Now Reading
Momentul potrivit pentru terapie de cuplu

Momentul potrivit pentru terapie de cuplu

Avatar photo

Nu veni la terapie de cuplu cu căsnicia în „stop cardiorespirator“! Faceți prevenție sau veniți, cel târziu, la primul conflict pe care nu ați reușit să îl gestionați și care a produs deja sechele!

 

Ca în orice domeniu, și în relația de cuplu este mai bine să previi, decât să tratezi. Dar, dacă totuși nu ați reușit să faceți prevenție, la primul conflict în care ați ajuns în blocaj și ați realizat că primul gând care vă vine în minte este că sunteți incompatibili și că e mai bine să alegeți calea divorțului, atunci este momentul crucial, care ar putea să facă diferența în viitorul căsniciei voastre.

Este imperios necesar să începeți terapia de cuplu pentru a învăța cum să gestionați conflictele de la specialiști. 

Știați că 69% din conflicte sunt negestionabile și că doar în 31% din cazuri reușim să gestionăm un conflict? În restul cazurilor, avem nevoie să știm cum să dialogăm pe marginea unui conflict, cum să facem un compromis, cum să ne lăsăm influențați pentru a influența, la rândul nostru.

Citește și:

Cine suferă mai mult la o despărțire, femeile sau bărbații?

Este mai bun al doilea mariaj?

Studiile arată că partenerii de cuplu așteaptă, în medie, șase ani de la producerea primului conflict major, până să se decidă să facă terapie de cuplu sau să divorțeze efectiv, fără a mai depune niciun alt efort.

Terapia de cuplu, prin definiție, are scopul de a urmări, în primul rând, obiectivele cuplului, ca și cum cuplul ar fi o singură entitate, nu neapărat obiectivele individuale, mai ales dacă nu sunt congruente.

Acest lucru este necesar, pentru că terapeutul nu poate fi de ajutor ambilor parteneri, mai ales dacă aceștia au obiective diferite sau chiar opozabile.

De cele mai multe ori, doar unul dintre parteneri își dorește să plece, pe când celălalt este dispus să facă sacrificii pentru a păstra căsnicia. Psihoterapeutul nu poate să fie, în același timp, și „avocatul acuzării“, și „avocatul apărării“ .

Prin urmare, terapia de cuplu are rolul de a ajuta partenerii să rămână împreună, refăcându-și căsnicia, efectiv, din temelii.

Acest lucru se poate întâmpla atât timp cât partenerii sunt, în continuare, angajați emoțional în relație, au încredere unul în celălalt, dar nu știu cum să facă față momentelor critice și provocărilor pe care orice căsnicie le are.

Există și varianta pe care unele persoane o adoptă în cazul în care iubirea s-a terminat: să lase o ușă deschisă pentru un „al treilea invitat la masă“, care poate fi de la un partener sau o parteneră, la o formă de adicție, precum drog, alcool sau pornografie.

Însă niciuna dintre acestea nu reprezintă o soluție câștigătoare pentru cuplu. Prin urmare, dacă partenerii constată că nu mai au resursele afective necesare pentru a reconstrui căsnicia, mai bine aleg căi diferite în viață și este indicat să apeleze la terapie individuală, ca să își poată regăsi echilibrul psihoemoțional.

Cea mai mare problemă este când, la mijloc, există și un copil. Chiar dacă părinții rămân în relații foarte bune după divorț, reușind să aibă o atitudine amiabilă și să creeze o atmosferă plăcută atunci când sunt împreună, divorțul, în sine, are un impact major negativ asupra copilului.

Lipsa unei figuri materne sau paterne din viața unui copil lasă urme pe termen lung și poate duce la dezechilibre în viitorul adult, de ordin psihoemoțional: de la fobie la anxietate, la depresie sau la sindrom posttraumatic.

În concluzie: nu vă lăsați copleșiți de probleme care să vă deterioreze și ruineze căsnicia, ajungând la terapie de cuplu când relația voastră este deja în „stop cardiorespirator“ și tot ce puteți face este doar resuscitarea și speranța că veți supraviețui, dar fără să știți în ce condiții sau cu ce costuri.

Gândiți-vă la prevenție sau veniți, cel târziu, după primul incident, metaforic vorbind, după primul „infarct sau AVC al căsniciei“!

De Nadia Gorduza

Fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center.

Este medic psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat în terapia de cuplu prin metoda Gottman, reprezentant al Institutului Gottman din SUA, având certificări la nivel național și internațional. A urmat un executive MBA în Statele Unite.

Tel.: +40751 202 272.

http://www.idtherapy.ro

[email protected]

Pentru terapie, puteți apela la unul dintre specialiștii Atlas Help, prima platformă de terapie online.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top