Now Reading
Motive feminine de inselat partenerul

Motive feminine de inselat partenerul

Revista Psychologies

Intrucat barbatului ii revine „stigmatul“ de a fi un infidel si a tot fost catalogat drept mult mai capabil sa isi insele partenera, aruncam o privire si in directia ei. Oare femeile nu insala? Barbatul poate fi putin mai instinctiv si… o forma atragatoare ii poate fi suficienta pentru o escapada, pe cand, pentru o femeie, forma cere un continut atragator, o emotie, un sentiment, o forta mult mai mare. Deopotriva, femeile pot insela – si o fac! Subiectul nu mai este unul demn de stigmatizare…

Indiferent de sex, intr-un cuplu ne cautam satisfacerea unor dorinte, completarea, intregirea. Nu suntem incompleti cand suntem singuri, dar alegem parteneri care vin cu ceva in plus. Vrem ca iubitul sau iubita sa ne aprecieze, sa ne iubeasca si sa ne simtim mereu atragatori.

Relatiile asezate, cele peste care timpul trece, sedimenteaza anumite trasaturi care, in multe cazuri, ajuta un cuplu sa functioneze, dar pierd uneori, irecuperabil, altele.

Pasiunea se diminueaza, exaltarea dispare, nevoia si dorinta de a-i reconfirma celuilalt valoarea se pierd pe drum, in defavoarea lui „stie deja“. Rutina si compromisurile, atat de dorite la inceputul unei relatii si foarte usor de acceptat pe fondul indragostirii, sunt inamicii dorintei intr-un cuplu.

Odata ce pasiunea dispare, rolul femeii se schimba: din cel de amanta/iubita in cel de prietena, confidenta sau, eventual, cel de mama a copilului.

Poate ca o perioada noile roluri ii vor parea solicitante si acaparatoare, dar involuntar se va produce o revenire la esenta, la nevoia de a fi iubita, atragatoare, dorita.

In cuplurile in care apar si copii, identificarea celor doi parteneri ca iubiti foarte des e estompata de rolul de parinti. Acest lucru este resimtit de catre barbati, dar si de catre femei, care, desi mai preocupate si responsabilizate de noul rol, au la fel de multa nevoie de a se regasi pe ele insele.

„Problemele noastre au aparut la trei ani dupa casnicie, cand deja totul era «standardizat»: iesirile, conversatiile, sexul.

Nu mai aveam aceeasi pornire unul catre celalalt si devenisem o rutina pentru sotul meu.

Atunci am avut o relatie extraconjugala cu un tip pe care il cunoscusem intamplator intr-o delegatie. A durat trei luni, timp in care mi-a revenit increderea in mine si m-am simtit dorita, ceea ce imi lipsea.

Am intrerupt relatia pentru ca mi-am dat seama ca tot pe sotul meu il iubesc.

Ce am descoperit nou la acest alt partener a fost libertatea de a discuta despre ce ne place si ce nu in materie de sex, ce am vrea sa incercam si cum sa fac o partida mai interesanta.

Lucrurile astea, pana la urma, au ajuns sa ma ajute sa aduc ceva nou si incitant in cuplul cu sotul meu. Nu i-as spune niciodata ca i-am fost infidela, dar relatia aceea, cumva, ne-a apropiat mai mult, intrucat pentru mine a fost o schimbare in bine“, se confeseaza A., 28 de ani.

Gabriel Dinu, psihoterapeut, este de parere ca „pentru femei, de cele mai multe ori, actul infidelitatii necesita si o implicare emotionala. Daca femeia dezvolta sentimente fata de un barbat dinafara relatiei, oricat de mici ar fi acestea, apare riscul infidelitatii.

Sigur, pot fi si alte cauze, cum ar fi rutina de acasa, insuficienta comunicare cu partenerul (in mod special, in ceea ce priveste sexul), curiozitatea, frecventa redusa a relatiilor sexuale etc.

Cu toate acestea, unele femei nu au nevoie de implicare emotionala ca sa ajunga sa insele, iar un exemplu elocvent si dus la extrem este reprezentat de femeile care se prostitueaza, avand in acelasi timp si un partener stabil“.

 

Femeile insala mai greu?

Chiar si in prezent, societatea condamna mult mai usor o femeie care isi insala partenerul. Poate ca acesta este unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai retinute sau poate, pur si simplu, acesta ramane un subiect tabu, nediscutat si mai ales nedezvaluit.

In timp ce barbatul are fantezii cu femei care arata ca Marilyn Monroe, sunt un soi de Matta Hari la pat si, in rest, sunt Ioana d’Arc in orice alta situatie, femeia nu difera mult in privinta dorintelor ei. Uneori, chiar acest soi de asteptari modeleaza comportamentul unei femei.

Dincolo de aceste aspecte, femeia poate insela pentru experienta, curiozitate si din indragostire. „Sunt cu sotul meu de cand aveam 17 ani. M-am casatorit cu el la 21 si deja avem 15 ani de cand suntem un cuplu.

Nu l-am inselat doar o singura data, am avut mai multe astfel de experiente. Pur si simplu, am perioade in care ma simt mai atragatoare, vreau admiratie, caut dorinta si imi gasesc parteneri ocazionali.

O singura data m-am si indragostit, dar nu a durat foarte mult relatia, si partenerul meu fiind casatorit. Sotul meu banuieste, uneori m-am si confesat, dar relatia dintre noi este mai puternica de atat.

Cred ca ma accepta asa cum sunt si sunt convinsa ca ma iubeste, cum, de altfel, si eu il iubesc. Ce am cu el, stiu ca nu pot avea cu nimeni altcineva. Iar aceste escapade, tin pur si simplu de nevoia mea.

Am o viata sexuala activa cu sotul meu, nu este o lipsa de pasiune si nici de comunicare“, se confeseaza M., 32 de ani.

Uneori, astfel de escapade pot evolua in relatii daca cei doi parteneri se indragostesc. Intr-un cuplu casatorit, cand lucrurile nu merg, de regula sotia este cea mai capabila sa spuna „stop“ si sa vrea sa isi refaca viata – fie singura, fie cu un alt partener. De aceea, daca acest alt partener chiar apare, sansele ca ea sa decida sa renunte la cuplul existent sunt foarte mari.

Gabriel Dinu, confirma faptul ca „atunci cand o relatie de infidelitate dureaza mai mult in timp, ea poate evolua ca o relatie normala, astfel incat sentimentele pot sa apara sau sa se dezvolte intens.

In astfel de situatii, apare riscul despartirilor de partenerii oficiali, deoarece indragostirea din acest nou cuplu, care este deosebita de iubire, poate sa le afecteze discernamantul celor indragostiti. Nu degeaba se spune ca «dragostea e oarba».

Totusi, in general, femeile insala mai greu si mai rar decat barbatii, deoarece infidelitatea acestora este mult mai condamnata de catre societate decat in cazul barbatilor.

Ele ajung foarte rar sa insele daca se simt iubite, daca primesc iubirea de la partener asa cum isi doresc, asa cum este potrivit pentru fiecare dintre ele.

Daca barbatul identifica aceste «limbaje» prin care partenera lui isi doreste sa primeasca iubirea si, sigur, i-o si ofera asa, atunci riscurile infidelitatii scad semnificativ“.

 

Nu e atat de greu sa fii infidel

Facand analiza la rece, cerebral, a problemei infidelitatii, am putea spune ca mai dificila este fidelitatea.

Atunci cand ne cautam un partener, exploram mai multe variante, timp in care cunoastem persoane noi, iesim la intalniri, avem parte de partide de sex, fara ca vreuna dintre incercari sa se stabilizeze.

Atunci cand identificam un potential partener si sentimentul este reciproc, ne dedicam complet acestuia, renuntand la alternative. Pe de-o parte, incepem cautarea confortului, a beneficiilor unui cuplu, a sigurantei, dar aceste lucruri pot sau nu sa apara.

Or, daca nevoile noastre nu mai sunt intrunite, iar dorintele nu isi gasesc implinirea, fidelitatea poate parea un sacrificiu prea mare. Uneori, aceasta infidelitate este dublata de dorinta de a gasi un partener mai potrivit.

„De ce insala femeile? Simplu: pentru ca pot. Prea multa vreme li s-a spus femeilor ca sunt tarfe daca nu sunt fidele. Nu vreau sa pozez in feminista, dar cred ca, in continuare, femeile au mai putine drepturi decat barbatii si sunt sanctionate mai dur decat ei pentru aceleasi pacate.

Eu am fost o partenera fidela in relatia mea de patru ani, o relatie dificila, desi eram indragostita de fraierul deprimat si indiferent cu care imi imparteam existenta… Apoi mi s-a parut inutil, obositor.

Doar eu faceam eforturi, nici nu vedea cat ma straduiam sa ii ofer sustinere, caldura, atentie. L-am inselat prima oara aproape cu indiferenta, mirata sa vad cat e de usor. Contrar aparentelor, nu infidelitatea e dificila, ci fidelitatea. Statornicia intr-o relatie din care nu mai ai ce lua.

Care nu iti mai da energie, implinire… Si atunci, de ce sa ramai? De dragul convenientelor sociale? Nu ma intereseaza. Eu cred ca sunt profund fidela, dar nu mai vreau sa ofer darul exclusivitatii mele cuiva care nu merita, care nu imi ofera la fel de multa atentie.

Viata e scurta, si am decis sa iau tot ce pot de la ea.“ Este marturisirea lui A., 33 de ani.

Surprinzator sau nu, din unele infidelitati se pot naste cupluri foarte puternice. Parteneri care s-au intalnit atunci cand unul sau ambii erau in alte relatii, au ajuns sa formeze cupluri care au rezistat in timp si s-au dovedit iubiri adevarate.

„Eram casatorita de opt ani cand am inceput o relatie cu P., actualul meu sot – pe vremea aceea si el casatorit.

Mi s-a parut o nebunie de la inceput, dar pur si simplu am stiut ca langa el vreau sa fiu, iar el a simtit acelasi lucru. Am divortat amandoi, iar acum suntem impreuna de sase ani si avem un baietel de patru.

Suntem fericiti, desi se poate spune ca iubirea noastra a ranit persoanele care ne erau alaturi atunci. Cu toate astea, niciunul dintre noi nu regreta pasul facut“, povesteste C., 38 de ani.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top