Mituri și adevăruri despre căsniciile cu probleme: infidelitatea nu cauzează divorțul

Sunt multe credințe despre ce înseamnă o căsnicie trainică  inoculate de societatea de care aparținem, de valorile culturale care ne-au fost transmise, încât uneori ne lăsăm influențați și pierdem esența. Din fericire, există studii care au demonstrat ce e mit și adevăr despre căsniciile fericite.

 

Mitul 1 – Relațiile extraconjugale cauzează divorțul

În 20-25%  din cazuri, se spune că o relație extraconjugală  este motiv de divorț, dar adevărul este că în 80% din cazuri, cauza este deteriorarea relației intime.

 

Mitul 2 – Bărbații sunt de pe Marte și femeile de pe Venus

Dacă ar fi adevărat, ar trebui ca rata de divorț la cuplurile heterosexuale să fie de 100% și 0% la cele homosexuale.

Citește și:

5 tipare de cuplu care prezic sau nu despărțirea! Tu unde te încadrezi?

Secretul unui cuplu de durată

Mitul 3 – Problemele de comunicare sunt cauza majoră de divorț

De fapt, oamenii stresați comunincă destul de clar ceea ce simt și înțeleg. Sunt cu totul și cu totul alte cauze de conflict marital și conflictul în sine nu este bun sau rău pentru evoluția unei căsnicii, ci modul în care este gestionat de către parteneri.

 

Mitul 4 – Lipsa unui Quid pro quo

Ideea că eu fac lucruri bune pentru tine, ca tu să faci lucruri bune pentru mine. Cercetările au arătat că nu se aplică acest principiu nici la cuplurile suferinde, nici la cele fericite.

 

Așadar, care sunt ADEVĂRURILE ?

 

Adevărul 1 – Raportul de interacțiuni pozitive la interacțiuni negative contează

Acesta este de 20:1 în cuplurile fericite, de 5:1 în cuplurile disfuncționale, iar în cele în prag de divorț de 0,8:1. Văzând interacțiunea unui cuplu care nu este în conflict, este cel mai bun mod de a prezice riscul de divorț.

 

Adevărul 2 – Căsătoriile tind să se încheie una din două cazuri în general…

… iar în România unul din patru cupluri divorțează anual, în următoarele condiții: în 5-7 ani, din cauza conflictelor pe care nu știu să le gestioneze; în 10-12 ani, datorită lipsei de intimitate și conexiune emoțională.

 

Adevărul 3 – Când ajung să se certe, contează mai puțin ce tip de personalitate au partenerii…

… respectiv dacă sunt genul care evită conflictul sau care atacă cu agresivitate, sau sunt calmi. Ceea ce este important este potrivirea dintre stilul lor. De exemplu:

Cei calmi și liniștiți îi vor copleși pe cei evitanți și atunci dinamica dintre ei va fi una de genul vânător-vânat.

Cei calmi și cei care atacă au puține abilități prin care să se influențeze unul pe celălalt, puține sentimente pozitive și foarte multă tensiune emoțională.

Combinația de parteneri evitanți cu atacanți este cea mai proastă, ducând la același tip de dinamică, de vânător-vânat, dar cu o luptă foarte acerbă.

Toate aceste trăsături se referă la comportamente care pot fi monitorizate și schimbate, astfel încât dinamica relației să fie una pozitivă și funcțională.

 

Adevărul 4 – În 69% din cazuri, conflictele nu pot fi rezolvate și ajung în blocaje permanente

Și aceste lucruri se întâmplă de cele mai multe ori din cauza diferențelor de caracter. De exemplu, Mihai este genul de persoană foarte organizată, îi place să planifice lucrurile din timp și să știe programul cu cel puțin o săptămână înainte.

Ioana este genul care ia lucrurile așa cum vin, nu are nici cea mai vagă ideea ce urmează să facă și se lasă surprinsă de viață, cu bune și cu rele.

Evident că ei vor ajunge în conflict destul de des. Dar ceea ce contează este cum au învățat să dialogheze pe marginea acestor probleme, cum să se lase influențați și cum să facă compromis temporar.

Faptul că suntem diferiți, nu ne face mai mult sau mai puțin incompatibili, atât timp cât ne acceptăm diferențele și învățăm să le gestionăm cu eleganță, pentru a avea o căsnicie care să funcționeze… funcțional.

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro, nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Mituri și adevăruri despre căsniciile cu probleme: infidelitatea nu cauzează divorțul
Mituri și adevăruri despre căsniciile cu probleme: infidelitatea nu cauzează divorțul

Sunt multe credințe despre ce înseamnă o căsnicie trainică inoculate de societatea de care aparținem, de valorile culturale care ne-au fost transmise, încât uneori ne lăsăm influențați și pierdem esența. Din fericire, există studii care au demonstrat ce este mit și ce este adevăr despre căsniciile fericite.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste