O de la Orgasm. De ce dispare cheful de sex la femei?

Ce bărbat nu s-a lovit de așa ceva, fie că s-a însurat sau nu încă. Cheful de sex al partenerei care era la început senzuală ca zeița Venus s-a topit precum zăpada în primele zile de primăvară. De ce oare?!

 

Uneori o doare capul, alteori burta, alteori e prea obosită. De cele mai multe ori, îi vine ciclul. „După 20 de ani de căsnicie unei femei îi vine ciclul de 3 ori pe săptămână, spunea un personaj al lui Gabriel Garcia Marquez.

Femeile, cu puține excepții, sunt jumătatea mai puțin dornică de sex a populației planetare. Sau așa ni se pare, cel puțin din datele pe care psihoterapeuții le relatează. Ceva de genul: el vrea, ea nu. De cele mai multe ori.

 

Citește și:

O de la Orgasm. Când el are chef și ea nu… sau invers

O de la Orgasm. Doctore, eu de ce nu am orgasm?

Primul pas în analiza unui libido femeiesc mic, tot mai mic (precum Alice în Țara Minunilor) este să vezi de unde vine scăderea.

Care e imaginea de sine a femeii respective? Care e istoria ei sexuală și sentimentală? A fost vreodată abuzată? Care este povestea prezentă cu partenerul ei? Este el atent la nevoile ei?

Este sexul un mod de a exprima lupta de putere în cuplul pe care cei doi îl formează? (adică ea „oferă sex doar dacă el face ce vrea ea). Este sexul în scădere expresia unei probleme din afara sexualității cuplului?

Poate că ea e foarte anxioasă tot timpul, poate că are probleme cu părinții ei, cu copilul, etc. Este ea mai senzuală decât el dar comportându-se mai inhibată îi protejează lui imaginea de sine (pentru că nu e amantul cel mai cel din oraș)?

Există probleme fiziologice, cum ar fi uscăciunea vaginală? Menopauza precoce sau nu? Poate niște credințe greșite din copilărie cu privire la sexualitate și rușine? Poate religia care o face să creadă că sexul e ceva murdar?

 

Câteva întrebări ca să afli de unde vine scăderea libidoului feminin

Ai orgasm? O femeie care nu are orgasm când face dragoste (anorgasmie) nu va înțelege de ce toată lumea spune că sexul e despre plăcere. Poate că e necesară educarea partenerului tău.

Poate că el trebuie să învețe cum să o stimuleze și să o facă să ajungă… acolo. Dacă el e inocent sau e neexperimentat, un vibrator face minuni.

Ai dureri? Dacă experimentezi uscăciune vaginală, penetrarea nu este plăcută, orgasmul e aproape imposibil. Uscăciunea vaginală vine de la menopauză sau de la diverse tratamente hormonale (sau chimioterapie).

Durerile mai pot fi cauzate de vaginism (spasme dureroase ce previn penetrarea cu totul), vestibulită (durere la orificiul vaginal extern), vulvadinie (durere la nivelul vulvei, oricand, chiar în afara excitației sexuale), dispareunie (durere la penetrare). Veste abună este că acestea se pot ameliora.

Imaginația? Unde e imaginația? O femeie care vrea să facă amor e una care își alimentează imaginația sexuală.

Fie că asta înseamnă să citești cărți erotice, fie că te uiți la un film mai deocheat alături de bărbatul tău. Sexualitatea începe cu senzualitatea.

Cu gestul de a fi mângâiată, sărutată, îmbrățișată. Poate că iubitul (soțul) nu prea mai face din astea. Spune-i că ai nevoie de așa ceva, pentru a fi o amantă fierbinte în pat.

Sexul e ceva care se întâmplă mereu, aluziile, flirtul, promisiunea și imaginația sunt adesea mai importante decât actul în sine.

Deci leagă din nou dialogul senzual cu bărbatul tău. Sau citește ceva care să-ți aprindă imaginația (până la urmă „50 Shades of Grey e bun și el la ceva: te face să vrei să afli cum e să faci amor legată de pat; încearcă și vezi).

Probleme emoționale? Cel mai adesea, problemele de la dormitor sunt probleme din afara lui. Lupta de putere în cuplu, certuri frecvente, stres la serviciu.

Pentru ca sexul să se lege armonios e necesară o legătură sentimentală puternică. Sunt câteva întrebări de pus și aici: a fost vreunul din voi infidel? S-a rupt legătura de încredere? Când?

Cum ați mai rezolvat în trecut conflictele? E de vină menopauza sau vârsta sau imaginea dezastruoasă despre sine și corpul propriu.

Iei medicamente? Iei antidepresive? Se știe că ele micșorează libidoul. Iei contraceptive? Și ele pot avea acest efect. În plus, ele pot da uscăciune vaginală.

Ai născut de curând? Suferi de depresie post partum? Crez (eronat) că o femeie care are copii nu mai este o femeie sexy?

Ai simptome de menupauză care te fac să detești sexul? Bufeuri? Reducerea testosteronului este responsabilă de libidoul scăzut. La menopauză, unul din lucrurile (multe) care se reduc, e testosteronul.

Ai avut cancer genital sau de sân? La fel, imaginea de sine poate fi dur lovită, pe lângă cocteilul de medicamente care te fac să te concentrezi doar pe supraviețuire, nu și pe sex.

Erotismul: Pentru tine a face sex e ceva… sexy? Sau e ceva obligatoriu, banal și lipsit de interes? Cum a fost sexul cu alți parteneri?

Ai mai avut? Soțul tău e singurul? Îți face sex oral? Te excită persoana lui? Îi poți descrie nevoile tale?

Ai fost abuzată în trecut? Dacă da, ai făcut terapie pentru a depăși trauma? Partenerul tău știe despre asta? cum se comportă?

Ai idei inhibante cu privire la sexualitate? Crezi că nu e recomandabilă o anumită poziție, că nu se face sex în post, etc? Poate că mai întâi ar trebui abordate aceste idei, să vezi cum poți face pace între credința ta și viața ta de femeie, înainte de a te resemna sexual.

 

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
O de la Orgasm. De ce dispare cheful de sex la femei?
O de la Orgasm. De ce dispare cheful de sex la femei?

Ce bărbat nu s-a lovit de așa ceva, fie că s-a însurat sau nu încă. Cheful de sex al partenerei care era la început senzuală ca zeița Venus s-a topit precum zăpada în primele zile de primăvară. De ce oare?!

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste