Parenting: 5 sfaturi pentru a crește copii echilibrați emoțional
Ne dorim să creștem copii fericiți și echilibrați emoțional, iar în acest sens căutăm cele mai bune recomandări. Iată 5 sfaturi de parenting ale psihologilor.
Citește și:
Ce sporturi trebuie sa faca copiii pentru o dezvoltare armonioasa
Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede
Petrece timp cu copilul tău
Este baza întregii dezvoltări emoționale și cognitive a copilului tău. Petrecând timp cu el și acordându-i întreaga atenție, vei putea înțelege mai ușor care sunt nevoile copilului tău.
Nu există sfaturi generale, valabile pentru toți copiii. Există nevoi de bază, comune tuturor (hrană, somn, igienă personală, protecție, iubire) dar și nevoi individuale de cunoaștere, explorare, curiozitate, tandrețe etc.
Iar pe acestea, doar petrecând timp cu copilul și evitând comparațiile cu alți copii sau cu ceea ce ne transmit cărțile ca fiind „normal” sau „regulă” pentru toți copiii, le vom putea cunoaște, înțelege și răspunde în mod corespunzător.
Deseori, cea mai importantă nevoie a copilului tău este să te implici în activitatea lui, să îi dedici atenția ta nedisimulată, să îl ajuți să se simtă important și valoros, susținând astfel prin acțiuni ceea ce îi spui deja prin cuvinte.
Spune-i copilului mereu cât de important este
Nu considera niciodată că dacă îi spui copilului ceea ce simți pentru el, cât de important, iubit și apreciat este, atunci va deveni un răsfățat. Complimentele și regulile nu intră niciodată în conflict.
Iar așa cum știm să îi explicăm regulile pe care le are de urmat, tot așa trebuie să știm să îi construim o imagine de sine pozitivă, siguranță afectivă, echilibru emoțional și, nu în ultimul rând, iubirea de sine și pentru ceilalți.
În acest sens, copilul are nevoie să audă din partea ta cuvintele prin care îi transmiți aceste lucruri, cât de des se poate.
Cercetările psihologilor arată că mulți copii nu au idee că sunt cea mai importantă persoană din lume pentru părinții lor.
Pentru că deși avem grijă de ei și le arătăm iubirea noastră (foarte important, de altfel) uităm să le și spunem în cuvinte aceste lucruri.
Învață-l să rezolve problemele, nu să fugă de ele
Oricât de mult ne-am strădui să explicăm copilului anumite lucruri în speranța că le va înțelege și aplica, să nu uităm de valoarea pe care o poartă propriul exemplu. Copilul nostru mereu ne va studia, pentru el suntem cel mai apropiat și important model.
Din acest motiv, modul în care noi abordăm o problemă sau o situație de criză va deveni reprezentativ pentru el. Nu comunicăm o problemă? Așteptăm să treacă? Ne produce anxietate? Încercăm să o ascundem? Toate aceste reacții negative sunt percepute și de către copil, care va identifica un tipar.
Atunci când copilul tău vrea să renunțe la o activitate, discută cu el, află care sunt motivele pentru care dorește să renunțe, amintește-i care îi sunt obligațiile și găsiți împreună soluția potrivită. Îl vei învăța astfel să comunice o problemă, dar și să o abordeze cu responsabilitate.
Implică-l în treburile casnice și arată-i apreciere
Cercetările arată că persoanele care știu să își manifeste aprecierea și să mulțumească celorlalți sunt mai capabile de compasiune, mai generoase și își oferă ajutorul mult mai ușor.
Este important să găsești un set de activități cu care copilul te poate ajuta în casă și pentru care îi poți mulțumi. Aici poate fi vorba despre curățenie, spălatul vaselor, ștersul prafului sau diferite activități în funcție de vârsta celui mic.
Tot cercetătorii recomandă chiar recompensarea copilului atunci când manifestă spontan compasiune sau depun eforturi pentru a te ajuta, fără a li se solicita acest lucru.
Ajută-ți copilul să își înțeleagă emoțiile negative
Supărarea, furia, frustrarea, sunt emoții la fel de importante precum compasiunea, iubirea sau bucuria.
Toate fac parte din viața noastră emoțională, iar negarea sau etichetarea celor negative drept „interzise” duce la confuzie și răbufniri care, în timp, devin incontrolabile.
Există o serie de tehnici și exerciții de aplicat în momentul în care copilul se confruntă cu o emoție negativă.
Rolul părintelui este de a-i fi alături atunci când o experimentează și de a-l ajuta să o înțeleagă și să o controleze.
Echilibrul psihologic al copilului, precum și abilitatățile lui de a demonstra compasiune și de a oferi ajutor sunt susținute de înțelegerea și acceptarea momentelor în care simte furie, invidie, ranchiună.
Foto: shutterstock.com