Now Reading
Parenting: Cum facem complimente constructive copiilor

Parenting: Cum facem complimente constructive copiilor

Etichetările, chiar și cele pozitive, nu sunt benefice. Dar cum ne încurajăm copiii? Cum scoatem în evidență trăsăturile lor pozitive. Aflăm de la psihoterapeutul Daria Martin cum să facem complimente constructive copiilor noști.

Citește și:

Cum gestionăm agresivitatea copilului față de unul dintre părinți

Cum ne învățăm copiii să manifeste recunoștință

Complimentarea este esențială pentru o  dezvoltare psihologică sănătoasă  a copiilor noștri.

Știm cu toții că este important pentru copil să se simtă apreciat și valorizat de genitori, dar și de prieteni sau de figurile autoritare cunoscute de el.

Complimentarea reprezintă o bună variantă de recunoaștere a meritelor sale. Esențial însă este felul în care adresăm complimentele și momentul când  le plasăm.

Există două feluri de complimente: unele adresate  unei reușite a copilului sau  adresate lui însuși  ca ființă umană. În continuare vom discuta despre aceste tipuri de complimentare.

Complimentul se poate adresa ca reacție la ceva ce copilul a întreprins. Atunci când acesta reușește sa realizeze ceea ce și-a propus este bine să îl complimentăm.

Totuși, complimentele adresate nu trebuie să fie  exacerbate,  ci atent punctate, cu focusul pe reușită și pe accentuarea acțiunilor  care au condus la atingerea aestei reușite.

Este vorba, de fapt, de un feedback pozitiv adresat muncii întreprinse de el. Important in complimentare este păstrarea echilibrului dintre aprecierea reușitei și, unde  este cazul, atragerea atenției asupra lucrurilor care necesită îmbunătățire. Accentul, desigur, trebuie plasat pe reușită.

Cel de-al doilea tip de complimentare se adresează sinelui individual, mai precis acelor trăsături ale personalității care îl definesc pe copil.

Astfel, focusul trebuie să fie direcționat înspre hrănirea și valorizarea trăsăturilor pozitive.

Un copil nu trebuie complimentat numai pentru ceea ce reușește să realizeze, ci mai ales pentru ceea ce se demonstrează a fi  pozitiv în interiorul său.

Cunoașteți legenda celor doi lupi? Pe scurt: un bătrân indian le povestește nepoților adunați în jurul focului  de existența,  în  fiecare om,  a doi lupi, unul bun și unul rău, care poartă lupte asidue. Întrebat fiind de nepoți care lup va câștiga la final, bătrânul răspunde  cu înțelepciune : „Lupul pe care îl hrănim cel mai des” .

Ei bine, acesta este secretul devenirii unui copil armonios, anume  hrănirea cu precădere a lupului bun din el. Acesta este un demers continuu și susținut, care necesită atenție și dedicație.

Cultivarea părților pozitive ale unui copil îl va ajuta pe acesta  să-și corecteze părțile mai puțin bune din el.

Complimentarea nu trebuie să atragă recompensare materială. Niciodată. Pentru a stimula o dorință intrinsecă de a  fi mai bun sau de a face mai bine este necesar ca această stimulare să fie implementată și dezvoltată în sistemul de valori (încă rudimentar)  al copilului.

O devenire armonioasă  își are debutul în frageda pruncie. Prin complimentarea folosită corespunzător, părinții pot modela cel mai valoros aluat din viața lor.

 

De Daria Martin, psiholog și psihoterapeut adlerian

Tel.: 0721.409.768

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top