Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice

Este recomandat să ieșim din relații de cuplu toxice cât mai curând. Dar oare de ce intrăm în ele? Și de ce ne ia, uneori, prea mult timp să le părăsim…? Răspunsuri în continuare.

Citește și:

Infidelitate: Ești tentat să ai o aventură? Iată ce poți face

Cele 3 etape ale unui cuplu

Cu siguranță sunt des întâlnite astfel de relații. Te-ai întrebat vreodată ce te ține sau îi ține pe cei din jur într-o astfel de toxicitate?

În cele mai multe cazuri, deși sună ca un clișeu, nu se gândesc că poate fi altfel. Așa au crescut. Asta e ceea ce au văzut în copilărie: o mama nefericită, un tată absent, o mătușa ce trecea cu vederea infidelitățile soțului, o verișoară agresată fizic sau verbal, o vecină chinuită în relație, etc.

Când acesta este modul în care am crescut, e firesc ca asta să ni se pară normal.

De asemenea, poți rămâne într-o relație care îți dăunează pentru că ești dependent de ea. Pentru că, așa cum e, face parte din normalitatea ta. Asta e rutina ta. Pentru tine poate să fie normal să suferi, că doar o faci de atâția ani.

Există multe cazuri în care astfel de relații există doar de dragul de a face parte dintr-un cuplu. Din păcate, frica de a rămâne singur(ă) deseori este mai mare decât dorința de a avea o viață liniștită.

De bine, de rău știi că unele nevoi îți sunt îndeplinte în cuplu. Poți să te gândești că dacă rămâi singur(ă) există posibilitatea să nu mai găsești pe nimeni.

Tocmai asta duce la un alt motiv pentru a rămâne în astfel de relații: teama de necunoscut. Măcar pe el/ea o cunoști. Rău cu rău dar cum ar fi cu necunoscut? Cine îți poate garanta că alții/altele nu o să fie la fel?

Adevărul e că asta ține doar de tine și de lecțiile pe care le-ai învățat. Poți să alegi ca în viitor să intri într-o altă relație toxică deoarece asta ți-e familară, sau poți schimba tiparul, poți să te vezi, poți să conștientizezi că o relație nu trebuie să fie echivalentul durerii și nu în ultimul rând să te accepți așa cum eșți.

Cu siguranță cu toți am auzit de povești cu Făt – Frumos și Ileana Cosânzeana, însă din cauza unei stime de sine scăzute poate că te întrebi de ce ai avea tu parte de așa ceva? Oare meriți asta? Desconsiderându-te, nu crezi că poți să trăiești o astfel de poveste.

Relațiile sănătoase nu există doar în povești. Nu doar în basme e normal ca omul cu care formezi o relație să se poarte frumos cu tine, nu doar în povești ar trebui să nu te ignore, nu doar în  filme există posibilitatea să te simți împlinit(ă) într-o relație.

Dar ca să-ți permiți să ai o astfel de relație  (da, de tine ține) trebuie să lucrezi tu cu tine sau în psihoterapie, trebuie să te dezvolți personal, trebuie să te vezi, să te placi, să petreci timp cu tine, să accepți că a avea o relație normală nu e doar pentru ceilalți, ci că poate să fie valabil și pentru tine.

Din păcate, mulți parteneri nefericiți se învinovățesc pentru ceea ce e în cadrul relației lor și stau și se complac. Adăugăm astfel pe listă un nou motiv de a rămâne într-o astfel de relație: sentimentul de vinovăție.

Cu siguranță, dacă discutăm despre o relație toxică, nu e un singur responsabil, ci ambii 100%. E bine să realizezi că amândoi contribuiți la asta.

Amândoi ați adus și bune și rele în relația voastră. Și nu în ultimul rând să te întrebi cât din timpul tău ești dispus(ă) să petreci într-o stare de neliniște, frustrare, consum emoțional, nefericire. Când e timpul potrivit pentru tine să ieși din așa ceva?

O relație toxică poate dura la nesfârșit. De ce? Pentru că există posibilitatea să oglindiți nevoile celuilalt, lipsurile celuilalt. Totodată o relație toxică nu se va termina până când unul dintre parteneri nu va schimba ceva.

Asta e dinamica unui astfel de cuplu: tu suferi, eu sufăr, facem asta de mult prea mult timp așa că de ce să o schimbăm? Cu toate astea, dacă dinamica se schimbă, dacă cel puțin unul dintre parteneri iese din acest clișeu, relația poate lua final.

De Alexandra Voica, psihoterapeut

psihoterapeut_alexandravoica@yahoo.com

Tel.: 0766.44.10.28

 

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Top 10 motive pentru care bărbații rămân single
Top 10 motive pentru care bărbații rămân single

În caz că vă întrebați, nu toți bărbații sunt evitanți emoțional sau afemeiați. Există o listă întreagă de motive pentru care rămân single și, cunoscându-le, poate reușim să înțelegem mai bine anumite situații.

Citeste
Bărbatul potrivit în momentul nepotrivit
Bărbatul potrivit în momentul nepotrivit

Căutăm bărbatul potrivit, indiferent că ne conștientizăm sau nu idealurile. Avem o listă a trăsăturilor și calităților dezirabile, la fel cum știm ce nu ne dorim de la un partener. Ce facem însă, atunci când găsim bărbatul potrivit în momentul nepotrivit?

Citeste
3 motive pentru care alegem o despărțire
3 motive pentru care alegem o despărțire

Cu toții am experimentat cel puțin o despărțire de persoana iubită. Știm în ce constă travaliul, dar uneori este o decizie mai bună decât continuarea unei relații nefericite. Motivele despărțirii variază de la cele incontestabile, evidente pentru ambii parteneri, la cele mai puțin vizibile, dar la fel de copleșitoare. Vorbim despre trei din motivele ultimei categorii.

Citeste
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice
Motivele pentru care intrăm și stăm în relații de cuplu toxice

Este recomandat să ieșim din relații toxice cât mai curând. Dar oare de ce intrăm în ele? Și de ce ne ia, uneori, prea mult timp să le părăsim…? Răspunsuri în continuare.

Citeste
Reacții și manifestări ale copiilor sub stres
Reacții și manifestări ale copiilor sub stres

Nu doar adulți reacționează la stres, ci și copiii. Ei se pot îngrijora atunci când aud fragmente din discuțiile părinților, când performanțele academice nu sunt cele așteptate și pot deveni confuzi când primesc mesaje contradictorii de la membrii familiei. Iată câteva dintre reacțiile și manifestările lor în astfel de situații.

Citeste
Cum trăiesc copiii stresul, frica și anxietatea
Cum trăiesc copiii stresul, frica și anxietatea

Pe unii dintre noi stresul ne mobilizează, pe alții ne inhibă, poate chiar ne încremenește. În terapie, copiii au descris stresul ca o ploaie rece de toamnă, ca un fulger sau cutremur, ca un scrijelit de cretă pe tablă, un ocean de gânduri amestecate, o furculiță ascuțită. Aceste metafore vorbesc despre cum trăiesc ei îngrijorarea, confuzia, anxietatea sau frica.

Citeste