O de la Orgasm. Oare chiar există sex fără obligații?!

Sex fără obligații e ceva destul de frecvent azi, cu moravurile noastre moderne. „Suntem prieteni și mai facem sex din când în când… sau: „facem sex într-o seară și a doua zi nu e necesar să ne salutăm. Sunt oamenii capabili realmente să facă ceva atât de intim cum e sexul și să nu se angajeze emoțional?!

Citește și:

O de la Orgasm. Cât de rău este să mimezi orgasmul?

O de la Orgasm. Orgasmul face bine la ten și la imunitate. Iată de ce.

Moravurile moderne au evoluat rapid și radical. Față de lumea de acum un secol suntem la o distanță incredibilă, viețile noastre nu seamănă deloc cu ale bunicilor noștri.

Nu mai e nevoie să ne căsătorim cu Gigel sau cu Mărioara ca să aflăm ce are pe sub haine. Nu e nevoie nici măcar să știm cum îl cheamă pe el sau pe ea (deși ar fi frumos să aflăm) după o noapte de beție când nu știm cum am ajuns în alt așternut.

„Totul despre sex, serialul cult al anilor 2000, a arătat că nimeni nu se mai complică când vine vorba despre sex. Cel puțin în zonele urbane, bogate, unde femeile au atins același statut social cu al bărbaților și au aceleași libertăți…

Femeile pot avea și ele, la fel ca bărbații, parteneri multipli de care să nu se îndrăgostească deloc, și că pot și ele să înșele, să aibă „friends with benefits, și să fie la fel de crude când vine vorba de părăsit pe Johny, un biet fraier care s-a îndrăgostit de vampa Samantha.

 

Chiar crezi că poți face sex fără să te implici sentimental?

Dar oare sunt femeile așa? Bărbații sunt ei chiar atât de detașați emoțional când vine vorba de sex? Vor ei doar sex de la o femeie și apoi nu știu cum să treacă la alta?

Adevărul este că biologia nu ne lasă să fim chiar așa de libertini. Sau, în fine, nu recunoaștem că vrem mai mult, de cele mai multe ori.

Helen Fisher, o bioloagă americană al cărei obiect de studiu și carieră de o viață este creierul îndrăgostit, spunea într-un interviu că oamenii vor întotdeauna mai mult atunci când fac sex cu cineva.

Nu recunosc, poate, pentru că presiunea culturală a zilei de azi, când de preț este independența și autonomia, te face să pari foarte dependent și agățat, ca un pui de ursuleț koala prins de maică-sa, dacă admiți deschis că vrei o relație cu cei (sau cea) cu care tocmai te-au culcat mai mult sau mai puțin accidental… e și logic să fie așa.

 

Furtuna hormonală nu te lasă să nu fii indiferent

Sexul este un act foarte intim și costisitor metabolic pentru cei implicați. În plus, sexul (și mai ales orgasmul) generează o furtună chimică în creierul celor doi amanți, care nu e de natură să-i lase în pace.

În primul rând, e de vină oxitocina, hormon al atașamentului, prin definiție. El se secretă în cele mai mari cantități în creierul mamei în timpul nașterii și mai ales al alăptării.

Oxitocina aceasta explodează în creier atunci când avem orgasm. De aia ne și atașăm mai mult de cel (sau cea) cu care avem orgasme răsunătoare. Da, și bărbații și femeile pățesc asta.

Deci orgasmul ne face să ne atașăm de celălalt, fie că vrem sau nu. Apoi mai este vasopresina, un hormon ce apare în sângele bărbaților în urma activității sexuale, și este responsabil de comportamentul ulterior de apărare a partenerei. De gelozie, adică.

De aia nu îl vom crede niciodată pe vreun Gigel care spune că e OK să o vadă pe cea cu care tocmai a făcut amor (pe muzica lui Bon Jovi) că nu-l doare absolut deloc să o vadă a doua zi cu altul de mână.

În plus, bărbații tind să valorizeze mai mult o parteneră cu un comportament ceva mai conservator din punct de vedere sexual. Adică se vor sui bucuroși pe Samantha, însă de nevastă o vor lua pe Charlotte…

De ce? Pentru că ei sunt programați să caute orice oportunitate sexuală pentru a se reproduce.

Dar dacă e să aleagă o parteneră alături de care să rămână, devin anxioși când ea e prea libertină (sau a fost – de aceea, doamnelor, vă sfătuim dacă vreți să vă măritați, să nu faceți publică toată istoria voastră sexuală, cu subiect și predicat; păstrați misterul).

Pentru că o femeie prea libertină poate concepe un copil cu altul și nu e prea plăcut să crești copiii din altă spiță genetică – și fără să știi…

În fine, și aici sunt nuanțe, sunt destui bărbați care fac asta asumat, se cuplează cu femei care au deja copii, dar acest comportament e ceva recent în evoluție; Mama Natură i-a programat să vrea copii cât mai mulți și de preferință cu ADN-ul propriu al masculului (altfel nu ar face ca leul mascul să omoare puii altuia cu leoaica vizată).

 

Unii pot.

Și totuși… vedem oameni care chiar pot să facă fapta fără remușcări. Se să culce cu Maricica sau cu Gigel fără a clipi, și fără să se gândească la consecințe și fără să se implice sentimental. Altfel cum ar putea o prostituată să-și facă meseria?

Ideea e că te obișnuiești în viață cu orice faci în mod frecvent. Și te desensibilizezi de emoțiile atașate gestului. De aia a zecea despărțire doare mai puțin decât prima. Și cu sexualitatea e la fel.

Sigur că există riscul să te îndrăgostești accidental, dar e mai mic dacă faci sportul acesta sexual frecvent. Și nu întâmplător, prostituatele evită să-și sărute clientul (cine a văzut-o pe Julia Roberts în Pretty Woman știe). V-ați întrebat de ce? Pentru că sărutul e o interacțiune adesea mai intimă decât sexul…

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce învață copiii din relația părinților
Ce învață copiii din relația părinților

Cu toții ne dorim pentru copiii noștri să devină adulți sănătoși și fericiți, iar un rol important îl joacă relațiile pe care le vor avea cu cei din jur. Cel mai important exemplu în acest sens îl primesc din relația părinților, motiv pentru care este recomandat să avem grijă ce model le oferim.

Citeste
O de la Orgasm. Oare chiar există sex fără obligații?!
O de la Orgasm. Oare chiar există sex fără obligații?!

Sex fără obligații e ceva destul de frecvent azi, cu moravurile noastre moderne. „Suntem prieteni și mai facem sex din când în când“… sau: „facem sex într-o seară și a doua zi nu e necesar să ne salutăm.“ Sunt oamenii capabili realmente să facă ceva atât de intim cum e sexul și să nu se angajeze emoțional?!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste
Drogurile legale - între senzații tari și consecințe groaznice
Drogurile legale – între senzații tari și consecințe groaznice

Adolescenții spun că sunt senzaționale. Consecințele? Cine se gândește la consecințe?! Drogurile legale sunt un flagel subteran, statul nu știe cât se consumă și care e rata de creștere a consumului. Dar ce sunt acestea? Alina Ciupercovici, în colaborare cu Dana Burciu, psiholog clinician și psihoterapeut la Clinica ALIAT Suceava, explică ce se întâmplă cu „legalele“.

Citeste