Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice

Este recomandat să ieșim din relații de cuplu toxice cât mai curând. Dar oare de ce intrăm în ele? Și de ce ne ia, uneori, prea mult timp să le părăsim…? Răspunsuri în continuare.

Citește și:

Infidelitate: Ești tentat să ai o aventură? Iată ce poți face

Cele 3 etape ale unui cuplu

Cu siguranță sunt des întâlnite astfel de relații. Te-ai întrebat vreodată ce te ține sau îi ține pe cei din jur într-o astfel de toxicitate?

În cele mai multe cazuri, deși sună ca un clișeu, nu se gândesc că poate fi altfel. Așa au crescut. Asta e ceea ce au văzut în copilărie: o mama nefericită, un tată absent, o mătușa ce trecea cu vederea infidelitățile soțului, o verișoară agresată fizic sau verbal, o vecină chinuită în relație, etc.

Când acesta este modul în care am crescut, e firesc ca asta să ni se pară normal.

De asemenea, poți rămâne într-o relație care îți dăunează pentru că ești dependent de ea. Pentru că, așa cum e, face parte din normalitatea ta. Asta e rutina ta. Pentru tine poate să fie normal să suferi, că doar o faci de atâția ani.

Există multe cazuri în care astfel de relații există doar de dragul de a face parte dintr-un cuplu. Din păcate, frica de a rămâne singur(ă) deseori este mai mare decât dorința de a avea o viață liniștită.

De bine, de rău știi că unele nevoi îți sunt îndeplinte în cuplu. Poți să te gândești că dacă rămâi singur(ă) există posibilitatea să nu mai găsești pe nimeni.

Tocmai asta duce la un alt motiv pentru a rămâne în astfel de relații: teama de necunoscut. Măcar pe el/ea o cunoști. Rău cu rău dar cum ar fi cu necunoscut? Cine îți poate garanta că alții/altele nu o să fie la fel?

Adevărul e că asta ține doar de tine și de lecțiile pe care le-ai învățat. Poți să alegi ca în viitor să intri într-o altă relație toxică deoarece asta ți-e familară, sau poți schimba tiparul, poți să te vezi, poți să conștientizezi că o relație nu trebuie să fie echivalentul durerii și nu în ultimul rând să te accepți așa cum eșți.

Cu siguranță cu toți am auzit de povești cu Făt – Frumos și Ileana Cosânzeana, însă din cauza unei stime de sine scăzute poate că te întrebi de ce ai avea tu parte de așa ceva? Oare meriți asta? Desconsiderându-te, nu crezi că poți să trăiești o astfel de poveste.

Relațiile sănătoase nu există doar în povești. Nu doar în basme e normal ca omul cu care formezi o relație să se poarte frumos cu tine, nu doar în povești ar trebui să nu te ignore, nu doar în  filme există posibilitatea să te simți împlinit(ă) într-o relație.

Dar ca să-ți permiți să ai o astfel de relație  (da, de tine ține) trebuie să lucrezi tu cu tine sau în psihoterapie, trebuie să te dezvolți personal, trebuie să te vezi, să te placi, să petreci timp cu tine, să accepți că a avea o relație normală nu e doar pentru ceilalți, ci că poate să fie valabil și pentru tine.

Din păcate, mulți parteneri nefericiți se învinovățesc pentru ceea ce e în cadrul relației lor și stau și se complac. Adăugăm astfel pe listă un nou motiv de a rămâne într-o astfel de relație: sentimentul de vinovăție.

Cu siguranță, dacă discutăm despre o relație toxică, nu e un singur responsabil, ci ambii 100%. E bine să realizezi că amândoi contribuiți la asta.

Amândoi ați adus și bune și rele în relația voastră. Și nu în ultimul rând să te întrebi cât din timpul tău ești dispus(ă) să petreci într-o stare de neliniște, frustrare, consum emoțional, nefericire. Când e timpul potrivit pentru tine să ieși din așa ceva?

O relație toxică poate dura la nesfârșit. De ce? Pentru că există posibilitatea să oglindiți nevoile celuilalt, lipsurile celuilalt. Totodată o relație toxică nu se va termina până când unul dintre parteneri nu va schimba ceva.

Asta e dinamica unui astfel de cuplu: tu suferi, eu sufăr, facem asta de mult prea mult timp așa că de ce să o schimbăm? Cu toate astea, dacă dinamica se schimbă, dacă cel puțin unul dintre parteneri iese din acest clișeu, relația poate lua final.

De Alexandra Voica, psihoterapeut

psihoterapeut_alexandravoica@yahoo.com

Tel.: 0766.44.10.28

 

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 lucruri de evitat în relația de cuplu
4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Vrei un cuplu de durată? Îți dorești armonie și o relație satisfăcătoare? În speranța că răspunsurile sunt, așa cum ne așteptăm, afirmative, iată ce lucruri să eviți într-o relație de cuplu.

Citeste
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citeste
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder... sunt șanse să fii psihopat
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder… sunt șanse să fii psihopat

Un studiu recent arată că persoanele care sunt într-o relație, dar folosesc aplicația Tinder au șanse mari să prezinte profilul unui psihopat. Despre motivele prezenței lor pe această aplicație și trăsăturile identificate, aflăm în cele ce urmează.

Citeste
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice

Este recomandat să ieșim din relații toxice cât mai curând. Dar oare de ce intrăm în ele? Și de ce ne ia, uneori, prea mult timp să le părăsim…? Răspunsuri în continuare.

Citeste
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine

Cred că una dintre cele mai importante reguli în dating este să te placi pe tine. Altfel, dorința de a găsi un partener și de a avea o relație, va avea o greutate mai mare în alegerile tale. Ori, cel mai important aspect în acest demers este să rămâi atentă la ceea ce îți dorești tu, la ce e bine pentru tine.

Citeste
De ce să evităm un evitant
De ce să evităm un evitant

Stilul de atașament evitant stă în calea unei relații armonioase. Chiar dacă astfel de persoane sunt atrăgătoare, chiar dacă par că au multe de oferit, nu există prea multă disponibilitate. Deseori, suntem atrase în relații toxice, motiv pentru care, iată câteva motive pentru a evita… un evitant.

Citeste