Limite sanatoase pentru copilului tau

Vedem adesea parinti care se culpabilizeaza ca au interzis ceva odorului. Interdictia este sanatoasa iar impunerea de limite, necesara, daca vrem sa crestem viitori adulti responsabili.

 

Teama de a nu gresi

„Nu stiu ce sa fac. Si eu si sotul meu suntem paralizati de ideea ca ne-am putea traumatiza copilul daca ne opunem toanelor lui. Si cu cel mai mare, e si mai si!

Are sapte ani, aude si vede tot, e foarte istet si daca ii interzicem ceva, ne ameninta ca suna la Protectia Copilului. Noi nu il luam in serios deocamdata, dar nu stim ce sa mai credem. Ne deranjeaza faptul ca el ar putea crede ca il frustram cu intentii rele, ca suntem niste parinti rai. Oare copiii din ziua de azi au dreptul la orice?

Cati nu am auzit astfel de cazuri, mai mult sau mai putin asemanatoare unele cu altele? Parinti care au inceput sa citeasca despre educatia copiilor si au ramas cu ideea ca un copil nu trebuie atins nici cu o floare.

Ca orice tipat e o trauma. Sa fim seriosi! A nu se intelege ca suntem de acord cu vreo forma de agresivitate fata de copii, dar nici nu suntem de acord ca parintii sa devina, cu voia lor proprie, sclavii vointei micilor creaturi perfecte carora le-au dat viata.

 

Copiii au nevoie de limite

Cine nu poate impune limite clare copilului, clare si repetate, eventual, va creste un adult care nu stie sa tolereze frustrarea, imatur, care vrea totul, aici si acum, ca in copilarie.

Din fericire, traim intr-o era a abundentei, ne permitem, majoritatea parintilor, sa cumparam copiilor cateva jucarii, dar logic e ca nu trebuie sa le cumparam chiar pe toate!

Sau nu trebuie sa cedam presiunilor si plansetelor care cer, aici si acum, accesul la tableta sau la vreo noua chestie foarte tentanta.

Un copil care nu interiorizeaza refuzul la varste mici, nu va tolera usor refuzul la varste mari. Va deveni abuziv, impulsiv si frustrat.

Nu va sti ca lucrurile se mai si castiga pe lumea asta si trebuie sa muncesti pentru ele. Iata de ce credem ca a te culpabiliza pentru refuzul unui capriciu al copilului, nu e bun pentru parinte.

 

Cum invata un copil sa pretuiasca

Un copil invata sa aprecieze ceea ce primeste muncind pentru ceea ce vrea cu ardoare! Daca este la varsta la care poate intelege aceste lucruri, trebuie sa i se explice ca mama si tata muncesc pentru a castiga banii cu care el este hranit, imbracat, educat sau i se cumpara jucarii.

Trebuie sa i se spuna ca multe lucruri in viata nu sunt de la sine intelese si nu pica din cer. Iar daca vrea neaparat un model nou de tableta sau alta jucarie mai scumpa, trebuie sa faca ceva pentru ele.

Fie treburi casnice, fie sa isi amelioreze situatia scolara. Este valabil atunci cand (sau mai ales atunci cand) parintii compenseaza prin bunuri materiale absenta lor de langa copil, din cauza lipsei timpului etc.

In loc sa-l coplesiti cu daruri din cauza vinei de a nu fi langa el (sau ea), mai bine explicati-i ca acel timp e dedicat muncii.

Nu-l „despagubiti cu daruri. Si ca si el va fi nevoit, la un moment dat in viata, sa munceasca. Sa-l faceti constient ca absenta voastra vine dintr-o intentie onorabila.

Si ca la fel de onorabil e si pentru el sa munceasca, sa puna bani la pusculita si sa isi cumpere tableta dorita. Cand o va face, se va simti mai competent si va invata valoarea muncii proprii.

 

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Limite sanatoase pentru copilului tau
Limite sanatoase pentru copilului tau

Vedem adesea parinti care se culpabilizeaza ca au interzis ceva odorului. Interdictia este sanatoasa iar impunerea de limite, necesara, daca vrem sa crestem viitori adulti responsabili.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste