Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie

Ești dezamăgită că nu ți-ai găsit iubirea? Pari să alegi doar parteneri nepotriviți? Simți că ai ghinion sau îți spui că nu meriți mai mult? Cu certitudine, nu ai căutat unde trebuie.

Citește și:

Cum e corect să alegi? Iei decizii cu inima sau rațional?

Cum să-ți faci singură viața mai frumoasă

Prea multe alegeri… greșite

Desigur, ar fi plăcut dacă ar exista spații special amenajate în care să putem găsi partenerii potriviți. Eventual, să avem mai multe opțiuni dintre care să alegem deși, studiile spun că oamenii, atunci când sunt au mai mult de două opțiuni nu știu ce să mai aleagă.

Poate de aceea și avem „branduri' preferate. Pentru că astfel, măcar îngustăm câmpul alegerilor si deciziilor din anumite sectoare ale vieții.

În sectorul amor însă, poate ai ajuns să îți spui că nu reușești să găsești ceea ce vrei, că ai parte doar de relații nepotrivite sau că ai ghinion. Mai mult, sau mai rău, poate ai ajuns să crezi că nu meriți mai mult. Iar aici se găsește și răspunsul la dilema ta: Oare tu știi ce meriți?

 

Cuplu mai mult ca perfect

Încercăm să ne obișnuim cu conceptul de perfecțiune ca fiind unul nesănătos, mai ales în relațiile interumane. Avem defecte și neajunsuri, comportamente sîcîitoare pentru cei din jur sau obiceiuri nesănătoase.

Știm deja că nu suntem perfecți dar, chiar și așa, când vine vorba de celălalt căutăm o perfecțiune. Chiar și atunci când căutăm pe cineva care este compatibil cu neajunsurile noastre, respectiv ale lui sunt asemănătoare, căutăm o „perfecțiune'. A cuplării.

Căutăm o rețetă mai mult decât o persoană reală pe care să ne dăm timp să o descoperim. Iar graba cu care alegem relații – care, în cele din urmă, se dovedesc nesatisfăcătoare și dezamăgitoare – se datorează acelei dorințe profund umane și firești de iubire. Oare de ce nu o găsim?

 

Unde găsim iubirea?

Deseori, răspunsul la această întrebare vine ca o dezamăgire. Iar când se întâmplă acest lucru, cu atât mai certă este valabilitatea acestui răspuns: iubirea este la tine, nu la celălalt.

Pentru a fi iubit, trebuie să știi să te iubești. Iar dacă ți-ai imaginat că băile fierbinți și relaxante, timpul la SPA sau salon de masaj, shoppingul ori machiajul sunt suficiente semne că te iubești, te înșeli.

Te iubești atunci când știi să răspunzi nevoilor tale pe care ți le cunoști foarte bine. Știi să fii bine de una singură și să nu cauți pe cineva care să te completeze. Știi că dezvoltarea personală nu este un curent despre care vorbesc psihologii ci un ajutor nemăsurat pe care ți-l poți oferi tu ție.

Când vei înțelege și învăța să te iubești singură, abia atunci vei avea mai multe șanse și în relațiile cu cei din jur. Când ți-ai arătat ultima dată bunăvoință?

Când ai decis să renunți la trecutul încărcat de supărări și nemulțumiri pentru a trăi aici și acum, pentru a te bucura de ceea ce ai, fără regrete pentru ceea ce nu ai (încă)? Tu când te-ai iertat ultima dată?

Nu ar fi rău dacă ai începe câteva exerciții simple cu tine însăți, precum să îți scrii într-un jurnal, zilnic, câteva lucruri pentru care ești recunoscătoare și câteva calități pe care le ai.

Ar fi util să citești mai multă psihologie sau pur și simplu literatură. Ieși mai des din casă pentru a te întâlni cu prieteni sau pur și simplu pentru a te bucura de o zi de plimbare.

Fii atentă la cei din jur, la peisaj, schimbă-ți rutina. Acordă-ți mai mult timp ție și mai multă atenție. Întreabă-te periodic ce ți-ar plăcea să faci, să încerci, să practici sau pur și simplu să schimbi în viața ta.

De tine depinde fericirea, iar iubirea de sine face parte din ecuație. Nu căuta iubire în altă parte, înainte de a o găsi în tine.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie
Nu ți-ai găsit iubirea? Nu cauți unde trebuie

Ești dezamăgită că nu ți-ai găsit iubirea? Pari să alegi doar parteneri nepotriviți? Simți că ai ghinion sau îți spui că nu meriți mai mult? Cu certitudine, nu ai căutat unde trebuie.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste