O de la Orgasm. De ce e atât de plăcut orgasmul? Pentru că seamănă cu spasmul epileptic

Pentru unii e singurul scop în viață. Așadar ei vor alerga după fuste la nesfârșit sau vor colecționa vibratoare. Dar de ce e atât de plăcut orgasmul? Ce se întâmplă de fapt în creier când ajungem la marele O?

 

E un subiect fascinant, să recunoaștem. Nu degeaba se preocupă de el cercetăorii în sexologie și neuroștiință. Adam Safron, cercetător la Northwestern University din SUA, a încercat să dea un răspuns la chinuitoarea întrebare: „De ce ne place așa de mult să avem orgasm?

Răspunsul ar fi stimularea sexuală ritmică.

Safron a comparat orgasmul cu spasmul epilepic. În timpul unui spasm epileptic se produce o suprastimulare a ariilor corticale.

Stimularea sexuală ritmică se manifestă în creier cam la fel, pentru că ea crește activitatea neuronală și dacă această activitate e suficient de intensă, se poate întinde pe toate ariile corticale și poate crea o experiență explozivă.

Este pragul orgasmic. După ce pragul acesta e depășit, creierul revine la activitatea normală.

 

Citește și:

O de la orgasm. 3 pași către orgasmul feminin

O de la Orgasm. Decalogul femeii cu orgasm multiplu

Dar dacă orgasmul seamănă cu spasmul epileptic, atunci de ce epilepsia ne face să ne pierdem cunoștința, dar orgasmele nu? Și de ce orgasmul e așa de plăcut?

Răspunsul e dopamina. În cazul epilepsiei, arii largi ale creierului sunt afectate. În vreme ce la orgasm sunt stimulate arii asociate cu secreția de dopamină.

Dopamina inhibă anxietatea exact așa cum o face un alt drog puternic: cocaina. Inhibiția aceasta laolaltă cu injecția de dopamină e ceea ce dă plăcerea unui orgasm.

 

Orgasmul și timpul necesar pentru a ajunge la el

Mai trebuie spus că orgasmul feminin și masculin sunt destul de similare din punct de vedere neurochimic. Și, chiar dacă sunt în număr mai mic, există și bărbați care nu pot ajunge la orgasm.

Însă e o problemă mai puțin frecventă decât cea a ejaculării precoce, de exemplu. Dar și ejacularea precoce e ceva ce merită discutat.

La ce interval de la începutul actului sexual apare ejacularea precoce? „Depinde de relație, spun Jennifer și Laura Berman, două cercetătoare în domeniul sexualității în SUA.

„Dacă o femeie are nevoie de o oră să ajungă la orgasm, și partenerul ei ejaculează după 40 de minute, atunci e precoce pentru ea. Dar dacă el are ejaculare la un minut de la penetrare, atunci da, e clar, pentru că nicio femeie nu ajunge la orgasm într-un minut…

Mai e ceva. Bărbații sunt creaturi care au un scop. Cel mai adesea, scopul lor este să-și ducă partenera la orgasm.

Lucru lăudabil, doar că doamna se va simți ca un șoarece de laborator dacă știe că scopul lui e acesta și va mima orgasmul când nu-l are, doar ca să-i dea lui satisfacție.

Aceste cupluri, care au această atitudine axată pe scopul orgasmului ar trebui învățate că interacțiunea erotică e mai mult decât climaxul. Că e tandrețea, stimularea, etc., că nu mereu apare marele O.

Și că asta e ok, câtă vreme nu există presiune. Presiunea omoară satisfacția.

 

De obicei ejacularea prematură e rezultatul supraexcitației masculine.

De obicei bărbații învață ce e orgasmul prin masturbare, e prima lor activitate din zorii adolescenței. Și mulți băieți fac fapta respectivă foarte repede, ca să nu-i prindă mama în baie cu revistele tatei.

În final, iată ce cred femeile despre orgasm. Al lor și al altora:

Masturbarea e fel mai ușor fel prin care o femeie ajunge la orgasm. Femeile care se masturbează vor avea mai ușor orgasm și când fac dragoste cu iubitul lor.

Cred că masturbarea le ajută să învețe mecanica sexuală proprie. Pentru că un bărbat nu va ști niciodată care e mecanica ta sexuală, nu are cum.  Poate o lesbiană înțelege mai bine, dar un bărbat e construit altfel.

Și nu cred că o femeie trebuie să aștepte minuni de la partenerul ei, se poate ajuta și ea ca să ajungă la orgasm. De la felul cum se mișcă la ceea ce își imaginează în acele momente.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce învață copiii din relația părinților
Ce învață copiii din relația părinților

Cu toții ne dorim pentru copiii noștri să devină adulți sănătoși și fericiți, iar un rol important îl joacă relațiile pe care le vor avea cu cei din jur. Cel mai important exemplu în acest sens îl primesc din relația părinților, motiv pentru care este recomandat să avem grijă ce model le oferim.

Citeste
O de la Orgasm. De ce e atât de plăcut orgasmul? Pentru că seamănă cu spasmul epileptic
O de la Orgasm. De ce e atât de plăcut orgasmul? Pentru că seamănă cu spasmul epileptic

Pentru unii e singurul scop în viață. Așadar ei vor alerga după fuste la nesfârșit sau vor colecționa vibratoare. Dar de ce e atât de plăcut orgasmul? Ce se întâmplă de fapt în creier când ajungem la marele O?

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste
Drogurile legale - între senzații tari și consecințe groaznice
Drogurile legale – între senzații tari și consecințe groaznice

Adolescenții spun că sunt senzaționale. Consecințele? Cine se gândește la consecințe?! Drogurile legale sunt un flagel subteran, statul nu știe cât se consumă și care e rata de creștere a consumului. Dar ce sunt acestea? Alina Ciupercovici, în colaborare cu Dana Burciu, psiholog clinician și psihoterapeut la Clinica ALIAT Suceava, explică ce se întâmplă cu „legalele“.

Citeste