Now Reading
O relatie noua imediat dupa despartire? Riscuri si avantaje

O relatie noua imediat dupa despartire? Riscuri si avantaje

Revista Psychologies

Suntem tentate ca dupa o despartire sa ramanem o vreme singure. Si totusi, socoteala din targ poate fi alta, iar o noua relatie sa isi faca loc. Iata care sunt riscurile si avantajele.

 

Cerere si oferta

Initierea unei relatii la scurt timp dupa o despartire este alimentata, ca orice alta relatie, de nevoi si dorinte care se cer a fi implinite in cuplu insa care in cazul de fata sunt determinate si de conditiile in care relatia anterioara s-a incheiat.

In primul rand apare atat dorinta de a nu (mai) experimenta sentimentul de singuratate si respingere, de a evita anumite tipuri de interactiuni, precum si cea de acceptare si iubire din partea unui partener pe care sa il apreciem si iubim.

Apare nevoia de apropiere fizica si emotionala autentica de o alta persoana, de o legatura sigura si confortabila cu un partener dispus sa investeasca in relatie pentru construirea unor scopuri comune.

Insa masura in care aceste nevoi, dorinte si asteptari vor coincide cu ceea ce poate oferi, in mod real, noul partener este predictorul cel mai potrivit al sanatatii relatiei de cuplu.

 

Incheierea relatiei anterioare

Incheierea sanatoasa a unei relatii presupune comunicarea dorintei de finalizare a relatiei, comunicarea asertiva a nemultumirilor, negocierea si clarificarea acestora si o perioada de adaptare la noul statut de persoana singura.

Daca fosta relatie a fost incheiata in termeni clari si asumati, initierea unei relatii noi vine natural, pe un teren emotional pregatit pentru construirea unui cuplu.

In cazul relatiilor cu istoric disfunctional comunicarea deciziei despartirii si a nemultumirilor poate intampina dificultati, determinand initiatorul separarii sa se desprinda fortat sau brusc (sa se “rupa” de relatie).

Raman astfel cuvinte nerostite, intrebari neadresate, emotii neexprimate si lectii neinvatate din fosta relatie de cuplu.

In acest fel, incheierea brusca a unei relatii face ca gandurile si sentimentele indreptate spre fostul partener sa devina un bagaj, iar persoana poate alege sa le gestioneze inainte de initierea unei noi relatii sau prin intrarea inr-un cuplu nou.

 

Noul partener

Chiar daca noul partener are trasaturi complet diferite fata de cel anterior si insasi relatia are o dinamica diferita, gandurile si emotiile neexprimate sau neconstientizate vor fi prezente si vor interfera in noul peisaj relational, aducand confuzie si reactii nejustificate de context prezent.

Cu alte cuvinte, noua relatie va fi mult mai putin autentica din cauza legaturilor care inca exista cu fostul partener. O despartire care nu a fost abordata corespunzator va face legatura cu experientele din trecut.

In acest fel, riscul initierii unei relatii noi imediat dupa o despartire brusca este resimtit prin contaminarea noii relatii cu sentimente si ganduri vechi, neclarificate si necomunicate in relatia anterioara.

 

Relatia actuala

Este de dorit ca macar unul dintre parteneri sa isi poata gestiona corect iesirea din fosta relatie, diminuand astfel volumul “bagajului emotional” ce va fi adus intr-un nou cuplu.

Cu toate acestea, insasi incheierea sanatoasa a fostei relatii poate fi o piatra de hotar, nu toti partenerii fiind dispusi sa iasa din relatie amiabil.

Provocarea de reechilibrare, dupa o despartire brusca, este destul de comuna in ciuda initiativelor sanatoase si ecologice ale unuia dintre parteneri, care face tot ce tine de sine pentru aplanarea conflictelor din relatie.

In aceste situatii, intrarea intr-o noua relatie de cuplu imediat dupa despartire poate sa confirme calitatile si resursele persoanei, nevalidate in relatia anterioara, sa ii creasca stima de sine si sa ii revalorizeze comportamenele si initiativele sanatoase.

Noua relatie se transforma in acest fel intr-o ocazie de a fi iubit si valorizat pentru ceea ce se ofera in mod autentic, dand sansa de a construi si dezvolta un stil de relationare sanatos si un cuplu echilibrat.

 

De Livia Caciuloiu, psihoterapeut

Tel.: 0742.024.642

www.psihomedeor.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top