Now Reading
O de la Orgasm: Suntem natural infideli și ne-monogami. Iată ce spune știința

O de la Orgasm: Suntem natural infideli și ne-monogami. Iată ce spune știința

La prima infidelitate sexuală unele cupluri, indiferent câte au construit împreună, se despart. Presupunem că monogamia și fidelitatea sunt de la sine înțelese. Dar oare așa ar trebui să fie?

 

Citește și:

O de la Orgasm: Masturbarea feminină nu (mai) e un tabu

4 adevăruri despre infidelitate

 

„Eram împreună de 16  ani, avem două fete minunate, premiante amândouă. Dar viața noastră erotică s-a stins demult. Soția mea a intrat în rolul de mamă și a ieșit din cel de femeie cu naturalețe și fără să se gândească prea mult.

Aproape că mi-a interzis să o mai ating, pentru că acum avem doi copii și gata cu sexul, nu mai are sens. Acum doi ani am avut o aventură cu o colegă.

Nici nu știu dacă sexul este cel care m-a atras neapărat, ci dorința de a fi intim cu cineva, de a avea ceea ce aveam inițial cu soția. Nu am fost prea abil în a ascunde aventura aceasta și soția mea a aflat.

A făcut o criză de isterie și mi-a spus că dacă nu rup legătura, divorțăm. Dar de ce oare ea are dreptul de a rupe o legătură pe care nu s-a străduit să o întrețină?

De ce ea are mai multe drepturi decât mine? Și de ce a alungat sexualitatea din căsnicia noastră? Eu nu vreau să divorțez, țin la familia mea, dar nu mi se pare corect.“ M. este un bărbat de 45 de ani, puțin mai plinuț dar încă atrăgător.

Se plânge în cabinet de această criză maritală și nu înțelege de ce o infidelitate la care aproape că avea dreptul poate să pună capăt mariajului său.

 

Specia umană nu e monogamă

Da, ați auzit bine. Nu suntem monogami și nici rudele noastre mai puțin evoluate, primatele, nu sunt. Ați văzut voi undeva cimpanzei fideli?

Nu doar că sunt infideli, dar sunt și bisexuali în marea lor majoritate. Desfrânată specie… Dar dacă nu suntem monogami, atunci cum de ne căsătorim și jurăm să fim cu celălalt și doar cu el (sau ea) o viață, la bine și la rău?

Asta se întâmplă pentru că fidelitatea și monogamia s-au dovedit de-a lungul vremii mai avantajoase din punct de vedere economic (construcția unei familii, adunarea unor resurse laolaltă, bogății pe care să le moștenească copiii) însă biologic, omul nu e o ființă monogamă.

Și vedem asta peste tot și mereu: de la actorii de la Hollywood la vecinii noștri, oricine calcă strâmb și resimte fidelitatea ca fiind destul de împovărătoare…

 

Sunt bărbații mai infideli decât femeile?

Aici avem o problemă de percepție. Adevărul adevărat este că cele două sexe sunt umăr la umăr, dar femeile sunt mai nesincere cu privire la aventurile lor.

Plictiseala conjugală predispune ambele sexe la greșirea așternutului. Femeile au tendința de a fi mai infidele în perioada ovulației, atunci când șansele de a concepe un urmaș sunt mai mari.

În plus, ele tind să aleagă drept parteneri de cursă lungă bărbații stabili și care aduc resurse familiei, dar să caute și parteneri de scurtă durată în persoana băieților răi, care măresc șansele de diversitate genetică în rândul familiei.

Ce să-i faci, Mama Natură tot asta urmărește: diversitate genetică și reproducere. Iar noi nu suntem decât niște simple vehicule ale dorințelor ei.

 

Efectul Coolidge

John Calvin Coolidge Jr. A fost președintele SUA din 1923 până în 1929. Coolidge este faptul că și-a împrumutat numele unui efect bologic – efectul Coolidge.

Coolidge și soția lui vizitau o fermă. Au făcut turul separat, vizitând diferite părți ale fermei în momente diferite. În curtea unde se aflau găinile.

Prima Doamnă a văzut un cocoș care se împerechea energic cu mai multe găini și a întrebat cât de des avea loc acest lucru.

Surprinsă să audă că de zeci de ori pe zi, ea a spus că ar trebui să i se spună asta Președintelui, când vine. La sosirea acestuia, personalul de la fermă i-a adus la cunoștință observațiile Primei Doamne despre cocoș.

Coolidge a răspuns cu o întrebare simplă: „E aceeași găină de fiecare dată?“ Lucrătorii au zis că nu. Atunci Președintele a sugerat să i se comunice acest lucru și doamnei Coolidge.

„Efectul Coolidge“ se referă așadar la comportamentul sexual masculin. Masculii devin dornici să se mai împerecheze o dată dacă găsesc disponibilă o femelă nouă, nu cea deja cunoscută.

În termeni tehnici, s-a constatat că masculii manifestă o perioadă refractară mai scurtă (adică perioada dintre o sesiune de copulare și următoarea) dacă este introdusă o parteneră nouă.

 

Fii nou și interesant pentru celălalt, și nu doar în dormitor…

Așadar suntem infideli natural, deopotrivă bărbații și femeile. În feluri diferite, cu motivații diferite, dar noutatea este mereu stimulantă pentru creier.

Oare dacă te-ai duce în același loc în vacanță an de an nu te plictisești? Dacă faci aceleași lucruri și de zi, nu este asta rețeta rutinei și lipsei de plăcere? Așa e și cu sexul și cu fidelitatea.

Căutăm un partener nou (sau acceptăm venirea lui în viața noastră) pentru că ceea ce avem deja nu ne mai stimulează. Când soțul își vede soția cu aceiași pantaloni vechi de flanel, cu un tricou pătat de mâncare, când ea e previzibilă precum meciurile din divizia B…

Creierul caută noutatea și ar trebui să ne împăcăm cu asta. Dacă vrem tensiune sexuală, ar trebui să combatem cu tot ce putem rutina și predictibilitatea.

Și nu vorbim aici doar de sex, deși și în dormitor contează noutatea. Sexul e oglindirea interesului emoțional pentru celălalt.

Uneori e foarte greu, pentru că asta înseamnă efort. Un efort de a fi un pic diferit azi de ziua de ieri, efortul de a fi interesant pentru celălalt. Atracția sexuală e un epifenomen al atracției emoționale.

Dacă celălalt te face să îl descoperi zilnic, să îl admiri, sigur îl vei dori mereu și nu îi vei mai căuta înlocuitor…

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top