Medierea relatiilor dintre copil si un tata vitreg

Aparitia unui nou membru al familiei, a unui tata vitreg, este o schimbare semnificativa in viata unui copil. De aceea, este important ca tu, parintele natural, sa il pregatesti pentru aceasta schimbare cu tact, rabdare si multa dragoste.

 

Acomodarea

Un prim pas in aceasta pregatirea poate fi o discutie intre voi doi, in care sa-i explici copilului ca parintele vitreg nu este inlocuitorul parintelui natural, ci o alta persoana care-i va oferi iubire si suport.

Asigurarea, din partea ta, ca relatia lui cu tatal natural va continua, precum si faptul ca tu il iubesti, ii ofera stabilitate si siguranta.

De asemenea, inainte de mutarea in aceeasi locuinta, un alt pas firesc este acela in care copilul il cunoaste pe parintele vitreg, si apoi urmeaza momente in care petreceti timp impreuna toti trei, pentru ca acomodarea ulterioara sa fie mai usoara.

 

Stilul parental

Inainte ca parintele vitreg sa devina o prezenta constanta in viata copilului, e important ca tu si el sa va armonizati stilurile parentale.

In acest fel, sunt evitate conflictele ce ar putea aparea din interactiunea unor stiluri parentale diferite sau chiar opuse (de exemplu, un tata autoritar si o mama permisiva sau invers).

Ca in orice alt proces de schimbare, este nevoie de timp, rabdare si perseverenta. Este esential ca ambii parteneri sa depuna eforturi pentru construirea unei bune relatii intre parintele vitreg si copil.

Timpul de calitate petrecut impreuna, cu activitati care sa fie placute, gratificante pentru fiecare, contribuie intr-o masura mare la construirea relatiei. Lasa copilul sa se apropie de tatal vitreg in ritmul lui, fara a-l forta in directia grabirii apropierii!

 

Comunicarea

Este esential ca tu sa gasesti un echilibru intre rolul de sotie si cel de mama, astfel incat copilul sa nu ajunga sa-l privesca pe tatal vitreg ca pe un intrus ce-l priveaza pe el de atentia si afectiunea ta!

Pentru a face ca procesul de adaptare sa curga' firesc si sa se desfasoare intr-o maniera cat mai lina, este importanta comunicarea intre cei doi parinti, dar si comunicarea intre parinti si copil.

Este nevoie de o comunicare autentica, in care fiecare il asculta pe celalalt si, in acelasi timp, isi exprima dorintele fara a rani.

 

Tensiuni si sprijin emotional

Pentru ca in viata copilului apare o persoana noua si totodata obiceiuri si comportamente noi in familie, el poate fi nelinistit sau poate avea multe intrebari la care asteapta un raspuns.

De aceea, incurajeaza-l sa-si exprime emotiile si sa puna intrebari. Valideaza-i emotiile si raspunde-i la intrebari, asigurandu-l de dragostea si sprijinul tau.

Daca apar momente tensionate, e important ca parintele natural sa actioneze ca un liant intre cei doi, si nu ca un arbitru.

Momentele conflictuale pot fi folosite pentru a imbunatati comunicarea la nivelul familiei. Si pentru ca tu esti cea care-i cunoaste cel mai bine pe cei doi, poti interveni in directia valorificarii resurselor acestora.

Astfel toata lumea va avea de castigat si veti avea o atmosfera destinsa de familie. Umorul, folosit cu tact, poate fi un aliat de nadejde in depasirea unor momente tensionate.

 

Eforturi comune

Chiar atunci cand ati stabilit de la inceputul relatiei cum abordati anumite lucruri in relatia cu copilul, pot aparea situatii in care nu esti de acord cu sotul.

Spune-i acest lucru cand aveti o discutie numai voi doi, nu in fata copilului. Altfel, partenerul s-ar putea simti jenat sau chiar jignit si ar putea aparea o situatie conflictuala.

Daca veti fi numai voi doi, veti putea discuta cu calm si iti poti argumenta punctul tau de vedere fara a-i submina autoritatea in fata copilului.

In cazul in care tatal vitreg are la randul lui un copil, este important ca el sa evite orice comparatie intre copilul lui si copilul vitreg si nici sa nu aiba asteptari similare in ceea ce-i priveste pe cei doi.

Daca tu si sotul va armonizati eforturile, dati dovada de iubire, intelegere, rabdare si perseverenta, puteti construi o relatie de familie armonioasa.

Conflictele pot fi evitate sau, atunci cand acestea apar, pot fi folosite pentru cresterea' personala a fiecaruia dintre voi si pentru imbunatatirea relatiilor de familie.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel. 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Medierea relatiilor dintre copil si un tata vitreg
Medierea relatiilor dintre copil si un tata vitreg

Aparitia unui nou membru al familiei, a unui tata vitreg, este o schimbare semnificativa in viata unui copil. De aceea, este important ca tu, parintele natural, sa il pregatesti pentru aceasta schimbare cu tact, rabdare si multa dragoste.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste