Motive pentru care ne implicam prea usor si repede in relatii de cuplu

In cautarea iubirii, ajungem uneori sa ne-o imaginam unde nu-si are locul. Iata cateva motive pentru care intram prea repede in relatii de cuplu.

 

Tipuri de iubire

Relatiile de cuplu sunt o parte importanta a vietii noastre emotionale – crestem in relatii, suntem raniti in relatii, invatam despre noi si despre lume.

Relatiile ne permit sa fim in contact cu universul interior al celuilalt, sa primim si sa oferim astfel incat impreuna sa fim in siguranta.

De-a lungul vietii experimentam iubirea, relatiile de iubire, atat de diferit. Avem intai iubirea adolescentina, de tatonare, timida si cateodata stangace sau poate navalnica si coplesitoare.

Aceasta este urmata apoi de iubirea adulta, care, ca urmare a experientelor din relatiile deja traite, cu parintii sau cu diversi parteneri, poate fi buna si calda sau dimpotriva, atat de dureroasa.

 

Modelul dureros de relatie

Un model dureors de relatie de iubire este acela in care, desi abia suntem la inceput, ma implic total si astept de la partener sa faca acelasi lucru. Celalalt si relatia sunt centrul universului meu.

Astfel, imi doresc sa facem totul impreuna, timpul petrecut separat imi creaza disconfort, interpretez momentele pe care el le petrece singur ca fiind o lipsa de interes pentru mine si pentru relatie, ca urmare intru in panica sau ma infurii.

Desi suntem abia in aprilie, imi fac planuri cum ne vom petrece revelionul, sau concediul de anul urmator, planurile ma asigura ca vom fi impreuna cel putin pana atunci.

Din disperarea de a nu pierde relatia impling limitele si imi creez o fantezie. Vreau sa ma asigur ca nu sunt in pericol sa pierd nou gasita fericire de a fi alaturi, de a impartasi, de a fi impreuna cu cineva. Un tipar neproductiv si atat de dureros. Si tousi, de ce o fac?

 

Teama de singuratate

Un motiv este nelinistea de a ma stii singura. Singura nu am sens, nu sunt un om intreg, nu ma pot bucura cu adevarat de viata.

Nu pot sa stau cu mine, cu visele mele despre mine, sa ma construiesc pe mine cu adevarat. Am nevoie de cineva, de jumatatea' care sa ma faca intreaga.

Ma astept ca partenerul sau relatia sa imi rezolve disconfortul emotional, iar daca sunt intr-o relatie nu o sa mai am nici o problema.

Nu am rabdare sa astept ca relatia sa creasca, sa invatam pas cu pas unul despre celalalt, pentru ca astepatarea  este periculoasa si ma nelinisteste.

Astepatarea presupune, pentru mine, ca relatia sa nu aiba un viitor, sa se incheie, si atunci voi fi din nou singura, nefericita, diferita de ceilalti.

 

Incertitudinea viitorului

Nelinistea data de incertitudinea viitorului este insuportabila, si atunci imi doresc sa ard etape. Ma port ca si cum totul este clar, stabilit, ca si cum suntem un cuplu asezat, desi inca suntem in momentul in care ne dezvaluim, invatam unul despre celalalt, punem bazele relatiei noastre.

Ma implic mult de la inceput, pentru ca ma pot gandi ca celalalt ma va percepe ca inabordbila si va fugi, iar eu voi sfarsi din nou singura.

 

Golul emotional

Oricare ar fi motivele, nevoia de a ne pierde intr-o relatie inca de la momentele ei de inceput povesteste despre golul emotional imens pe care il ducem in noi.

Ne putem sprijini pe relatie pentru a invata despre noi, suntem in siguranta in relatii, dar numai atunci cand ramanem in contact cu ceea ce suntem.

Trebuie sa invatam sa ne toleram nelinistea de a ramane singure, sa invatam sa ramanem noi insene, fara sa ne pierdem, fara sa ne lasam inghitite.

 

De Corina Dobre, psiholog si psihoterapeut cognitiv-comportamental

Mind Education Health

www.mindeducation.ro

www.corinadobrepsiholog.wordpress.com

corina@mindeducation.ro

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Motive pentru care ne implicam prea usor si repede in relatii de cuplu
Motive pentru care ne implicam prea usor si repede in relatii de cuplu

In cautarea iubirii, ajungem uneori sane-o imaginam unde nu-si are locul. Iata cateva motive pentru care intram prea repede in relatii de cuplu.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste