Toată lumea pare să știe cum se cresc copiii , mai puțin cei care chiar îi au. Iar uneori, ne ajung multele recomandări și „intenții bune” din partea celor din jur. Iată cele mai neinspirate sfaturi în materie de parenting .
De regulă, bebelușii cer de mâncare când le este foame, iar de adormit, adorm când le este somn. Faptul că după o masă adoarme mai ușor, este cu atât mai plăcut. Iar ținând cont de faptul că dacă nu este flămând, dar somnoros, adoarme singur, desființează acest mit. Așadar, nu este un sfat pe care părinții doresc să îl audă. Așa des!
Este adevărat, suzeta nu este prea recomandată, iar părinții știu asta. Dar cât timp pentru un bebeluș de câteva luni face parte din ritualul de somn, părinții chiar se bucură că o pot folosi. În plus, cât timp copilul este foarte mic, nu apar încă grijile legate de ortodonție. Așadar, când ai un copil care cere suzeta, plânge și nu se liniștește, nici nu adoarme până când nu o primește, ai toate motivele să o păstrezi. Momentan.
Zău? Păi hai să vedem, este un copil, are mai multă energie decât doi adulți laolaltă, este curios, este activ și… învață treptat lucruri noi. Toți copiii au momente în care „scapă de sub control”! Și este firesc, chiar sănătos. Ceea ce pentru tine pare un moment deranjant de rebeliune, pentru el poate fi o manifestare a personalității. Iar eu, ca părinte, aleg să îl ascult și să îi permit anumite „ieșiri”.
Da, știm. Iar de când se nasc, cantitatea noastră de răbdare se înmulțește. Dar asta nu înseamnă că nu suntem obosiți sau că nu rămânem la bază niște ființe imperfecte care, uneori, își pierd răbdarea. Așadar, nu te grăbi să judeci dacă ai fost de față în cele 5 minute pe săptămână în care chiar mi-am pierdut răbdarea. Sau, mai simplu, ca să înțelegi, imaginează-ți o invazie a extratereștilor în care tu ești relaxat și răbdător permanent. Sună plauzibil, nu?
Firește, nimeni nu își propune să fie complet iresponsabil când vine vorba despre alimentația celor mici, iar părinții deja știu cât de importantă este mâncarea sănătoasă, gătită acasă. Chiar și așa, cei mici nu pot fi izolați de societate, iar ocazional, ciocolata, chipsurile sau un fast-food sunt o idee bună. Mai mult, oricât vei încerca să îl hrănești cu roșii bio, tot va pofti, ocazional, cartofi prăjiți și popcorn… Știm foarte bine ce e sănătos pentru el, iar poliția alimentelor este deja depășită!
Citește și:
Parenting: cateva idei despre disciplina corecta
Parenting – De ce e necesară licența de părinte
Foto: 123rf.com