O de la Orgasm. Sărutul e mai important decât sexul, mai intim și mai personal. Iată de ce.
Sărutul e începutul unei povești sau cea mai frecventă fantezie. Există mai nou pe internet tutoriale despre cum să săruți mai pasional și mai exicitant pe cineva. Dar de ce ne sărutăm oare? Și cum a evoluat acest comportament afectuos?
Cine nu visează la un sărut pasional cu vreo vedetă? Cine nu și-a pigmentat adolescența cu vise umede de pupături cu Backstreet Boys (fetele) sau cu Sabrina (băieții)?
Dar de unde vine acest gest și ce funcție biologică servește el? Pentru că azi e Dragobetele, sărbătoarea iubirii, să analizăm acest gest atât de plăcut.
Sărutul este primul pas către… altceva. Către sex, de obicei. Deci ține de excitație. Dar de unde și până unde să fi ajuns noi, cei din cultura occidentală dependenți de el? În orice film e cel puțin un sărut, ne salutăm cu: „te pup!“ și tot așa.
Citește și:
De ce să nu renunțăm la romantismul în cuplu
O de la Orgasm. Sfaturi pentru bărbați, ca să le fie bine femeilor
Se pare că prin sărut, partenerii romantici evaluează calitatea materialului biologic al celuilalt. Simt dacă el sau ea e potrivit, dacă e chimie acolo, dacă vor concepe copii sănătoși.
Transferul de bacterii e alt fenomen care are loc prin sărut și are efecte biologice interesante. De fapt acele bacterii sunt mai mult de atât: și ele reprezintă informație despre profilul biologic al celuilalt.
Nu ți s-a întâmplat să săruți o persoană care nu ți-a lăsat nicio senzație, nicio chimie, nimic? Și să decizi din acel punct că rămâneți prieteni?
Și animalele se sărută
Sărutul, contactul bucal, e prezent la o mulțime de specii de animale. Ba chiar și la pești. Se pare că acest schimb chimic e o formă de socializare, până la urmă, o declarație de non-agresivitate.
Unii speculează că a evoluat din gestul de cedare a hranei: „Dacă-ți dau prada mea, nu mă vei sfâșia, nu-i așa?“ Și animalele se apropie între ele prin acest contact, foarte frecvent și în interacțiunea mamă-pui.
In 2014, s-a făcut un studiu despre sărut și schimbul de bacterii care se produce în momentul cu pricina. 21 de cupluri au răspuns unor întrebări indiscrete, apoi au donat o probă de salivă cercetătorilor pentru ca aceștia să o analizeze.
Surpriză: profilurile microbiene din saliva celor îndrăgostiți erau destul de similare! Cu alte cuvinte, cine se aseamănă se adună, inclusiv la nivel bacterian.
Se pare că cel mai asemănător profil bacterian e la nivelul limbii. Deci French Kiss e un fel de expediție de recunoaștere, nu? Ceva de genul: „Ești de-al meu…“
Și pentru că biologii sunt o specie inventivă și curioasă, ei au dat unuia din partenerii din cuplurile studiate să bea un iaurt care conține bacterii de tip Lactobacillus sau Bifidus.
Apoi i-au rugat să-și pupăcească iubitul/iubita. 80 de milioane de bacterii au fost apoi transferate prin sărut în cavitatea bucală a partenerului de pupat la următoarea numărătoare.
Un fel de vaccin?
Biologul Colin Hendrie a sugerat ideea că sărutul e un fel de vaccinare… pre-sarcină a femeii, cu bacterii potențial dăunătoare viitorului copilul dar care, fiind inoculate în corpul partenerei din timp, au timp să producă anticorpi.
Un exemplu mai concret ar fi citomegalovirus (HCMV), o infecție ce poate afecta fătul în diverse stadii de dezvoltare. Dar prin sărut bărbatul își „vaccinează“ partenera astfel și reduce riscul ca aceasta să dezvolte boala și copilul lor să fie afectat.
În 2007 mai mulți cercetători au diversificat studiile cu privire la sărut. Susan Hugues e unul din acești cercetători romantici, și ea a aplicat chestionare pe circa 1000 de perechi de studenți îndrăgostiți din campusurile americane.
Teoria ei era că sărutul e o evaluare preliminară a partenerului, un mod de a întări legătura afectivă și de a mări receptivitatea sexuală. A reieșit din chestionarele acelea că sărutul e mult mai important pentru femei decât pentru bărbați.
Bărbații tindeau să evite pupatul partenerelor de o noapte, dar să-l folosească intensiv cu cele pe termen lung, prietenele și viitoarele soții, pentru a mări receptivitatea sexuală a acestora.
Și Dunbar Robin și Rafael Wlodarsky au descoperit că sărutul romantic are o funcție importantă în evaluarea partenerului.
Din nou, mai mult pentru femei. Și mai interesant, apetitul acestora pentru pupat era diferit în funcție de momentul ciclului menstrual.
Cele care se aflau în zilele premergătoare ovulației, deci zilele fertilității maxime, considerau sărutul ca fiind mai important decât cele care erau în altă perioadă a ciclului menstrual.
Sărutul este un comportament de curtare destul de răspândit, dar e prezent la multe alte specii de animale. Dar în universul uman, el nu este peste tot.
În 2015, William Jankoviak, antropolog, a descoperit că el nu este prezent în 168 de culturi, cum ar fi America Centrală, Amazonia, Africa Sub-Sahariană și Papua Noua Guinee.
Astfel că înțelegem pe deplin confesiunea unei doamne cititoare care preferă să rămână anonimă: „Pentru mine pupatul e mai important decât sexul. Și mai intim. Și mai personal.
Sex faci cu oricine, mai bine sau mai prost, dar pupatul și privitul în ochi sunt cu totul alt fel de experiență.
Pot spune că amanții mei au rămas în amintire nu prin modul în care făceau cu mine sex, ci prin tandrețea, căldura și masculinitatea cu care mă sărutau.“
Autor Psychologies.ro