O de la Orgasm. Sexul ocazional dăunează (sau nu) sănătății psihice?

„Te-am văzut, mi-ai plăcut, ce rămâne de făcut?“ să facem „țuști“ în pat? Sexul ocazional e ceva banal în ziua de azi, mai ales la cei necăsătoriți și liberi de prejudecăți. Dar se pare că acest obicei nu e chiar lipsit de impact emoțional. Însă despre ce impact vorbim? Negativ sau pozitiv?

 

Oare ce să faci cu aplicațiile astea de tipul Tinder, decât să le folosești? Pentru că este așa de tentant să cunoști pe cineva nou, tânăr, sexy… Dacă ești gay, ai Grindr la dispoziție. Dacă ești mai conservator, tot pe Facebook poți agăța ceva și…

Cine știe, poate iese ceva mai serios. Sexul ocazional nu mai e un tabu, și nimeni nu mai ridică din sprâncene dacă și femeile preferă o noapte cu X sau cu Y fără obligații. Sau poate că aceste întâlniri ocazionale duc la ceva mai stabil, nu?

 

Citește și:

O de la Orgasm. Oare chiar există sex fără obligații?!

Ce ne învață aventura de-o noapte

Dar dacă aceste obicei de consum sexual universal și banalizat nu face bine la sănătate? Până la urmă noi toți avem nevoie de cineva acolo, doar pentru noi, o relație stabilă și caldă.

Psihologii s-au gândit să investigheze dacă sexul ocazional duce la nefericire psihologică. Și se pare că așa și este: există o corelație negativă între starea de bine și acest comportament.

Cu cât crește numărul de parteneri ocazionali, cu atât scade starea de bine…

Desigur, se pune întrebarea simetrică: oare nu o stare proastă te face uneori să cauți un fel de uitare prin sex? Și atunci avem doar corelație, nu o cauzalitate. Dar oricum, e ceva ce merită investigat mai în detaliu.

S-au strâns psihologii la sfat și au făcut niște studi ale căror rezultate sunt cel puțin contradictorii.

În 2009 din studiul pe acest subiect a reieșit că nu prea impactează asupra stării lor de bine faptul că studenții investigați se culcau în dreapta și stânga cu cine se nimerea.

Nici fetele nici băieții nu erau afectați de acest obicei libertin (studiul a fost făcut pe oameni necăsătoriți, sub 30 de ani).

În 2014, nu că s-ar fi schimbat moravurile, dar  studenții de până în 25 de ani întrebați asupra moravurilor lor și a stării de bine au spus că nu se simțeau așa de bine făcând sex ocazional…

Așa că au concluzionat psihologii că undeva tre să fie ceva nociv în libertinajul acesta. Au publicat ei, oficial, în „Journal of Sex Research“, că pentru cei care sunt la facultate, sexul ocazional comportă risc de scădere a stării de bine psihologic.

Dar aceiași psihologi au scris și că există riscul să fie doar o corelație, ca cea pe care am menținat-o mai sus.

Dacă cei care au fost întrebați erau deja cam deprimați (de stres, de examene, etc) și încercau să își crească stima de sine și să scape de stres făcând sex cu cine se nimerea? Atunci datele studiului pot fi greșite. Hmm…

Ideea e următoarea: motivația pentru care oamenii se angajează în astfel de conduită e pur personală, la fel e și efectul.

Pentru unul poate să fie o scăpare de stres, pentru altul ocazia de a-și plânge de milă pentru că și de data asta a dovedit că are stimă de sine scăzută și o caută în sex ocazional (acest „talent“ este îndeosebi unul feminin și consecința este o cutie de înghețată, binge TV cu „Totul despre sex“ sau „Jurnalul lui Bridget Jones“ sau ceva mai depresiv).

Contează și de ce o faci, evident. Erai amețit/ă la o petrecere? Voiai să vezi cum e? Voiai să vezi cum e să-ți explorezi limitele? Să vezi dacă poți face sex fără să te atașezi?

Să te răzbuni pe partenerul actual care te-a ingnorat sau te-a înșelat? Iată că vezi cum e.

Merită spus că femeile și bărbații sunt la egalitate în acest domeniu. Adică nu e doar ceva masculin să te culci cu cine apuci în ziua de azi…

Daaaar. Să lăsăm datele și statistica și să facem loc bunului simț. E sau nu e bine să faci amor cu cine îți iese în cale? Dacă tu crezi că e rău, atunci poate că te vei simți vinovat/ă și rușinat/ă.

Dacă nu dai însă mare importanță acestui fapt, atunci poate că ai și uitat numele persoanei (dacă ai avut curiozitatea să-l afli).

Desigur că poți avea neliniști legate de vreo sarcină neavenită sau de vreo Candida ori vreun HPV căpătat rapid… nimic nu e gratis pe lumea asta, totul are un preț.

Deseori prețul unei consultații și al tratamentului acestor chestii cu nume exotic. Dar dacă nu te sperie chestia asta (HIV, HIV, HIV…) atunci ești ok. Dă-i înainte.

Dacă ai tendința nefericită de a te îndrăgosti de oricine îți trece pragul și așternutul, atunci mai bine stai sâmbătă seara acasă și uită-te la un film la Cinematecă. Cultura nu a dăunat nimănui.

Mai ales dacă cel sau cea de care te îndrăgostești nu are aceleași sentimente pentru tine. E mai sigur să fii abstinent.

Așadar, doamnelor și domnilor, dacă poftiți la sex fără obligații, tre să știți că nu e chiar așa de simplu.

Dacă știi că nu vei suferi și nu faci nici pe altul să sufere, ok, fă fapta. Viața e scurtă.

Dar dacă știi că te atașezi ușor, că ai nevoie de afecțiune și că aruncatul în așternut cu oricine e un strigăt de „ajutoooor… vreau să fiu iubiiiit“, mai bine ia-ți un cățel.

 

Foto: 123rf.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 lucruri de evitat în relația de cuplu
4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Vrei un cuplu de durată? Îți dorești armonie și o relație satisfăcătoare? În speranța că răspunsurile sunt, așa cum ne așteptăm, afirmative, iată ce lucruri să eviți într-o relație de cuplu.

Citeste
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citeste
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder... sunt șanse să fii psihopat
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder… sunt șanse să fii psihopat

Un studiu recent arată că persoanele care sunt într-o relație, dar folosesc aplicația Tinder au șanse mari să prezinte profilul unui psihopat. Despre motivele prezenței lor pe această aplicație și trăsăturile identificate, aflăm în cele ce urmează.

Citeste
O de la Orgasm. Sexul ocazional dăunează (sau nu) sănătății psihice?
O de la Orgasm. Sexul ocazional dăunează (sau nu) sănătății psihice?

„Te-am văzut, mi-ai plăcut, ce rămâne de făcut?“ să facem „țuști“ în pat? Sexul ocazional e ceva banal în ziua de azi, mai ales la cei necăsătoriți și liberi de prejudecăți. Dar se pare că acest obicei nu e chiar lipsit de impact emoțional. Însă despre ce impact vorbim? Negativ sau pozitiv?

Citeste
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine

Cred că una dintre cele mai importante reguli în dating este să te placi pe tine. Altfel, dorința de a găsi un partener și de a avea o relație, va avea o greutate mai mare în alegerile tale. Ori, cel mai important aspect în acest demers este să rămâi atentă la ceea ce îți dorești tu, la ce e bine pentru tine.

Citeste
De ce să evităm un evitant
De ce să evităm un evitant

Stilul de atașament evitant stă în calea unei relații armonioase. Chiar dacă astfel de persoane sunt atrăgătoare, chiar dacă par că au multe de oferit, nu există prea multă disponibilitate. Deseori, suntem atrase în relații toxice, motiv pentru care, iată câteva motive pentru a evita… un evitant.

Citeste