Now Reading
John Gray: Sugestii pentru un cuplu fericit

John Gray: Sugestii pentru un cuplu fericit

Revista Psychologies

John Gray este faimos la nivel mondial pentru cartea sa “Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus”. Pe 17 noiembrie il putem vedea live la Bucuresti in cadrul unui seminar despre comunicarea eficienta la birou, acasa, in negociere sau leadership. In avanpremiera ne-a acordat un interviu despre modul in care ne putem optimiza relatia de cuplu.

            

Care sunt cele mai frecvente greseli care ne impiedica sa avem o comunicare eficienta in cuplu?

John Gray: Exista o lista lunga de greseli frecvente pe care le facem, dar sa ne concentram asupra celor mai importante. Una dintre acestea este felul in care barbatii si femeile reactioneaza in diferite situatii, despre cum barbatii si femeile au diferite prioritati si cum reactioneaza diferit in diferite situatii.

Ne interpretam si ne intelegem in mod eronat. Sa dam cateva exemple: raspunsul la stres al creierului unei femei este diferit fata de cel al barbatului, acesta este biologic si se poate vedea pe computere. La un stres moderat, o femeie are un debit de sange de 8 ori mai mare, ce curge catre partea emotiva a creierului.

In cazul unui barbat, la un stres moderat, emotiile sale se diminueaza, are un debit mai mic de sange, care se diminueaza catre partea emotiva a creierului. Asadar, prima reactie la stres a unui barbat este mai putin emotiva, in timp ce a unei femei este emotiva.

Aceasta emotivitate ii permite reconectarea sentimentelor care ii acceseaza intuitia, precum si recunoasterea si constientizarea resurselor de unde pot primi ajutor. Pentru barbati, deconectarea de partea emotiva ajuta la stabilirea unei stari de independenta si ii ajuta sa-si dea seama cum pot rezolva problema.

Asadar, acestea sunt reactii biologice universale. Atunci cand in timpul unei relatii femeia devine emotiva, iar barbatul interpreteaza gresit starea ei gandind ca exagereaza, este vorba de fapt de stres moderat, iar ea nu exagereaza, ci doreste sa discute.

Atunci cand femeile sunt emotive hormonii oxitocina si estrogen cresc; actionand impreuna diminueaza nivelul de stres, iar ea se simte mai bine. In corpul unui barbat, cresterea de oxitocina sau estrogen nu diminueaza nivelul de stres, ci nivelul de testosteron normal sau in crestere.

Deci, atunci cand barbatii rezolva probleme si anticipeaza solutii, sau atunci cand o femeie anticipeaza o problema si incearca sa o rezolve, creste nivelul de testosteron. Pentru ca un barbat sa controleze stresul in mod eficient are nevoie de 30-50 de ori mai mult testosteron decat o femeie.

In cazul testului general de testosteron pentru barbati si femei, nivelul normal pentru barbati este de 40 de ori mai mare decat cel al femeilor. Deci, pentru o comunicare mai eficienta trebuie sa respectam aceste niveluri si sa le intelegem.

In scopul imbunatatirii abilitatilor de comunicare, femeile trebuie sa invete moduri in care sa comunice fara sa ii supere pe barbati, iar barbatii trebuie sa le permita femeilor sa se faca mai intai auzite, acordandu-le prioritate si asigurandu-se ca nivelul de stres al femeii se diminueaza.

Apoi el poate sa auda ceea ce are ea de spus. Literalmente, atunci cand ai nivelul de cortizol ridicat este imposibil sa auzi si sa iei in considerare un alt punct de vedere.

 

In ce fel comunica diferit barbatii si femeile?

J.G.: Exista patru moduri in care femeile comunica si unul in care comunica barbatii. Atunci cand barbatii comunica, ei aduna informatii despre o problema pentru a putea sa o rezolve, sau aduna informatii pentru a crea o solutie cu scopul de a rezolva o problema.

Aceasta este in general inclinatia barbatilor, deoarece ei comunica cu scopul de a rezolva probleme sau diferite situatii. Femeile comunica: unu –pentru a repara lucruri sau pentru a rezolva situatii, doi – pentru a se relaxa sau pentru a reduce nivelul de stres.

Discutatul este un mod de a reduce stresul in corpul unei femei, iar pentru un barbat nevorbitul este un mod de a reduce stresul. Atunci cand un barbat vine acasa dupa o zi stresanta, de multe ori el vrea doar sa uite de ziua aceea, sa se relaxeze, si daca face aceasta prin activitati care nu creeaza anxietate, un sens al responsabilitatii, atunci el se poate relaxa, destinde sau distra.

Si daca poate face asta in liniste sau fara a discuta, atunci nivelul lui de stres scade, iar corpul sau isi reface nivelul de testosteron. Despre aceasta vorbesc in cartea mea „ Barbatii sunt de pe Marte iar femeile de pe Venus” , despre faptul ca, la finalul zilei, barbatii au modul lor de retragere si relaxare.

Poate fi cititul unui ziar, privitul stirilor, sala de gimnastica, cert este ca au nevoie si de un moment de liniste. Atunci cand un barbat este tacut, corpul lui se relaxeaza. In cazul femeilor, tehnica nu este sa fie tacute, ci sa discute, sa se exprime si sa-si impartaseasca ideile.

Iar daca femeile nu inteleg cum aud barbatii, atunci ele cred ca de fapt nu sunt ascultate si se opresc din vorbit dupa un timp. Multe femei se folosesc de aceasta abilitate, de a atrage atentia vorbind despre problemele de peste zi, impartasind experientele lor pozitive sau negative, lucru care produce oxitocina si diminueaza nivelul de stres.

Nu diminueaza insa nivelul de stres si in cazul barbatilor, in principal tacerea scade stresul barbatilor. Al treilea motiv pentru care comunica femeile tine de experimentarea intimitatii. Pentru mine si pentru majoritatea barbatilor rezolvarea situatiilor impreuna creeaza intimitate, iar femeia se simte fericita si multumita de aceasta participare.

Atunci cand un barbat doreste sa se apropie de o femeie, incepe prin a comunica. Atunci cand ea vorbeste despre intimitatile, gandurile, sentimentele, nevoile sale, ceea ce isi doreste, ea comunica intr-un mod in care el sa poata auzi.

Iar barbatul invata sa asculte in asa fel incat ea sa se simta ascultata si sa experimenteze un nivel mai profund de intimitate. Al patrulea motiv pentru care femeile comunica este pur si simplu pentru a-si aduna gandurile, pentru a intelege ce se intampla in interiorul lor, apoi prioritizeaza ce le place si ce este mai important.

Tu ii poti spune sotiei tale sa mergeti sa luati cina in oras, iar ea spune ca nu stie, el spune sa mergeti sa luati cina la un restaurat chinezesc, iar ea spune nu, eu nu vreau sa merg acolo deoarece mancarea a fost prea picanta data trecuta, pentru ca au schimbat bucatarul nu-ti mai amintesti?

Apoi barbatul intreaba unde vrei sa mergi, nu stiu, iar apoi el spune din nou hai sa mergem la restaurantul Italian, la restaurantul Angelo. Nu iti amintesti ca am fost acolo miercurea trecuta? Sa ne gandim la ceva nou.

Cei mai multi barbati simt ca ea le ignora toate sugestiile si ideile, si vor inceta sa mai incerce sa contruiasca o relatie cu femeia respectiva, cand de fapt ea doar are nevoie de timp pentru a se uita la toate optiunile.

Din punctul meu de vedere, daca sotia ma intreaba unde sa mergem sa servim cina, deja stiu ca exista cateva optiuni inainte ca ea sa decida unde anume doreste sa mearga. Deci aceasta este femeia care isi exprima rezistenta, aprecierea, experinta, urcusurile si coborasurile zilei, pentru a gasi un punct de echilibru, pentru a se echilibra si a se elibera de stres.

Barbatii au abilitatea de a mentine linistea si de a nu vorbi prea mult, barbatul modern este mai feminizat, astfel ca el incepe sa discute si sa se certe atunci cand vine acasa, iar asta distruge relatii. Barbatii trebuie sa invete sa mentina linistea, sa-si elibereze mintea de ganduri si sa uite problemele de peste zi.

In acest fel ei isi regleaza nivelul de testosteron. Daca nu se linistesc uitand de problemele de peste zi, nefacand ceva care este legat de bani, ci un hobby ca cititul unei carti, yoga, exercitii fizice sau orice altceva. Acest timp este important pentru el ca isi refaca nivelul de testosteron.

Atunci cand barbatii au nivelul de testosteron scazut sau incep sa il refaca, devin iritabili, suparati, pasivi si lenesi. Comunicarea nu este intotdeauna despre vorbit. Este important sa intelegem ca barbatii fac aceste lucruri in alt mod si de obicei este vorba despre liniste si ascultare.

 

Cum putem transforma aceste diferente de comunicare dintre sexe intr-un avantaj?

J.G.: Femeile si barbatii incep prin a se indragosti, apoi vor ca acea dragoste sa continue, nu se mai iubesc, incep sa se enerveze, isi pierd pasiunea, se simt dezinteresati, nu mai este nimic stimulant. Vor sa se simta in viata, iar raspunsul aici este sa fie constienti de existenta diferentelor intr-un mod pozitiv si sa recunoasca faptul ca ne potrivim absolut perfect.

Barbatii au exact ceea ce femeile isi doresc, iar femeile au exact ceea ce isi doresc barbatii, dar trebuie sa fim clari in privinta a ceea ce doreste sexul opus de la noi si sa nu mai facem lucruri de care nu avem nevoie si sa invatam abilitati de comunicare constiente si deliberate.

Exista o regula de aur care este sa dai altora ceea ce ti-ar placea tie sa primesti. In general, acesta este un principiu bun, dar cum sa faci asta, cum sa fii bun si pozitiv este foarte diferit. Daca ceva ma face sa ma simt bine, in mod natural am sa vreau sa fac la fel pentru persoana pe care o iubesc, dar probabil ca asta nu ii face si ei bine.

Sunt cateva lucruri care il fac pe un barbat sa se simta bine, iar barbatii ofera asta femeilor iar femeile stiu ceea ce le face sa se simta bine si vor sa impartaseasca asta cu barbatii si… ii enerveaza.

Deci, in mod reactiv stim care sunt nevoile partenerilor nostri si ne comportam cu ei asa cum ne-ar placea noua sa fim tratati, chiar daca nevoile noastre sunt diferite.

 

Cat de importanta este negocierea in cuplu si cum sa realizam o negociere de succes cu partenerul nostru?

J.G.: Orice negociere cu cineva pe care il iubesti cere compromis: sa dai putin acum si sa mai dai si mai tarziu, sa intelegi ce este important pentru partenerul tau de data, ca ce este important pentru tine vei primi data viitoare.

Este o crestere spirituala atunci cand facem un compromis, atunci cand consideram ca nevoile altuia sunt mai importante decat ale noastre, atata timp cat data viitoare vom primi si noi ceea ce ne dorim. Deci compromisurile sunt foarte importante. Nu vei primi tot ceea ce iti doresti de la o relatie.

Noi avem multa mila in noi care da nastere la moduri de negociere. Nu vorbesc despre un compromis absolut ci doar sa faci ceea ce partenerul tau doreste, iar in toate aceste compromisuri trebuie sa existe o balanta care se obtine atunci cand avem abilitati de comunicare bune, deoarece tindem sa avem abilitati de comunicare teribile.

De exemplu, daca negociez ceva cu sotia mea, sa spunem daca discutam despre o delegatie care dureaza mai mult decat cele obisnuite, iar ea are nevoie de ajutor prin casa, iar eu voi fi plecat prea mult timp si este posibil sa ne certam din aceasta cauza, eu as putea spune:

„In acest fel eu castig bani, draga, si trebuie sa fac asta.” Ea spune : „Tie nu iti pasa de noi”, eu spun: „Ce vrei sa spui, cum nu imi pasa de noi? Fac asta ca sa avem o casa frumoasa si o familie frumoasa.” Si asa mai departe, iar acum ne certam, de ce?

Ambele puncte de vedere sunt indreptatite, insa exprimate in mod gresit. De indata ce sotia mea spune: „Cred ca tie nu iti place „, eu ma opresc. Eu nu mai vreau sa rezolv problema si spun: „Ajuta-ma sa inteleg” si „Ce ti-ar placea?” si „Dar tie ce ti-ar placea?”, „Ce este important pentru tine?”, „Ce alte emotii sunt asociate?”, „Ce altceva am mai facut daca te simti in felul acesta?”.

Iar atunci cand se simte auzita, ghici ce se intampla? Nivelul de stres din corpul ei scade, creste nivelul de oxitocina si de estrogen, nivelul de cortizol scade. Actionezi in mod intuitiv, obtii solutii de castig reciproc.

Noi toti avem o astfel de inteligenta dar nu o putem accesa atunci cand suntem stresati si atunci cand nivelul de cortizol este stimulat. Asadar, in orice negociere trebuie sa te asiguri mai intai ca poti indeplini nevoile de sprijin ale persoanei, nu sa rezolvi direct problema.

Atunci cand un barbat negociaza cu o femeie si nu vrea sa asculte ce spune aceasta, ea devine foarte rigida. Femeile, de asemenea, resping un barbat atunci cand isi exprima sentimentele sub forma: „Nu ma iubesti”, „Nu-ti pasa de mine”, „Tu nu faci asta” sau „Nu ai mai facut asta niciodata”, „Nu ai mai facut asta”, „Nu ai mai facut aia” si altele similare, care pot suna ca o neintelegere, plangere si il innebunesc pe barbat.

Ca urmare creste nivelul lui de stres. Incearca „Hai sa gasim o solutie impreuna si ce crezi tu despre asta si ce simti despre asta, hai sa gasim o solutie comuna, o sa trecem peste asta impreuna”. Acestea sunt niste puncte de referinta pe care cuplurile nu le au si nu realizeaza ca au ca efect incetinirea partenerilor, ii pun intr-o postura stresanta si ii impiedica in a mai fi generosi, flexibili.

Atunci cand barbatii se enerveaza fac lucruri prostesti, nu gandesc clar, dar in trecut ei nu aveau atat de multe informatii ca in ziua de azi. Deci acesta era vechiul mod de a obtine putere, prin a intimida, a controla, si a ameninta.

Noi avem nevoie de oameni cu care sa negociem si sa avem solutii de castig bazate pe intelegere mutuala. Solutia este sa controlezi stresul in mod eficient folosind comunicarea pentru a discuta problema in mod rezonabil, clar, corect si generos.

 

Cum sa vorbim noi femeile pe intelesul barbatilor? Pentru a evita neintelegerile si certurile, desigur…

J.G.: Exista o varietate de abilitati de care femeile se pot folosi pentru a evita certurile si pentru a fi auzite. Unul dintre acestea este sa-ti inveti barbatul ca iti place sa asculte ceea ce ai de spus, marea majoritate a barbatilor cred ca prin rezolvarea problemelor tale, prin furnizarea de idei bune, te vor face sa te simti mai bine si cu siguranta.

Atunci cand o femeie este stresata, modul prin care ea isi diminueaza nivelul stresului este a comunica ceea ce simte. Pentru un barbat poate suna a plangere, cicalire, invinovatire, nu se mai simte apreciat iar nivelul sau de stres creste, nu mai este capabil sa auda ce spune ea, iar comunicarea lor devine din ce in ce mai defectuoasa si nu se mai aud dintr-un punct de vedere al empatiei, compasiunii, respectului sau aprecierii.

Ceea ce poate face ea este sa pregateasca acest gen de conversatii dificile si doar discutand despre lucruri care o fac sa se simta mai bine. De doua sau de trei ori pe vino acasa si spune:

„Oh, ce fericita sunt sa te vad, sper sa-ti gasesti zece minute doar sa stam de vorba, nu este nevoie ca tu sa spui ceva, ci vreau doar sa-ti impartasesc ce s-a intamplat in timpul zilei. Tot ceea ce doresc este ca tu sa fii constient de mine, doar sa asculti, atat trebuie sa faci. Nu trebuie sa repari nimic, sa rezolvi, iar dupa aceea ma voi simti mai aproape de tine si voi fi si mai fericita si iti multumesc.”

La final il poti imbratisa si ii spui : „Multumesc, ma simt mai aproape de tine acum”. Nu ii pune nicio intrebare, nu il lasa sa iti vorbeasca. Atunci cand el spune: „Oh, dar de ce am iesit pe aici, ar trebui sa mergem prin alta parte, am fi ajuns mai repede pe autostrada”, tu sa spui:

„Oh, nu, nu, nu, tu nu trebuie sa spui absolut nimic, stiu perfect cum sa rezolv aceasta problema si nu cer vreun sfat, vreau doar sa-ti impartasesc ceea ce se intampla. Stii, in timpul zilei, trebuie sa tin totul in mine, si vreau ca cineva sa auda ceea ce se intampla, si as vrea ca acela sa fii tu, iar aceasta nu o sa dureze mult, doar zece minute”.

Daca ii spui doar zece minute el gandeste ca nu este mult si daca ii spui ca el nu trebuie sa spuna nimic, atunci o sa creada ca este in regula. Si astfel va invata cum sa fie tacut, cum sa fie prezent si sa nu-ti intrerupa discursul.

Apoi, dupa multe, multe luni, dupa ce el devine un ascultator mai bun, poti sa-i impartasesti sentimente despre relatia voastra, pentru ca el stie ca daca incepi sa discuti despre sentimentele tale, intotdeauna se termina cu bine, iar el nu trebuie sa se gandeasca cum sa se protejeze de ceea ce ar putea suna a critica sau a judecata.

Deci el invata sa asculte si chiar cand face asta poti sa spui: „Oh, stii, ai intarziat iar eu as vrea sa vorbesc cu tine, vreau sa-ti impartasesc sentimentele mele despre ceea ce se intampla in interiorul meu atunci cand tu nu suni sau intarzii la cina” acesta ar fi un exemplu.

Iar apoi spune: „Ok” dar de fapt el nu doreste sa auda deoarece deja suna ca si cand va fi invinovatit si pentru asta trebuie sa se apere si explica toate motivele pentru care a intarziat iar aceasta nu face o femeie sa se simta mai bine.

Iar apoi el explica si are si un motiv bun, iar tu nu te simti bine si se enerveaza. Deci acum ai doi oameni enervati. Cum faci asta? Pur si simplu ii spui. Eu le numesc fraze tampon, o fraza tampon este ceva de genul: ” Eu doar vreau sa-ti spun cum ma simt „, „Nu este mare lucru”, „Nu trebuie sa faci nimic in privinta asta”, „Eu doar vreau sa-ti spun ce se intampla in interiorul meu” iar el va gandi „Oh, nu este mare lucru deci o sa treaca repede”.

Barbatul nu trebuie sa faca nimic, tot ceea ce doreste ea este ca el sa fie prezent si sa asculte ceea ce se intampla in interiorul ei. El va incepe sa-si schimbe comportamentul, va dori sa fie si mai util, va deveni mai milos, mai empatic, doarece va incepe sa descopere stresul care ii afecteaza sotia pe care o iubeste.

Nu este nimic care ma face mai fericit decat sa-mi vad sotia fericita si nu este nimic mai dureros decat sa-mi vad sotia si copiii suferind. Si astfel un barbat ar avea tendinta sa explice totul pentru a rezolva situatia, in loc sa fie pur si simplu prezent si sa simta ceea ce simte femeia, fara a vorbi.

Apoi poate spune cateva fraze din dorinta de a face ceva. El poate spune: „Faci atat de mult bine oamenilor si as vrea sa te imbratisez” sau „Hai sa te imbratisez” si te duci la ea si o imbratisezi. Asta e.

Tu nu trebuie sa rezolvi problema asa cum oamenii rezolva probleme cu raspunsuri, ci prin oferirea celui mai important nutrient de care o femeie are nevoie pentru a trece peste stresul acumulat in timpul zilei. Testele arata ca femeile casnice au de patru ori mai mult stres decat barbatii care muncesc. Oare de ce?

Toata lumea vrea sa stie de ce. Prin munca sau prin activitate fizica se elibereaza hormonul testosteron. Atunci cand muncesti pentru bani ai responsabilitati in scopul obtinerii banilor si iti asumi riscuri in diferite situatii, iar cand iei decizii nivelul de testosteron creste iar tu trebuie sa raspunzi.

Atunci cand esti acasa cu familia nivelul de testosteron tinde sa ramana scazut si creste cel de estrogen. Deci, atunci cand femeile la locul de munca fac munci traditionale barbatesti, este desigur in regula sa faca aceste activitati, nu ma intelege gresit, dar ceea ce se intampla este ca nivelul de testosteron al femeii creste, iar acest lucru nu diminueaza stresul sau il diminueaza pentru barbati, dar nu si pentru femei, deci este de doua ori mai mare in acest caz.

Apoi ea vine acasa si aici incearca sa faca fata acelui stres, sa explice ceea ce se intampla in interiorul ei sau sa caute sprijin de la partenerul ei prin diferite moduri care ii pot creste nivelul de estrogen si de oxitocina.

Si deoarece aceasta doar inrautateste lucrurile sau crede ea ca nu poate obtine acel sprijin, incepe sa se simta singura si nu are abilitatea sa faca fata stresului de peste zi, iar nivelul ei de stres se dubleaza din nou. Asadar aceasta reprezinta o provocare mare in relatiile din prezent, atat acasa, cat si la locul de munca.

 

Detalii despre conferinta de pe 17 noiembrie 2015 gasesti AICI.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top