Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citește și:

Care este scopul real al căsătoriei

Nu ai chef de sex? Ce întrebări trebuie să-ți pui…

Bagajul emoțional din copilărie influențează nivelul de siguranță actual

În urma unor studii de specialitate efectuate asupra unor bebeluși care nu puteau fi opriți din plâns, cercetătorii au ajuns la concluzia că pentru aceștia, brațele mamei sunt cele care oferă gradul cel mai înalt de siguranță. În felul acesta, majoritatea bebelușilor se liniștesc și adorm cu ușurință.

În relația romantică, bagajul emoțional cu care venim este puternic influențat de experiențele derulate în viața noastră, începând din copilărie și continuând cu evenimentele pe care le experimentăm. Acestea ne-au confirmat sau ne-au infirmat sistemul de convingeri pe care ni l-am format.

În cazul în care am trăit o serie de experiențe mai puțin placate în copilărie, în sensul că ne-a lipsit afecțiunea sau căldura părinților, sunt șanse destul de mari ca la vârstă maturității, să dezvoltăm un sentiment de nesiguranță generalizat.

Acest aspect va contribui semnificativ la felul în care ne vom percepe partenerii de viață și de asemenea, la felul în care vom gestiona momentele de cumpănă din viața noastră.

Pe de altă parte, experiențele pozitive din copilărie vor contribui semnificativ în creionarea experiențelor, prin existența validării emoționale, a iubirii și a acceptării necondiționate. În terapie, o importanță mare o acord conștientizării de către pacienți a rădăcinilor problemelor cu care se confruntă.

Dacă îți dorești relații mai sănătoase și de asemenea, un grad mai înalt de siguranță emoțională, este vitală cunoașterea în profunzime a emoțiilor tale și a convingerilor dezadaptative.

Sapă adânc în ființa ta și fii curios/oasa cu privire la harta emoțiilor tale, nu încerca să fugi de ea. Fii un explorator/oare, fii curios/oasă…mai curios/oasă decât ai fost la școală. Este vorba de sănătatea ta atât mentală, cât și fizică.

 

 Procesul de explorare a sigurantei in cuplu

Acest proces de explorare poate dura foarte mult timp, însă învață să ai răbdare.  Ca prim pas, este vital să te accepți cum ești, să îți accepți trecutul, cu un scop te-ai născut în familia aceea, în acel background. Vezi care e scopul tău și lecția pe care e de preferat să o înveți.

Am spus de preferat' și nu trebuie' pentru că e timpul să renunțăm la cerințele absolutiste pe care ni le impunem noi (mai ales ) și societatea în care trăim.

Așadar, data viitoare când nu te simți în siguranță în relația de cuplu și nu numai, reflectează asupra trăirilor și acțiunilor tale și vezi care este pattern-ul de gândire din spatele sentimentelor. Apoi, optează pentru una din recomandările de mai jos:

arată-ți tristețea, verbalizeaz-o, nu o ascunde, nu te victimiza; în același timp, nu uita să simți compasiune și față de partener/ a (fiecare face ce poate și ce știe); o discuție sinceră și calmă cu siguranță te va ajuta;

atunci când simți furie, este recomandat să comunici și să nu recurgi la violență; în cazul în care pur și simplu simți că explodezi, poți apela la o pauză de câteva minute și apoi, când te simți în stare, poți începe discuția, într-o tonalitate calmă și dezirabilă;

– atunci când simți că relația a devenit mai rece, în loc să-i reproșezi asta partenerului/partenerei, ai putea să vezi dacă acesta/această trece prin momente mai dificile, dacă este stresat/a la serviciu; sau i-ai putea derula câteva scene frumoase din viață voastră de cuplu și la final, propune-i câteva activități plăcute pentru amândoi.

De Alexandra Irimes, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental, NLP coach

www.alexandrapsiholog.ro

Comentează și tu
Recomandări
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce învață copiii din relația părinților
Ce învață copiii din relația părinților

Cu toții ne dorim pentru copiii noștri să devină adulți sănătoși și fericiți, iar un rol important îl joacă relațiile pe care le vor avea cu cei din jur. Cel mai important exemplu în acest sens îl primesc din relația părinților, motiv pentru care este recomandat să avem grijă ce model le oferim.

Citeste
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste
Drogurile legale - între senzații tari și consecințe groaznice
Drogurile legale – între senzații tari și consecințe groaznice

Adolescenții spun că sunt senzaționale. Consecințele? Cine se gândește la consecințe?! Drogurile legale sunt un flagel subteran, statul nu știe cât se consumă și care e rata de creștere a consumului. Dar ce sunt acestea? Alina Ciupercovici, în colaborare cu Dana Burciu, psiholog clinician și psihoterapeut la Clinica ALIAT Suceava, explică ce se întâmplă cu „legalele“.

Citeste