Obiceiul mental care te împiedică să depășești o despărțire

O despărțire nu este simplă și nici vindecarea nu se produce peste noapte. Chiar și așa, iată cel mai nociv obicei mental care te împiedică să îți revii mai ușor.

Citește și:

Conflict în cuplu: asumă-ți și controlează-ți comportamentul

5 indicii că nu te iubește

Felul în care rememorăm persoana de care ne-am despărțit și amintirile comune trece printr-un proces numit separare. Și este important să înțelegem ce înseamnă, dar și ce ne ajută să ne vindecăm mai repede.

Iar prin separare nu ne referim aici la două persoane care se despart, ci la modul în care alegem să ne privim, retrospectiv, partenerul.

 

Ce este această separare?

Separarea înseamnă împărțirea mentală și emoțională a trăsăturilor partenerului în pozitive și negative.

Fostul iubit este văzut compartimentat, iar atenția concentrată asupra unui singur compartiment. Evident, cel plin de calități. De aceea este dăunătoare recuperării tale.

Spre exemplu Andreea s-a despărțit de iubit, dar îl așteaptă înapoi întrucât s-au mai despărțit o dată, iar el s-a întors. Ea uită că deși el s-a întors, a plecat din nou spunând că împăcarea a fost o greșeală… Deci focusul ei este pe un aspect, iar celălalt este complet ignorat.

La fel, pe parcursul despărțirilor, oamenii se concentrează deseori pe începuturile relației, când totul mergea bine și erau fericiți.

Uită că relația s-a degradat pe parcurs și a ajuns în punctul în care nu mai era satisfăcătoare pentru niciunul dintre voi. Amintirile constante despre „vremurile bune' fac suferința insuportabilă, iar recuperarea dificilă.

Separarea este un truc de magie al creierului prin care fiecare dintre noi împărțim oamenii în bune și rele, iubind atât de mult părțile bune încât ne dorim să ignorăm părțile rele (pentru care, uneori ne acuzăm noi înșine).

Desigur, mulți dintre noi speră ca părțile negative să fie o fază, o etapă, și să treacă. Este motivul de la baza multor relații abuzive.

 

Separarea se produce din cadrul relației, nu doar pe parcursul despărțirii

Atunci când persoana pe care o iubești are comportamente neplăcute, din care nu reiese că te-ar iubi, îți este greu să înțelegi. Așa că ai în fața ta o persoană complet nouă pe care o compari cu o versiune anterioară, mai iubitoare.

Motiv pentru care, atunci când apar comportamente nefavorabile, le ignori pentru că nu se potrivesc persoanei pe care o cunoști tu.

Te-ai îndrăgostit de atenția, iubirea, gesturile, interesul și grija acestei persoane. Iar acum încerci să ignori remarcile răutăcioase, lipsa de interes și de atenție. Partenerul tău era cu totul pentru tine, iar acum pare că s-a transformat în altcineva.

Creierul tău se agață de ce aveai și ignoră ceea ce ai acum.

Și totuși, cât încă ești în relație învață să nu mai ignori semnele negative. Nu te mai agăța de trecut.

Persoana de care te-ai îndrăgostit și care se purta frumos cu tine a dispărut de mult timp. Acum, ești într-o relație cu această persoană care nu îți oferă lucrurile de care ai nevoie.

Persoana pe care o știaitu a plecat, chiar dacă ocazional, pentru scurte perioade reapare. Speranța ta ca acea persoană să revină este cea care te ține blocată.

Comportamentul negativ nu se întâmplă peste noapte. Iar dacă îl tolerezi „din când în când' doar îi faci loc pentru a se instala definitiv. Apoi încerci să îl ignori și să speri că va dispărea. Chiar ți se pare posibil? Întreabă-te de câte ori ai iertat? De câte ori ai găsit scuze? De câte ori ai ignorat?

Acceptă și recunoaște comportamentul negativ al celuilalt pentru că așa poți face ceva în legătură cu el.

Nefăcând-o te agăți de trecutul frumos. Dar când îl recunoști, atunci se produce ruptura, pentru că vei constata că nu mai ai de ce să te agăți.

Durerea provocată de plecarea unei persoane din relație poate fi diminuată atunci când acceptăm că persoana pe care am iubit-o a plecat, în realitate, de multă vreme.

Analizează cu sinceritate realitatea și felul în care se comporta fostul partener. Norma, nu excepțiile.

 

Nu mai găsi scuze, justificări sau explicații

Ne dorim atât de mult ca un comportament neplăcut să nu fie caracteristic iubitului nostru încât practicăm negarea și nu acceptăm realitatea. Trebuie să existe o justificare, nu?

De multe ori ne spunem că noi nu am face niciodată un anumit lucru încât ne așteptăm să fie la fel și din partea cuiva… pe care iubim.

Așadar ne explicăm că traversează o perioadă dificilă, este stresat sau au apărut numeroase probleme. Dar ce te face să crezi că este în regulă ca partenerul tău să te atace pe tine atunci când are o problemă sau e stresat?

Negarea încurajează separarea trăsăturilor unui partener: alegem să visăm la ce era bun și ignorăm tot ce e rău. Să nu mai spunem că ajungem în pragul în care vom spune „după câte am făcut pentru tine…'

Pentru că ne imaginăm (eronat) că sacrificiul de care dăm dovadă, toleranța exagerată și negarea ne vor ridica în ochii persoanei iubite și o vor determina să revină la comportamentul anterior, iubitor. Cum spuneam mai sus, negarea și ignorarea nu face decât să încurajeze noul comportament.

Din contră, atunci când nu sancționezi, nu accepți și recunoști un astfel de comportament… nu ești corectă față de tine însăți.

Nu trebuie să permiți nimănui să se comporte negativ în relația cu tine. Iar izbucnirile către persoana iubită nu sunt manifestări sănătoase ale unei persoane care te iubește.

 

Controlează-ți gândurile

Forțează-te, dacă e necesar, să te gândești la toate lucrurile negative care au dus la despărțire. Și convinge-ți creierul că este aceeași persoană.

Când te pierzi în reverie întoarce-te la realitate și la lucrurile dureroase care s-au petrecut. Nu este plăcut, dar aceasta este realitatea și acesteia trebuie să te adaptezi. Crezi că va reveni?

Fostul iubit a vorbit despre împăcare acum 3 săptămâni? Nu știi ce a gândit în aceste trei săptămâni. Iar o relație sănătoasă nu este una care trece prin nenumărate despărțiri și împăcări.

Este ok să suferi după o persoană și momentele frumoase pe care le-ați împărțit cât timp recunoști și lucrurile care te-au rănit.

Învață să îți privești fostul iubit mai obiectiv, să accepți și să îți amintești momentele în care ai ales să te concentrezi pe lucrurile pozitive și să ignori anumite acțiuni. Presupune multă muncă, dar trebuie să o faci pentru a putea merge mai departe.

Pe scurt, pune laolaltă cele 2 părți ale fostului iubit – cea pozitivă și cea negativă – și desparte-te de amândouă.

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Obiceiul mental care te împiedică să depășești o despărțire
Obiceiul mental care te împiedică să depășești o despărțire

O despărțire nu este simplă și nici vindecarea nu se produce peste noapte. Chiar și așa, iată cel mai nociv obicei mental care te împiedică să îți revii mai ușor.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste