Parenting: Ce greseli de educatie facem cel mai des

Desi in prezent accesul la informatiile despre parenting este mult mai facil decat in trecut, avand in vedere internetul si nenumaratele cursuri si carti, paleta vasta a acestora ne poate deruta. Iata, totusi, ce greseli putem evita in educatia copilului nostru.

 

Lipsa limitelor

Din dorinta de a nu repeta greselile de educatie pe care le-au facut parintii lor, multe mame si tati considera ca trebuie sa-i dai copilului toata libertatea pe care acesta o cere. Asta presupune sa nu-i puna nicio limita, din teama de a nu-i leza personalitatea si a-i ingradi creativitatea.

Ajung astfel sa nu-l atentioneze atunci cand greseste din teama de a nu-l face sa se simta criticat sau sa-l lase sa-si permita orice cu adultii, din teama de a nu-l face sa se simta exclus sau marginalizat.

Este extrem de necesar ca un parinte sa fie ferm pe pozitii, iar acest lucru il poate face cu caldura si empatie pentru copilul sau.

Limitele ajuta la structurarea personalitatii, la invatarea regulilor sociale dar si la aflarea granitelor care pot fi sau nu depasite.

Limita este asociata poate automat cu o conotatie negativa, aceasta idee fiind una limitativa, bazata poate pe metodele vechi de educare a copiilor.

Insa lipsa limitelor il va face pe copil, mai tarziu, sa aiba repere difuze, sa incalce cu usurinta regulile si se revolte atunci cand va suporta consecintele comportamentului sau.

 

Modalitati gresite de motivare

Fiecare parinte isi doreste un copil ambitios, iar daca acesta este baiat, pretentiile cresc si mai mult. Atunci cand copilul nu face cu placere un lucru sau intampina dificultati, cei mai multi parinti apeleaza la motivarea sa prin intermediul unor recompense materiale.

Acestea sunt de obicei alese in functie de cat de mult si le doreste copilul. Parintii considera ca, in felul acesta, copilul va realiza cu usurinta ce are de facut fiind in acelasi timp motivat intr-un mod corect.

Pe moment, aceasta abordare poate functiona, insa pe termen lung copilul se va desensibiliza la acel tip de recompensa, ajugand sa solicite din ce in ce mai mult.

In plus, daca parintele nu va avea mijloacele necesare pentru a-i procura ceea ce isi doreste, copilul se va simti nedreptatit, poate chiar neiubit.

Cel mai bun mod de a motiva este prin prisma cresterii motivatiei intrinseci a copilului. Aceasta inseamna sa-l aducem in punctul in care el singur va dori sa faca ceva anume, nu impins de la spate.

Pentru ca acest lucru sa se intample, este necesar ca parintii sa-i incurajeze pe copiii lor sa realizeze sarcini marunte pe care care acestia le pot indeplini cu succes.

Esential este ca parintele sa-i sublinieze copilului rezultatul pozitiv, sa-l valorizeze, sa-i arate ce resurse are si sa-i spuna ca in acest fel va putea realiza si altele.

Treptat, copilul va capata ideea ca este capabil iar sentimentul de reusita ii va da incredere in sine, dorind sa-si testeze limitele si incercand sa se autodepaseasca.

 

Ignorarea adevaratelor nevoi ale copilului

Un copil are nevoie atat de hrana fizica si de un acoperis, cat si de hrana emotionala si siguranta afectiva pentru a se putea dezvolta armonios.

Unii parinti considera ca daca ii asigura copilului nevoile de baza umane, procurandu-i eventual si cele mai frumoase haine, ultimele noutati in materie de jucarii si gadget-uri, copilului nu-i va lipsi nimic.

Intr-adevar, acestea pot fi importante, insa printre nevoile de baza ale unui copil se afla nevoia de afectiune si de prezenta fizica a parintilor sai.

De multe ori, parintii ajung sa-i incarce pe copiii lor cu diferite activitati extrascolare, pentru a-i tine ocupati. Este important ca un parinte sa-si rezerve timp, chiar daca nu mult, pentru a petrece el insusi alaturi de copilul sau, angajandu-se intr-o activitate placuta cu acesta, cum ar fi joaca.

Cel mic va aprecia mult mai mult acele momente, decat oricare alte bunuri materiale, se va simti apreciat, iubit, respectat si va sti ca nevoile lui emotionale sunt la fel de importante pentru parintii sai, precum cele fiziologice.

 

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel.: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Parenting: Ce greseli de educatie facem cel mai des
Parenting: Ce greseli de educatie facem cel mai des

Desi in prezent accesul la informatiile despre parenting este mult mai facil decat in trecut, avand in vedere internetul si nenumaratele cursuri si carti, paleta vasta a acestora ne poate deruta. Iata, totusi, ce greseli putem evita in educatia copilului nostru.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste