Libidoul la masculin
Revistele feminine abunda in informatii care mai de care mai fistichii despre sex, pozitii, accesorii… Oare acesta sa fie meniul care relanseaza cheful adormit al unui sot interesat mai mult de meci decat de femeia de langa el? Brandy Engler, psiholoaga new-yorkeza specializata in sexologie, face o sinteza plina de noutati in volumul Barbatii de pe canapeaua mea (de psihoterapeuta…)
In New York, lume de toate felurile, dar mai ales barbati potenti financiar, cu o prietena stabila si cateva mai instabile, masini si case scumpe. Asa arata tabloul performantei la masculin. Sau, cel putin, asa arata el in cultura occidentala, asa cum apare ea in filme.
Cu toate astea, barbatii superbi veniti la consultatie la domnisoara doctor Engler au probleme de potenta, sunt fustangii compulsivi, fug de femei care ii iubesc si… tot asa. Probleme pe care terapeuta le descoase punandu-i in fata propriei vulnerabilitati. Insa abia de acolo poate incepe reconstructia lor de sine.
Cateva idei din carte insa pot fi reproduse aici, pentru ca ele sunt constante ale ceea ce Brandy Engler vede in cabinet.
1. Contrar asteptarilor, barbatii se bucura cand femeile se abat de la rolul lor sexual, cand nu se definesc doar in termenii pasivitatii si receptivitatii. Le plac femeile care stiu ce vor si cer. Vor sa stie ca partenerele lor sunt constiente de propria sexualitate si ca le place sa o exploreze. Femeile trebuie sa stie cine sunt si ce vor si nu sa se astepte ca barbatii sa faca toata „treaba“ si sa fie singurii responsabili pentru satisfacerea lor.
2. In general, barbatii isi fac griji ca nu le satisfac pe femei, in vreme ce femeile au probleme cu acceptarea dreptului lor de a primi placere. O orgie de anxietati!
3. Exista patru factori asociati cu dorinta sexuala: distanta, noutatea, pericolul, puterea. Dar sunt simple prilejuri de excitatie, stimuli pasageri si doar o portie de dopamina pentru centrii recompensei din creier. Pasiunea exclusiva, fara siguranta, pana la urma epuizeaza si ea dorinta.
4. Sapand mai adanc in spatele ideii ca un barbat nu se mai simte atras sexual de o sotie care s-a ingrasat, Engler ajunge la urmatoarea concluzie: acesti barbati nu se mai simteau atrasi de sotiile si iubitele lor care se neglijau, deoarece se temeau ca ele sa nu isi fi pierdut de fapt interesul sexual pentru ei. Asa ca supararea barbatilor nu avea de-a face cu felul in care aratau femeile, cu faptul ca nu se conformau cliseelor culturale de atractivitate. Luarea in greutate era o metafora a respingerii directe, un mesaj concret ca barbatul nu mai trezea dorinta, ca nu mai merita efortul ca ea sa se pastreze in forma pentru el si poate chiar ca nu mai tine la el…
5. Dorinta barbatilor nu este complet legata de dimensiunile corpului unei femei. Cand le cere barbatilor sa descrie calitatile femeilor de care se simt cel mai atrasi sau ale iubitelor incantatoare, desigur ca ei vor vorbi despre frumusetea lor. Si cand le cere detalii despre ceea ce ei considera frumos, mai intai discuta de anumite trasaturi fizice, dar ceea ce se impune la analiza finala, ceea ce gasesc ei mai atragator, este o femeie care se percepe pe sine ca pe o fiinta sexuala, se bucura de sexualitatea ei si este dornica sa o exprime.
6. Cu totii apreciem sentimentul de iubire, starea aceea de caldura, de euforie, insa dragostea nu este pur si simplu un sentiment. Si nici simpla nu este. Odata cu bucuria, vin sentimentele mai dificile, precum mania, plictiseala, durerea. Apoi se declanseaza inspaimantatoarea si inevitabila avalansa a fricii: frica de respingere, de dezamagire, de pierdere a indentitatii, de abandon, de a te dovedi nedemn de iubire. Aceste temeri pot fi irationale, dar, de asemenea, se pot adeveri.
7. In cazul unui barbat fustangiu notoriu, o multitudine de aspiratii emotionale pare implicata in ceea ce credea el ca isi doreste. Exista o perioada de intensitate emotionala; o despartire, o schimbare de domiciliu, pierderea cuiva drag. Pacientul este coplesit de emotie. Cand este doborat de o durere sfasietoare, cand se simte brusc plin de dorinta trupeasca si, la scurt timp dupa, are o partida de sex pasional ori se indragosteste pana peste cap. Problema e ca nu e real… Mintea are multe moduri interesante de a incerca sa controleze durerea emotionala. Apatia, disocierea, proiectia in timp… Acest mecanism este unul dintre cele mai erotice. E ca si cand ai lua Ecstasy si apoi, in loc sa te simti pierdut ori speriat, simti nevoia sa imbratisezi pe toata lumea. Nu iti potolesti sentimentele, de fapt le transformi.
8. Nicio relatie sexuala nu este buna tot timpul. Iar daca un barbat vrea sa-si spuna ca viata de burlac este mai fascinanta si cea de familist ii va rezerva numai plictiseala, exact asta va primi. Barbatii care pun multa presiune asupra partenerelor, ca sa-si satisfaca, nu sunt, de regula, cei mai priceputi in materie de seductie. Barbatii al caror orgoliu sexual se bazeaza pe numarul de femei cu care s-au culcat au tendita de a tolera greu monogamia, ca sa nu mai spunem ca se simt in-dreptatiti sa primeasca tot ceea ce vor si isi fac cele mai multe idei false despre priceperea lor in materie de sex.
9. Multi barbati se tem ca o relatie inseamna sa paraseasca taramul mirific al oportunitatilor nesfarsite pentru a se pierde in temuta apocalipsa matrimoniala: casnicia lipsita de viata sexuala.
10. Un grup de sexologi a aratat inregistrari cu o varietate de acte sexuale unui grup de barbati si unuia de femei, grupuri conectate la un pletismograf (dispozitiv care masoara fluxul sangvin spre organele genitale, semn al excitatiei fizice). Ambele grupuri au vazut imagini cu acte sexuale hetero, homo (atat, intre femei, cat si intre barbati), un barbat care se masturba, o femeie care se masturba, un barbat frumos pe plaja, o femeie goala care facea gimnastica si acte de imperechere intre maimutele bonobo. Au fost cu totii intrebati daca inregistrarile respective ii excitau, apoi raspunsurile au fost comparate cu rezultatele pletismografului.
Ce au spus barbatii ca ii excita se potrivea cu felul in care reactionase corpul lor. Barbatii heterosexuali avusesera un flux sangvin sporit cand privisera imagini cu femei sau acte hetero; organismul lor nu a reactionat la imagini cu alti barbati. Barbatii homosexuali au reactionat la scene de sex homosexual intre barbati.
Insa rezultatele femeilor au fost diferite. Corpul lor a reactionat la tot, chiar si la inregistrarile despre care spusesera ca nu le excita deloc! La tot! Acest studiu pare sa indice ca sexualitatea feminina este mult mai ampla decat cea a barbatilor. Faimosii cercetatori contemporani in domeniul sexualitatii, Masters si Johnson, afirma: „Capacitatea femeii de a simti placere ar umili orice barbat“.