit.
Ajuta-l sa invete sa isi exprime o nemultumire si sa spuna cu curaj ceea ce simte si ceea ce isi doreste, punand distanta fata de celalalt copil, daca este cazul.
Cel mic poate spune ”Stop, nu-mi place cum te porti!” sau “Trebuie sa-ti astepti randul” sau „Voi imparti cu tine jucaria in zece minute.”
Indruma-l sa caute ajutorul adultului ori de cate ori simte ca situatia il depaseste. Pregateste-ti copilul dinainte petru astfel de situatii , gandindu-va impreuna la solutii non-violente: ”Ce crezi ca ai putea face daca se va intampla asta….?”
Deseori, practicarea unui sport, il va invata pe copil autocontrolul si disciplina, facilitand si relatiile de grup ale acestuia.
Este o optiune de luat in calcul, nu doar pentru sanatatea fizica a celui mic, ci si pentru integrarea lui in comunitate.
Mediul familial
Intotdeauna un mediu familial cald si iubitor, in care sunt respectate valorile si limitele, creeaza copilului un sentiment puternic de incredere. Avand aceasta baza, el va putea face fata situatiilor neprevazute si conflictuale din viitor, cu mult succes.
Copiii fac ceea ce vad la adultii pe care ii valorizeaza si nu neaparat ceea ce li se spune sa faca. Asadar, fii un bun educator intrebandu-te: ”Ce invata copilul meu atunci cand eu ma comport astfel?”.
De asemenea, cei mici sunt foarte atenti la limbajul non-verbal astfel incat, daca acesta este in contradictie cu ceea ce spuneti, cuvintele nu vor fi luate in seama.
Fii sincer cu copilul tau si acorda-i respectul cuvenit. Explica-i atunci cand tu esti cel care nu respecta o regula stabilita de tine, cere-ti iertare si repara.
Astfel, el va invata ca nimic nu este perfect, ca se pot face greseli, dar si ca pot fi indreptate. Procesul de invatare a mecanismelor de control al emotiilor si de raspuns pentru diferite situatii, este unul indelungat si necesita multa rabdare si perseverenta atat din partea parintilor cat si din partea copiilor.
Stima de sine
Pentru a-si spune punctul de vedere si eventual a se apara de o posibila agresiune, copilul are nevoie sa stie ca este capabil sa se apere, sa spuna “nu“ si sa se valorizeze.
Cea mai importanta “arma” de aparare este stima de sine, care este de asemenea si baza unei vieti sociale echilibrate.
Argumentarea actelor si cerintelor voastre este foarte importanta, deoarece, in acest mod, il veti ajuta sa inteleaga si sa interiorizeze comportamentele dorite.
Este important ca ceea ce iti doresti ca el sa invete sa nu fie trasat ca o limita si sa nu fie impus fara explicatii pe intelesul lui.
Cu dragoste si prin incurajari, stima de sine a copilului va creste progresiv si, odata cu ea, si increderea de a face fata noilor obstacole si provocari.
Orice confruntare reprezinta un moment tensionant pentru copilul tau, astfel incat cel mai indicat lucru pe care il poti face este sa-l intrebi cum s-a simtit, lasandu-l sa se exprime liber, fara intreruperi.
Vei observa astfel, cu mai multa usurinta, emotiile prin care a trecut. Invata-l sa le accepte si sa le raspunda corespunzator. Ajuta-l sa se relaxeze, sa depaseasca ceea ce a trait si sa nu se teama de alte situatii similare pe viitor.
De Emilia Claudia Cucu, profesor pentru invatamantul prescolar
Tel.: 0741.379.000
Foto: shutterstock.com