Părinți prea autoritari și abuzivi, copii și adulți cu depresie
Cam cât de proastă ar trebui să fie copilăria cuiva pentru ca mai apoi, ca adult, respectivul să aibă o viață mizerabilă?Autoritatea abuzivă se poate transforma în depresie la maturitate.
Psihologii care studiază dezvoltarea și copilăria, au stabilit că există o corelație directă între abuzul din copilărie (abuz sexual, violență, divorțul violent al părinților sau un părinte alcoolic sau dependent de droguri) și probabilitatea ca la vârsta adultă respectivul să fie nefericit.
Ce înseamnă autoritatea abuzivă
Desigur, nimic nu e scris în piatră. Se întâlnesc și copii care au avut experiențe extrem de negative, dar care mai târziu au fost îngrijiți și psihicul lor s-a dezvoltat aproape ca cel al unui copil normal.
Când spunem „autoritate”, aici ne referim la comportamentul excesiv, aproape abuziv. Dacă copilul spune ceva și mama sau tatăl în ironizează, îl reped sau îl jignesc, iată ce înseamnă autoritatea abuzivă.
Citește și:
Tratamentul tăcerii – formă pasiv-agresivă de abuz emoțional
Cum este afectat la maturitate un bărbat crescut de un tată excesiv de autoritar
Dacă celălalt părinte să întâmplă să fie prea moale sau să aibă o problemă de sănătate mintală (alcool, de exemplu), copiii vor suferi mai mult ca sigur.
Violența fizică, sexuală sau verbală lasă urme în psihicul copiilor, urme pe viață cel mai adesea.
Copii abuzați verbal și fizic au creierul afectat exact în perioada în care acesta se dezvoltă, copilăria. Ei vor crește cu o capacitate mai scăzută de reglare emoțională și alterări anatomice ale creierului.
Un copil abuzat are un creier bolnav
Un copil abuzat are un creier bolnav, mai puțin funcțional decât cel al unui copil crescut normal.
Copiii care au fost abuzați verbal și fizic ajung, cel mai adesea, să fie oameni care își cer scuze mereu, care nu au încredere în ei înșiși, care se simt vinovați pentru orice, care evită situațiile sociale.
Ajung să ia deseori decizii greșite (se reped în primul partener care le arată atenție, ca să afle că și acesta are, poate, comportamente abuzive), iau decizii proaste financiar pentru că nu știu să amâne satisfacția, lucru care vine odată cu educația și reglarea emoțională învățată în copilărie).
Dacă părinții sunt imprevizibili în atitudinea lor, dacă îi fac pe copii să fie mereu în stare de alertă, aceștia pot să dezvolte sindrom posttraumatic de stres, o tulburare foarte gravă.
Foto: 123rf.com
Autor Psychologies.ro