Mic ghid de identificare a stilurilor de atasament

Te-ai intrebat deseori ce tip de atasament ai tu sau iubitul tau? Iata cateva repere pentru a contura o imagine a stilului predominant.

 

Stiluri de atasament

Cel mai dezirabil stil de atasament este cel securizant. Dar cum multi dintre noi ducem propriile batalii interioare, se poate ca acesta, in forma pura, sa fie mai rar intalnit.

Chiar si cei care se auto-evalueaza ca avandu-l pot identifica momente cand trec de alta parte a baricadei. Majoritatea poate combina trasaturi, ramanand in echilibru, chiar si asa.

Totusi, persoane in a caror comportare regasim prea multe indicii care sa ii catalogheze drept anxiosi in relationare sau evitanti, se poate sa nu ne fie cele mai potrivite.

 

Atasamentul securizant

Aici se incadreaza aceia care se apropie cu usurinta de alti oameni, care se simt confortabil in situatiile in care depind de cineva, precum si in cele in care altcineva depinde de ei.

Totodata, nu se tem de singuratate si nu sunt panicati de eventualitatea unor respingeri. Intre trasaturile de baza ale acestor persoane regasim, in primul rand, inteligenta emotionala.

Sunt persoane capabile sa isi exprime corect emotiile si sa isi structureze sentimentele constructiv. Ele sunt capabile de intimitate profunda si sanatoasa, asa cum, in egala masura, pot trasa limite corespunzatoare si potrivite atunci cand este cazul.

Au o viziune pozitiva asupra relatiilor si interactiunilor cu ceilalti fiind deopotriva capabili sa fie singuri. Atunci cand apar diferente de opinie, o persoana cu un stil de atasament securizant va sti sa discute problema fara a simti nevoia sa isi atace interlocutorul.

In momentul in care trec printr-o despartire, vor simti toate etapele acesteia, de la durere la depasire constructiva, fara sentimente si comportamente extreme. Sunt capabili sa inteleaga si sa accepte despartirile si, totodata, sa mearga mai departe.

 

Atasament de tip anxios

Persoanele care se apropie emotional un pic prea mult, fiind totodata lezate de lipsa de raspuns pe masura din partea celorlalti, se incadreaza in acest stil.

Le este teama de singuratate si de respingere din partea celor din jur. Totodata, sunt preocupati ca iubirea pe care o daruiesc nu este reciproca in egala masura.

Astfel de persoane vor simti nesigurante in toate relatiile pe care le au fie ca sunt de munca, prietenie sau romantice.

De multe ori, factorii care le declanseaza anxietatea sunt mai mult imaginari, porniti dintr-o analiza in exces a faptelor, teama de pierdere si abandon.

Sunt persoane cu tendinte obsesive, geloase, posesive, care pot manifesta dorinta de a-i controla pe cei din jur. Au impresia ca doar pastrand totul sub control pot mentine o relatie.

Tind uneori sa devina manipulative. Nevoia lor de iubire trebuie adresata prin dovezi permanente. Lipsa acestora duce la idei de devalorizare si subapreciere a propriei persoane.

Cauta in permanenta atat atentia cat si validarea celor din jur. In mod absurd, zbuciumul interior le va predispune catre relatii agitate, in care se vor simti mai confortabil decat in cele calme.

In istoricul lor personal, probabil numeroase relatii ar fi catalogate drept tumultoase. In egala masura le este teama de singuratate si cad prada depresiei atunci cand trebuie sa se descurce singure.

 

Atasament evitant

Acesta poate fi unul care impune distanta si caruia ii lipseste conexiunea emotionala sau unul temator, care din prea multa precautie evita sa se implice in vreun fel.

In cazul primului subtip, persoana se simte confortabil si in absenta unei legaturi emotionale, fiind mai in largul ei atunci cand este independenta, nu depinde de nimeni si nici altii de ea.

Creeaza in permanenta impresia ca isi este de ajuns siesi, evita intimitatea care duce la expunere si vulnerabilitate, are alte prioritati in viata decat romantismul, iar atunci cand este intr-o relatie tinde sa isi excluda partenerul din diferite activitati.

In cuplu cu o astfel de persoana vei simti in permanenta ca joci un rol secundar, asta daca nu uita de tine de tot. Exista astfel probleme in asumarea responsabilitatilor, implicare intr-o relatie, cu manifestari fie de narcisism, fie pasiv-agresive.

Dorinta de a te apropia de o astfel de persoana poate fi vazuta ca o intruziune, iar ea se va retrage rapid.

Cel de-al doilea subtip caracterizeaza acele persoane care isi doresc apropierea emotionala, dar au dificultati in a depinde de altii si a avea incredere in acestia. Teama de a nu fi raniti este cea care ii impiedica sa se dedice unei relatii.

Astfel de trairi isi pot avea sursa in copilarie, cand au trait abandonul sau au suferit o pierdere marcanta.

Exista mult conflict la nivel interior, tocmai datorita acestei lupte intre dorinta de apropiere si frica de a face acest pas.

Ajung astfel sa aiba putine relatii semnificative, tinand pe toata lumea la o distanta… „sigura'.

 

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Mic ghid de identificare a stilurilor de atasament
Mic ghid de identificare a stilurilor de atasament

Te-ai intrebat deseori ce tip de atasament ai tu sau iubitul tau? Iata cateva repere pentru a contura o imagine a stilului predominant.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste