Now Reading
Patru mituri despre un cuplu fericit

Patru mituri despre un cuplu fericit

Revista Psychologies

De multe ori suntem nemultumiti de relatia proprie, imaginandu-ne cum alte cupluri sunt mult mai fericite decat reusim noi. Proiectam anumite credinte sau idealuri, ne imaginam ca altii reusesc sa se descurce mult mai bine si ratam sa vedem ca avem un cuplu perfect normal. Iata cateva mituri despre ce inseamna un cuplu fericit, la care ar trebui sa renuntam.

 

Un cuplu fericit are parte de mult sex

Dimpotriva, intr-un cuplu fericit, partenerii nu-si vor dori constant cu disperare sa faca sex, dar isi propun acest lucru si fac tot ceea ce trebuie ca el sa se intample.

In nicio relatie, cand intervin obisnuinta si rutina, nu rezista pasiunea irezistibila de la inceput. Chiar daca nu exista aceeasi dorinta, nu inseamna insa ca nu trebuie sa existe aceasta apropiere fizica.

Prin sex, cuplurile raman apropiate si isi salveaza intimitatea, fara a o lasa prada sarcinilor zilnice, responsabilitatilor si grijilor. Importanta este calitatea, nu cantitatea.

Nu trebuie sa faci sex foarte des pentru a avea o relatie sanatoasa. Este firesc ca partenerii sa se adapteze unul nevoilor celuilalt si sa pastreze o balanta sanatoasa intre calitate si dorinta.

 

Un cuplu fericit nu se cearta

Dimpotriva, un cuplu fericit se cearta, dar partenerii stiu sa se ierte reciproc. Certurile nu sunt doar firesti intre doua personalitati diferite, dar si sanatoase intr-un cuplu.

Sunt modul de afirmare al fiecaruia, sunt dreptul la opinii diferite si divergente si, totodata, un alt mod de a se descoperi reciproc. Doua fiinte independente vor avea deseori momente de coliziune, altfel vor trai sentimente de claustrofobie in cuplu.

Prin urmare, un cuplu fericit se cearta, dar are si instrumentele necesare pentru a depasi conflictele. In plus, stiu sa se reasigure reciproc si sa se ajute sa isi revina si sa se simta bine din nou.

 

Partenerii unui cuplu fericit impartasesc totul

Este o alta credinta eronata, care ar transforma cuplul intr-un grup de terapie. Mai mult, atunci cand impartasesti absolut totul, distrugi din intimitate si te afunzi intr-un rol de confesor sau parinte.

De asemenea, cand te astepti sa faceti absolut totul impreuna, iti doresti de fapt ca partenerul sa devina o extensie a ta si sa isi piarda din individualitate. Acest lucru, daca se intampla, ajunge sa diminueze interesul pentru un partener si sa reduca din atractie.

Cuplurile fericite gasesc diferite moduri de a se bucura de viata lor, pastrandu-si interesele diferite si gasind totodata si lucruri noi de incercat impreuna. Nu doar accepta preocuparile diferite ale unui partener, dar stiu sa il si sustina in indeplinirea obiectivelor proprii.

 

Intr-un cuplu fericit, partenerii sunt echilibrati emotional

In viata reala, nu in cea idealizata, cu totii avem probleme emotionale. Mai devreme sau mai tarziu, viata ne poate scoate in cale provocari in fata carora recunoastem ca „o luam razna”.

Multi dintre noi avem probleme cu care ne luptam si situatii in care reactionam aparte. Important este sa constientizam aceste manifestari si trairi ale noastre, precum si ale partenerului.

Intr-un cuplu fericit, fiecare isi recunoaste aceste „defecte” si chiar stie sa le puna intr-o perspectiva ironica.

Problemele apar atunci cand unul dintre parteneri nu isi accepta greselile, nu stie sa ceara iertare sau sa ierte. Atunci vorbim despre un blocaj si o posibila relatie toxica.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top