Limite sănătoase în prietenia cu un fost iubit

Prietenia cu un fost iubit poate fi un  joc periculos, de aceea, de cele mai multe ori, o astfel de relație nu este recomandată. Dacă, totuși, te regăsești în acest scenariu, iată care sunt limitele sănătoase.

Citește și:

Infidelitate: Ești tentat să ai o aventură? Iată ce poți face

Alege-ți un partener cu care te poți juca

Există prietenie după iubire? Putem să rămânem prieteni cu un fost iubit? Fie că astfel de întrebări vin din partea persoanei ce a decis să pună punct relației, fie că vin din partea persoanei părăsite, prietenia cu un fost iubit este de cele mai multe ori greu de gestionat.

Dacă, totuși, partenerii decid din diferite motive să rămână prieteni, atunci ar trebui să țină cont de următoarele aspecte:

Fiți sinceri. Vreți să mai acordați o șansă relației sau sunteți sigur că relația de cuplu s-a încheiat? Este important să fiți sinceri unul față de altul dar și față de voi înșivă.

Sperați că în spatele acestei afirmații se ascunde de fapt o nouă șansă de a relua relația? Vreți să aveți un plan de rezervă în cazul în care relația viitoare nu va funcționa cum vă doriți?

Este bine să discutați cu fostul partener și să ajungeți amândoi la o concluzie onestă, în funcție de ce vă doriți cu adevărat și care sunt sentimentele voastre actuale. Respectând, desigur, dorința celuilalt.

Gândește-te dacă într-adevăr vrei să rămâi prieten cu fostul iubit sau în spatele acestei afirmații se ascund alte dorințe și așteptări.

Relația de prietenie se inițiază după o perioadă de pauză. Imediat după despărțire este indicat să ne luăm o perioadă de pauză, să rupem orice contact cu fostul partener și să reflectăm asupra propriilor emoții și trăiri interioare.

Dă-ți voie să simți tristețe, dă-ți voie să plângi, să accepți ceea ce ți se întâmplă și mai apoi să te vindeci. Așa numita „perioadă de doliu' este un pas important în vindecarea rănilor emoționale produse de despărțire.

Menținerea legăturii cu fostul partener imediat după despărțire nu va fi decât o agonie prelungită. Chiar și în cazul în care despărțirea a fost una amiabilă și aparent calmă, atmosfera emoțională este prea încărcată in acest moment, pentru a permite inițierea unei relații de prietenie.

Relația de prietenie cu un fost iubit este de fapt o relație de mijloc. Nu este o relație romantică, de cuplu, dar nici nu este o relație de prietenie siceră și adevărată. Este bine să conștientizam acest lucru și să avem așteptări realiste.

Relația de prietenie cu un fost iubit îți poate pune în pericol relația actuală.

Dacă insiști să menții legătura cu un fost iubit chiar și în cazul în care ai început o nouă relație, acest lucru poate însemna că ești încă legat emoțional de fostul partener și din acest motiv nu îți permiți să te implici cu adevărat în noua relație.

Chiar și în cazul în care ați fost buni prieteni înainte să începeți o relație romantică, după despărțire acest lucru nu va mai putea fi la fel.

Ruperea relației cu fostul partener îți va permite să te implici în noua relație și să poți merge mai departe, lăsând trecutul în urmă.

Puteți menține relații cordiale și politicoase. Sigur că nu o să vă împărtășiți cele mai intime secrete unul altuia, sigur că nu veți petrece weekendurile împreună sau vacanțele.

O prietenie sinceră de acest fel este de cele mai multe ori o iluzie în cazul unor fosti parteneri de cuplu.

Însă vă puteți respecta reciproc, saluta politicos atunci când vă întâlniți sau trimite mesaje de sărbători sau aniversări, poate chiar și oferi un mic ajutor în cazuri extreme.

Trecutul nu îl mai putem schimba, însă îl putem accepta și trata cu respect persoanele care cândva au făcut parte din el.

În cazul unei despărțiri, afirmația „să rămânem prieteni', de cele mai multe ori, are rolul de a atenua puțin lucrurile și a veni ca un prag psihologic, pentru ca ruptura să nu se producă brusc. Intenția fiind de a face despărțirea mai puțin dureroasă.

De asemenea, reprezintă o modalitate de a-l asigura pe partener că îi vei rămâne alături și că poate conta pe tine în viitor, toate acestea vin în scopul de a scăpa de sentimenetele de vinovăție venite ca urmare a inițierii rupturii relației.

Există prietenie după iubire? De cele mai multe ori este doar o iluzie, însă există și excepții.

Aceste excepții apar atunci când sunteți foarte sinceri cu propriile sentimente și emoții, când amândoi ați acceptat situația, ați stabilit termenii în care se va desfășura relația de prietenie și mai ales când aveți o motivație comună în menținerea acestei relații de prietenie (de exemplu: în cazul în care aveți copii împreună).

De Nicoleta Dumitrof, psihoterapeut

www.psiholog-nicoletadumitrof.ro

Tel.: 0737.968.388

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Limite sănătoase în prietenia cu un fost iubit
Limite sănătoase în prietenia cu un fost iubit

Prietenia cu un fost iubit poate fi un joc periculos, de aceea, de cele mai multe ori, o astfel de relație nu este recomandată. Dacă, totuși, te regăsești în acest scenariu, iată care sunt limitele sănătoase.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste