Parenting: copiii au nevoie de sprijin necondiționat

Printre multele reguli de parenting se numără și zicala conform căreia „un copil îl faci pentru el, nu pentru tine'. Chiar dacă nu recunoaștem față de noi înșine, cu toții ajungem să avem așteptări de la copiii noștri. Dar uneori, acestea pot fi nesănătoase. Copiii au nevoie de sprijin necondiționat, chiar dacă nu urmează drumul visat de noi.

Citește și:

Tipuri de mame toxice

Greșeli de disciplină pe care să le eviți cu copilul tău

Așteptările pe care le avem de la propii copii, nu iau întotdeauna forma „vreau să faci facultatea cutare' sau „e bine să înveți să cânți la un instrument'. Aici lucrurile stau destul de limpede și ne putem da seama că aceste așteptări vin din nevoile noastre personale, împlinite sau nu.

O anume facultate nu îți va ajuta copilul să fie fericit sau împlinit. De asemenea, muzica sau înclinația pentru lectură trebuie cultivate, nu solicitate, nu impuse. Nu este sănătos să credem că întotdeauna știm ce este mai bine pentru copilul nostru.

Sănătos este să îi asigurăm nevoile de bază și cele emoționale, în timp ce îl descoperim, îl cunoaștem și îl acceptăm exact pentru ceea ce este.

Pentru că el este un individ separat, cu dreptul de a-și manifesta propriile interese și plăceri, în căutare de ghidare, nu de trasare a unui destin.

În cele din urmă, toate alegerile îi vor aparține, iar dacă știm să îl responsabilizăm, să îl ascultăm și să îl sprijinim în ceea ce își dorește să facă, înseamnă că facem tot posibilul să fim părinți buni.

De cele mai multe ori, așteptările noastre sunt disimulate de „vreau să îi fie bine' sau „vreau să aibă șansă'… iar de aici, pornesc așteptările nesănătoase ca el să nu greșească, să nu sufere, să nu întâmpine dificultăți.

Când este mic, avem tendința să dăm fuga de câte ori plânge sau e nemulțumit. Vrem, cumva, să îl protejăm de frustrare. Dar are nevoie de frustrare, aceasta călindu-i reziliența și abilitatea de adaptare.

Știm mai bine decât el că viața nu este tocmai simplă și că nimeni nu ne poate proteja de probleme, dificultăți, neplăceri. Dar cu cât suntem mai capabili să acceptăm aceste obstacole, cu atât avem determinarea necesară de a le depăși.

Așadar, în loc să protejăm copilul, fie și din umbră, de posibile neplăceri, avem alternativa de a i le explica, de a-l însoți pe drumul cunoașterii, confruntării și depășirii lor.

Emoțional, nu există trăiri negative. Pot exista gânduri negative sau comportamente. Dar emoțiile sunt toate parte din noi și deopotrivă sănătoase și necesare.

Este firesc nu doar să simțim furie și frustrare, dar și să fim acceptați chiar și atunci când le simțim. Copilului, îi educăm aceste lucruri prin exemplul dat de noi.

Cât timp îi validăm emoțiile negative și îl ajutăm să le înțeleagă și accepte, nu va avea mai târziu blocaje emoționale, temeri legate de ceea ce simte, nu va fugi de emoții și nici nu va dezvolta comportamente neadecvate.

Chiar și aici, ca în cazurile anterioare, nu îl putem proteja să nu o facă, întrucât dincolo de educație există și o predispoziție, un temperament al copilului.

Sprijinul necondiționat aduce cu sine și o redescoperire a noastră, a abilităților și capacităților noastre pe care le exersăm alături de propriul copil.

Educația nu are un sens unic, de la noi către el, ci și de la copil avem multe de învățat, cât timp rămânem deschiși în fața acestui individ unic căruia am avut privilegiul să îi dăm viață.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Parenting: copiii au nevoie de sprijin necondiționat
Parenting: copiii au nevoie de sprijin necondiționat

Printre multele reguli de parenting se numără și zicala conform căreia „un copil îl faci pentru el, nu pentru tine”. Chiar dacă nu recunoaștem față de noi înșine, cu toții ajungem să avem așteptări de la copiii noștri. Dar uneori, acestea pot fi nesănătoase. Copiii au nevoie de sprijin necondiționat, chiar dacă nu urmează drumul visat de noi.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste