O de la Orgasm: Sexul ne face mai vorbăreți

Cum era de așteptat, atracția sexuală e împachetată în… vorbe. Interesul erotic sigur ne dezleagă limba! Iată cum sexul ne determină să ne împărtășim diverse intimități.

Citește și:

O de la Orgasm: Fericire autentică și orgasm mimat?

O de la Orgasm. Diferențele dintre bărbați și femei la capitolul sex

Comportamentul sexual a evoluat de-a lungul timpului și, ne place sau nu, substratul rămâne același: dorința de a procrea. Iar ca acest lucru să se întâmple, căutăm o parteneră fertilă pe care să o abordăm și să o convingem să facem sex

Dar odată cu apariția unui copil în urma actului sexual, ne trezim cu o ființă fragilă, a cărei dezvoltare necesită timp și multă implicare din partea noastră.

Din acest motiv, încă din vremuri îndepărtate, partnerii sexuali rămâneau împreună depunând eforturi pentru a crește șansele copilului de a supraviețui, de a crește și, la rândul său, de a se reproduce.

Așa ne bucurăm de gene răspândite de-a lungul multor generații. Pentru că, nu-i așa, cu toții credem că genele noastre sunt valoroase și merită să dăinuiască…

De-a lungul evoluției umanității, presiunea exercitată de selecția partenerilor a dezvoltat mecanisme care păstrează partenerii atașați pentru o perioadă lungă de timp, motivându-i să se implice în relații și în co-parentingul ce rezultă în urma nașterii copiilor.

În primul rând, anumite caracteristici ale sexualității umane sugereză că sistemul sexual a fost exploatat de procesul de evoluție. Apoi oamenii au tendința să facă sex într-un cadru intim, iar apoi să doarmă împreună.

Mai mult, majoritatea preferă poziția misionarului, care, în contrast cu pozițiile tipice din regnul animal, permite partenerilor să se priveacă în timpul actului sexual.

Astfel de comportamente favorizează contactul apropiat între partenerii sexuali și le crește gradul de intimitate, având drept rezultat tendința de a dezvolta un atașament.

Deși literatura sugerează că sexul contribuie la formarea și menținerea atașamentului, doar câteva studii abordează această posibilitate ca activarea sistemului sexual să atragă motivația de a te implica în alte comportamente non-sexuale.

Studii recente explorează dacă pregătirea sexuală crește folosirea strategiilor care duc la formarea unei relații dincolo de actul în sine.

Trei studii au examinat dacă prin expunerea oamenilor la stimuli sexuali, implicit sau explicit, i-ar motiva să dezvăluie informații personale către un potențial partener sexual, și dacă aceste dezvăluiri le cresc dorința de a interacționa și pe viitor cu această persoană.

În primul studiu, participanți heterosexuali au fost expuși subliminal (fără a conștientiza acest lucru) la stimuli fie sexuali, fie neutri.

Apoi li s-a cerut să evalueze compatibilitatea cu partenerul pereche din cadrul studiului prin dezvăluiri legate de preferințele culinare, vestimentale și față de un cadru în care ar prefera să aibă loc o întâlnire.

Ulterior, li s-a cerut să aleagă una dintre 2 optiuni în șapte categorii prezentate (ex. Culoarea hainelor: negru sau albastru; locația: bar sau restaurant).

Înainte de a li se prezenta fiecare pereche de opțiuni, erau expuși fie unui stimul sexual, fie unuia neutru, ambele subliminal.

În final, participanții dezvăluiau printr-un mesaj instant un eveniment personal unei persoane străine de sex opus.

Participanții, dar și cercetătorii au evaluam ce informații personale au fost dezvăluite prin aceasă interacțiune. Iar rezultatele au demonstrat că numai gândindu-te, chiar și trecător, la sex, fără să conștientizezi acest lucru, te dezvălui aluia mult mai mult.

Sudiul al doilea a reprodus aceste descoperiri în mediu natural. Participanții au vizionat o scenă erotică dintr-un film sau un film despre comportamentul pisicilor.

Apoi au fost rugați să dezvăluie o informație pe care o consideră rușinoasă unui alt participant, în timpul unei interacțiuni față în față.

Al treilea studiu și-a dorit să demonstreze că persoanele se dezvăluie mai mult atunci când urmăresc sexul decât atunci când își caută o relație, precum și motivația de a manifesta comportamente ce pot iniția o relație.

Participanții au vizionat filmulețe în care cuplurile erau fie implicate în activități sexuale, fie în relații intime, non-sexuale.

Ulterior, trebuiau să dezvăluie o informație intimă (de care se rușinează) prin intermediul unui mesaj instant. Participanții evaluau nivelul dezvăluirii și dacă își doreau să meargă la o întâlnire cu partenerul de sex opus.

Din cele trei studii rezultă foarte clar că activarea seistemului sexual încurajează dezvăluirile despre sine, o strategie care apropie o persoană de un potențial partener.

La rândul lor, aceste dezvăluiri cresc dorința față de partener și față de dezvoltarea unei relații. Împărtășirea de informații personale este modul prin care adulții cresc intimitatea interpresonală, iar activarea sexuală facilitează acest demers.

Iar în consecință, atunci când două persoane străine de sex opus se întâlnesc, interesul sexual determină ce informații personale sunt dezvăluite pe parcursul interacțiunii. Lipsa interesului sexual va inhiba această dorință, pe când existența lui… ne face muult mai vorbăreți.

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
O de la Orgasm: Sexul ne face mai vorbăreți
O de la Orgasm: Sexul ne face mai vorbăreți

Cum era de așteptat, atracția sexuală e împachetată în… vorbe. Interesul erotic ne dezleagă limba și ajungem să ne împărtășim diverse intimități. Poate de asta o fi atât de importantă comunicarea în cuplu?

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste