Parenting: cum petreci timp de calitate cu copilul

Avem mai mereu un program incarcat, care ne epuizeaza resursele si, uneori, ne face sa uitam prioritatile personale. Una dintre prioritatile noastre ca parinti este timpul de calitate petrecut cu copilul nostru, iar pentru asta exista cateva reguli simple de parenting.

 

Iubirea neconditionata. Toti parintii isi iubesc copiii, dar cel mai important este ca aceasta iubire sa fie perceputa de catre cei mici ca fiind neconditionata. Pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie sa se simta in siguranta, ascultati si importanti.

Sentimentul de siguranta apare in momentul in care copilul este conectat cu parintele, cand acesta empatizeaza cu emotiile si nevoile lui. Cei mici se simt ascultati atunci cand parintii sunt atenti 100% la ceea ce ei spun sau fac. Copiii se simt importanti in momentele in care decid si au controlul asupra activitatilor desfasurate.

Toate cele de mai sus nu se intampla de multe ori din cauza lipsei de timp sau a oboselii psihice si fizice pe care o resimt parintii. Chiar si in aceste conditii, putem gasi metode prin care sa transformam timpul alocat copilului in timp de calitate.

 Timpul fizic si atentia. In primul rand, putem stabili ca o rutina, o perioada de timp pe care sa o alocam copilului zilnic. Aceasta ar trebui sa fie de minim 15 minute. Copilul trebuie informat despre acest fapt, chiar puteti da o denumire acestei perioade, precum: ora de joaca sau ora Mariei.

In aceasta perioada atentia va fi indreptata asupra copilului, fara telefoane, tablete sau televizor. Eventual putem seta cronomentrul pentru 15 min sau timpul stabilit, astfel incat sa nu fim tentati sa ne fie distrasa atentia de altceva.

La alegerea copilului. Copilul decide ce se va petrece in acest timp, se recomanda jocuri libere si nu activitati structurate precum cititul sau jocurile cu reguli.

Conectati-va cu copilul din toata inima, fiti atenti la ceea ce face, alaturati-va jocului si ocazional remarcati ceea ce face.

De exemplu, daca cel mic doreste sa se joace cu lego, nu ii spuneti cum ar trebui sa procedeze pentru a construi robotul, doar urmariti-l, ajutati-l daca solicita ajutorul si faceti remarci asupra constructiei la care lucreaza.

Daca cel mic solicita parintelui sa aleaga el, cea mai buna solutie este rasul! Gadilati-l, alergati impreuna, ascundeti-va prin casa si gasiti jocuri care il fac pe copil sa rada cu tot sufletul.

Rasul imbunatateste functiile cognitive, relaxeaza, ajuta sistemul imunitar si, mai presus de orice, va conecteaza.

Permisivitate. De multe ori, cei mici isi pot dori sa se joace de-a parintii, care pentru ei sunt modele de urmat. Din acest motiv, nu ii interziceti sa se joace cu spuma de barbierit sau cu fardurile ci gasiti solutii pentru indeplinirea acestei dorinte.

Puteti sa inventati jocuri adecvate varstei, permitandu-i accesul la obiectele dorite. Cu spuma de ras se pot face prajiturele pentru papusi sau va puteti desena pe fata cu anumite farduri. Parintele supravegheaza totul, iar copilul simte ca are control asupra jocului.

Intelegerea regulilor. Timpul de calitate se termina in momentul cand suna cronometrul. Este important ca cel mic sa inteleaga limitele si regulile pe care le-ati stabilit. Asigurati-l ca maine, la aceeasi ora, veti petrece iar timpul impreuna.

Daca aveti doi sau mai multi copii, asigurati-va ca fiecare a primit momentul sau'. Astfel toti copiii se simt importanti si iubiti in egala masura.

Timpul de calitate imbunatateste relatia parinte-copil, iar aceasta relatie este cea mai importanta din viata oricarui parinte.

 

De Raluca Barcan, psiholog clinician si coach in parenting

Tel: 0767.803.501

Email: raluca.barcan@yahoo.com

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Parenting: cum petreci timp de calitate cu copilul
Parenting: cum petreci timp de calitate cu copilul

Avem mai mereu un program incarcat, care ne epuizeaza resursele si, uneori, ne face sa uitam prioritatile personale. Una dintre prioritatile noastre ca parinti este timpul de calitate petrecut cu copilul nostru, iar pentru acesta exista cateva reguli simple de parenting.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste