Leac să treci mai ușor peste o despărțire

Nimic nu ne lovește mai aprig decât o despărțire și suferința aferentă. Studiile o compară cu renunțarea la un drog. Dar există și remedii, care să ne ajute să trecem mai ușor de această etapă…

 

 

Creierul îndrăgostit

Știți piesa celor de la Passengers, Let her go. Mulți ați fredonat only know youve been high when youre feeling low, only hate the road when youre missing home, only know you love her when you let her go.

Toată lumea știe ce rău e să nu fii lângă persoana iubită. Oamenii se simt stresați, acuză anxietate, iritabilitate, insomnii sau chiar depresie. Dar, deși noi vedem relația părinte-copil și pe cea romantică total diferit, oamenii de știință consideră că prima a stat la baza celei de-a doua.

Ambele au aceleași funcții la bază: să creeze nevoia psihologică de a fi lângă celălalt, să ai grijă de el și să nu vrei să te separi de el. Ba chiar și aceleași chimicale în creier:  oxitocina, vasopresina și dopamina, care activează zonele implicate în procesarea recompenselor și plăcerii.

De aceea simțim atașamentul romantic atât de puternic. Mai mult, separarea de persoana iubită are simptome asemănătoare cu renunțarea la un drog.

 

Suferința după despărțire

Studiile realizate la Universitatea din Utah au relevat că despărțirea între patru și șapte zile de persoana iubită produce simptome fizice și psihice similare cu renunțarea la un drog, iar ele sunt prezente la toată lumea, chiar dacă se simt mai puternic la persoanele care trăiesc mai acut senzația de stres și anxietate.

De ce ne simțim atât de rău când ne despărțim? Atât studiile realizate pe oameni, despre care am pomenit, cât și cele realizate de mai mult timp pe animale, la Universitatea Emory, au descoperit vinovatul: hormonul de stres numit cortizol.

El crește foarte puternic atunci când suntem separați de persoana iubită – fie partener, fie părinte –, dar nu și când suntem departe de vreun prieten. Deci, este strict legat de dragoste, nu de prietenie. Și de droguri, pentru că renunțarea la drog produce aceeași creștere a cortizolului, cu aceleași simptome neplăcute. De aceea dragostea este o adicție.

 

Hormonii sunt de vină

Care ar fi rolul acestui hormon? Oamenii de știință cred că el trebuie să declanșeze o stare aversivă care să ne facă să căutam cu orice preț să stăm împreună cu persoana de care suntem atașați. Odată ce ne-am recuplat cu aceasta, crește sinteza de oxitocină și dopamină, care inhibă cortizolul, iar starea aversivă dispare.

Experimentele în care s-a blocat cumva cortizolul, au dovedit că stresul despărțirii dispare ca prin farmec. Deci există leac pentru despărțire. Unul dintre aceste medicamente care blochează cortizolul este Metyrapone.

Doar că și el (ca și restul medicamentelor) are contraindicații și efecte secundare. Și atunci, cel mai bine ar fi să ne modificăm stilul de viață pentru a scădea nivelul de cortizol.

Ce putem face în sensul asta? Sa reducem cofeina, să reducem consumul de zahăr și să îl creștem pe cel de ulei de măsline, să luăm suplimente precum calciu, magneziu, vitaminele B și C și coenzima Q10, să facem sport, să evităm să stăm în căldură, să dormim mai mult și să nu folosim alarme de ceas care ne trezesc brusc.

În general, să încercăm activități sau tehnici specifice, care ne relaxează, cum ar fi relaxarea musculară progresivă sau mindfulness.

 

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

 

Citește și:

Cand „nebunia” e incitanta pentru sexul opus

Casatoria de succes, printata de imprimanta genetica

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Leac să treci mai ușor peste o despărțire
Leac să treci mai ușor peste o despărțire

Nimic nu ne lovește mai aprig decât o despărțire și suferința aferentă. Studiile o compară cu renunțarea la un drog. Dar există și remedii, care să ne ajute să trecem mai ușor de această etapă…

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste