O de la Orgasm. De ce dispare cheful de sex la femei?
Ce bărbat nu s-a lovit de așa ceva, fie că s-a însurat sau nu încă. Cheful de sex al partenerei care era la început senzuală ca zeița Venus s-a topit precum zăpada în primele zile de primăvară. De ce oare?!
Uneori o doare capul, alteori burta, alteori e prea obosită. De cele mai multe ori, îi vine ciclul. „După 20 de ani de căsnicie unei femei îi vine ciclul de 3 ori pe săptămână“, spunea un personaj al lui Gabriel Garcia Marquez.
Femeile, cu puține excepții, sunt jumătatea mai puțin dornică de sex a populației planetare. Sau așa ni se pare, cel puțin din datele pe care psihoterapeuții le relatează. Ceva de genul: el vrea, ea nu. De cele mai multe ori.
Citește și:
O de la Orgasm. Când el are chef și ea nu… sau invers
O de la Orgasm. Doctore, eu de ce nu am orgasm?
Primul pas în analiza unui libido femeiesc mic, tot mai mic (precum Alice în Țara Minunilor) este să vezi de unde vine scăderea.
Care e imaginea de sine a femeii respective? Care e istoria ei sexuală și sentimentală? A fost vreodată abuzată? Care este povestea prezentă cu partenerul ei? Este el atent la nevoile ei?
Este sexul un mod de a exprima lupta de putere în cuplul pe care cei doi îl formează? (adică ea „oferă“ sex doar dacă el face ce vrea ea). Este sexul în scădere expresia unei probleme din afara sexualității cuplului?
Poate că ea e foarte anxioasă tot timpul, poate că are probleme cu părinții ei, cu copilul, etc. Este ea mai senzuală decât el dar comportându-se mai inhibată îi protejează lui imaginea de sine (pentru că nu e amantul cel mai cel din oraș)?
Există probleme fiziologice, cum ar fi uscăciunea vaginală? Menopauza precoce sau nu? Poate niște credințe greșite din copilărie cu privire la sexualitate și rușine? Poate religia care o face să creadă că sexul e ceva murdar?
Câteva întrebări ca să afli de unde vine scăderea libidoului feminin
Ai orgasm? O femeie care nu are orgasm când face dragoste (anorgasmie) nu va înțelege de ce toată lumea spune că sexul e despre plăcere. Poate că e necesară educarea partenerului tău.
Poate că el trebuie să învețe cum să o stimuleze și să o facă să ajungă… acolo. Dacă el e inocent sau e neexperimentat, un vibrator face minuni.
Ai dureri? Dacă experimentezi uscăciune vaginală, penetrarea nu este plăcută, orgasmul e aproape imposibil. Uscăciunea vaginală vine de la menopauză sau de la diverse tratamente hormonale (sau chimioterapie).
Durerile mai pot fi cauzate de vaginism (spasme dureroase ce previn penetrarea cu totul), vestibulită (durere la orificiul vaginal extern), vulvadinie (durere la nivelul vulvei, oricand, chiar în afara excitației sexuale), dispareunie (durere la penetrare). Veste abună este că acestea se pot ameliora.
Imaginația? Unde e imaginația? O femeie care vrea să facă amor e una care își alimentează imaginația sexuală.
Fie că asta înseamnă să citești cărți erotice, fie că te uiți la un film mai deocheat alături de bărbatul tău. Sexualitatea începe cu senzualitatea.
Cu gestul de a fi mângâiată, sărutată, îmbrățișată. Poate că iubitul (soțul) nu prea mai face din astea. Spune-i că ai nevoie de așa ceva, pentru a fi o amantă fierbinte în pat.
Sexul e ceva care se întâmplă mereu, aluziile, flirtul, promisiunea și imaginația sunt adesea mai importante decât actul în sine.
Deci leagă din nou dialogul senzual cu bărbatul tău. Sau citește ceva care să-ți aprindă imaginația (până la urmă „50 Shades of Grey“ e bun și el la ceva: te face să vrei să afli cum e să faci amor legată de pat; încearcă și vezi).
Probleme emoționale? Cel mai adesea, problemele de la dormitor sunt probleme din afara lui. Lupta de putere în cuplu, certuri frecvente, stres la serviciu.
Pentru ca sexul să se lege armonios e necesară o legătură sentimentală puternică. Sunt câteva întrebări de pus și aici: a fost vreunul din voi infidel? S-a rupt legătura de încredere? Când?
Cum ați mai rezolvat în trecut conflictele? E de vină menopauza sau vârsta sau imaginea dezastruoasă despre sine și corpul propriu.
Iei medicamente? Iei antidepresive? Se știe că ele micșorează libidoul. Iei contraceptive? Și ele pot avea acest efect. În plus, ele pot da uscăciune vaginală.
Ai născut de curând? Suferi de depresie post partum? Crez (eronat) că o femeie care are copii nu mai este o femeie sexy?
Ai simptome de menupauză care te fac să detești sexul? Bufeuri? Reducerea testosteronului este responsabilă de libidoul scăzut. La menopauză, unul din lucrurile (multe) care se reduc, e testosteronul.
Ai avut cancer genital sau de sân? La fel, imaginea de sine poate fi dur lovită, pe lângă cocteilul de medicamente care te fac să te concentrezi doar pe supraviețuire, nu și pe sex.
Erotismul: Pentru tine a face sex e ceva… sexy? Sau e ceva obligatoriu, banal și lipsit de interes? Cum a fost sexul cu alți parteneri?
Ai mai avut? Soțul tău e singurul? Îți face sex oral? Te excită persoana lui? Îi poți descrie nevoile tale?
Ai fost abuzată în trecut? Dacă da, ai făcut terapie pentru a depăși trauma? Partenerul tău știe despre asta? cum se comportă?
Ai idei inhibante cu privire la sexualitate? Crezi că nu e recomandabilă o anumită poziție, că nu se face sex în post, etc? Poate că mai întâi ar trebui abordate aceste idei, să vezi cum poți face pace între credința ta și viața ta de femeie, înainte de a te resemna sexual.
Foto: shutterstock.com
Autor Psychologies.ro