Ai o noua relatie de cuplu? Ce greseli sa eviti

Cu totii avem un bagaj emotional din relatiile de cuplu anterioare. Pentru a nu repeta aceleasi greseli, iata ce sa eviti.

 

Fii realista

Uitandu-se retroactiv, multe femei descopera ca au avut indicii inca de la inceput despre tipologia barbatului cu care au intrat ulterior intr-o relatie. Ele raman surprinse de faptul ca nu au observat in acea etapa semne evidente care puteau prevesti evolutia relatiei.

Acest lucru se intampla pentru ca la inceput, mai ales atunci cand ne indragostim, este mai tentant sa proiectam in persoana proaspat intrata in viata noastra ceea ce corespunde imaginii barbatului ideal pe care ne-am construit-o in minte.

Visam la un anumit gen de barbat, iar atunci cand credem ca l-am intalnit, doar pentru ca el intruneste cateva criterii dintre cele asteptate, facem greseala de a-i atribui si restul caracteristicilor barbatului nostru ideal, chiar daca el nu le are.

Suntem practic orbite' de dragoste, adica ne dorim atat de tare ca el sa fie Fat-Frumos, incat alegem inconstient sa observam doar ceea ce ne place la el. Pe restul elementelor  avem capacitatea incredibila de a nu le remarca, oricat ar fi ele de evidente.

Pe de alta parte, in aceasta etapa, ambii parteneri se poarta cat mai frumos, ridicandu-se la nivelul asteptarilor presupuse ale celuilalt, aratandu-si mai mult calitatile si mascandu-si atent defectele. 

Asa se explica de ce multe femei considera ca partenerul lor s-a schimbat total. In realitate, acesta este aceeasi persoana cu cel de la inceput.

 

Respecta-ti propriile tale nevoi

Finalurile de relatie, in afara neplacerilor pe care le aduc, reprezinta un bun prilej de a reflecta asupra a ceea ce s-a intamplat.

Este important sa constientizam elementele care ne-au condus catre acel punct si daca evenimentele puteau fi preintampinate.

Este ultil sa ne intrebam daca adevaratele noastre nevoi au fost respectate nu numai de catre partener, ci chiar de noi insene.

De aceea este bine ca la inceputul unei relatii, sa echilibram timpul petrecut alaturi de partener cu timpul dedicat altor activitati pe care le facem cu placere impreuna cu alte persoane sau singure. In acest fel, ne vom simti implinite si din alte surse si vom evita sa devenim dependente de partener.

De asemenea, acest echilibru ne va ajuta sa privim cu mai multa obiectivitate gradul de compatibilitate si astfel sa putem adopta un comportament adecvat satisfacerii nevoilor ambilor parteneri.

 

Nu anticipa viitorul

De multe ori pornim in relatii noi cu diferite temeri, dobandite din fostele experiente dar si cu asteptari foarte mari care sa le supracompenseze. Ne grabim, in dorinta noastra de a gasi rapid o relatie sigura care sa ne aline vechile suferinte.

Din acest motiv, atunci cand intalnim un partener dezirabil, avem tendinta sa ne proiectam in viitor cu acesta, anticipand  ca totul va fi la fel de frumos si peste ani.

In esenta, aceasta gandire pozitiva nu este gresita, daca ia in calcul eforturile pe care ar fi bine sa le depunem pentru a depasi inerentele probleme care vor aparea pe parcurs. Dar, de cele mai multe ori, ignoram exact aceasta ultima parte.

Este posibil, in egala masura, ca lucrurile sa mearga bine sau sa nu se intample acest lucru. Important este ca noi sa fim pregatite sa infruntam obstacolele, alaturi de partener, totodata bucurandu-ne de clipa prezenta, concentrandu-ne pe aici si acum.

Deseori, din pacate, ne avantam in alte relatii din teama de singuratate si ne asteptam sa gasim totul cu prima ocazie. Ai rabdare sa descoperi in partener acele calitati pe care ti le doresti si care corespund nevoilor tale.

 

Pastreaza-ti puterea

Atunci cand doi oameni sunt indragostiti, ei recreeaza stadiul fuzional, pe care la origine l-au trait in relatia cu mama, in prima parte a vietii.

In aceasta faza, sistemele lor de aparare sunt practic inexistente, facandu-i extrem de vulnerabili unul fata de celalalt. Un cuvant nepotrivit, un gest gresit sau un mic semn de neatentie pot fi suficiente pentru a rani.

In momentul in care asteptam ca toate confirmarile sa vina doar din partea partenerului nostru, ceea ce facem este sa-i cedam lui toata puterea, starea noastra de bine depinzand exclusiv de el.

Asadar, ne putem pregati pentru aceasta etapa, devenind constiente de aceste lucruri. Este important sa ne amintim cine suntem, ce calitati avem si ce ne dorim cu adevarat de la relatia noastra.

 

Renunta la comparatii

Se poate intampla ca la inceputul unei relatii sa facem, mai mult sau mai putin constient, comparatii intre actualul partener si fostii parteneri.

Procedand astfel, nu vom reusi sa ne pastram obiectivitatea, atunci cand evaluam situatia. Daca relatiile trecute au fost dificile, actuala va parea poate mult mai buna decat este, desi este posibil sa fi ales acelasi tipar pe care inca nu l-am observat.

Daca anumite aspecte din relatiile trecute par sa fi fost mai bune decat cele prezente, s-ar putea sa ne grabim sa tragem toate concluziile. Este posibil ca actualul partener sa ne rezerve surprize placute acolo unde ne asteptam mai putin.

Sa ne amintim de faptul ca fiecare individ este unic si ca este nevoie de timp pentru a-l descoperi si pentru a afla cum va evolua dinamica relationala dintre doi parteneri.

Fiecare etapa dintr-o relatie are scopul ei si se poate parcurge in mod diferit fata de cum s-au petrecut lucrurile in trecut.

Orice etapa arsa, se va intoarce, spunandu-si cuvantul de cele mai mult ori intr-un moment nepotrivit. De aceea, este bine sa prevenim, luand-o in ordine si respectand ritmul ambelor persoane implicate.

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel.: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ai o noua relatie de cuplu? Ce greseli sa eviti
Ai o noua relatie de cuplu? Ce greseli sa eviti

Cu totii avem un bagaj emotional din relatiile de cuplu anterioare. Pentru a nu repeta aceleasi greseli, iata ce sa eviti.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste