Pentru adolescenți: cum le spui părinților că ți-ai început viața sexuală

Să îți începi viața sexuală este o schimbare importantă. Discuțiile cu părinții nu sunt așa de simple, iar sentimentele contradictorii. Totuși, ar trebui să vorbim deschis. Câteva sfaturi pentru adolescenți…

Citește și:

Pasi in negocierea cu un adolescent

Cum gestionam conflictele cu copilul nostru adolescent

Mama, tata…mi-am început viaţa sexuală şi mi-a plăcut!

…Cel mai probabil nu o să începi aşa o discuţie cu părinţii tăi, chiar dacă lucrurile, în realitate, chiar stau atât de simplu.

Sexualitatea face parte din natura umană, este una din sursele principale de plăcere şi acesta ar trebui să devină reperul oricărei persoane active sexual.

Pentru orice adolescent însă, începutul vieţii sexuale este o experienţă cu totul nouă, generatoare de stres şi care schimbă dinamica relaţiei cu parinţii, pentru că este momentul în care copilăria se încheie şi începe drumul către viaţa adultă.

Părinţii tăi sunt, la rândul lor, emoţionaţi, poate chiar stresaţi, dar încrederea şi iubirea lor nu se vor diminua după momentul acesta, aşa cum sentimentele lor nu s-au schimbat nici atunci când ai plecat în prima excursie sau când ai mers prima dată la o petrecere.

Nu-i aşa că şi atunci ai avut emoţii înainte de a le spune despre planul tău? Momentul acesta nu e cu nimic diferit, e doar o nouă etapă din viaţa ta.

 

Cum abordezi direct discuțiile despre viața sexuală

Dacă deja ţi-ai început viaţa sexuală şi ai discuţia cu părinţii tăi post-factum, atunci primul lucru pe care este bine să îl faci este să încerci să te relaxezi înainte de a vorbi cu ei. Sunt două motive pentru care îti recomand asta:

Părinţii tăi au început să se pregătească pentru momentul ăsta încă din ziua în care te-ai născut.

Orice părinte e conştient că, mai devreme sau mai târziu, copilul său îşi va începe viaţa sexuală şi îşi doreşte ca fiul sau fiica sa să aibă o experienţă pozitivă.

Tensiunea se simte şi se preia imediat. Dacă tu eşti stresat(ă), ei îţi vor simţi imediat starea de spirit şi, în câteva secunde, le vor trece prin faţa ochilor toate scenariile negative posibile. Ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să ai în faţa ta doi adulţi panicaţi, înainte ca tu să apuci să spui ceva.

Apoi, în funcţie de relaţia pe care o ai cu ei şi de cât de mult aţi discutat despre sexualitate înainte de momentul ăsta, decide dacă vrei să le spui amândurora în acelaşi timp sau alegi să îi spui întâi părintelui de care te simţi mai apropiat.

Oricare variantă ai alege, ei au nevoie să simtă că părerea lor este importantă pentru tine, că îţi doreşti să aveţi o relaţie sinceră în permanenţă şi că apreciezi faptul că poţi discuta despre orice subiect cu ei, inclusiv despre faptul că ţi-ai început viaţa sexuală.

Nu există formula perfectă prin care să îi anunţi că sexul nu îţi mai e total necunoscut, însă ceea ce părinţii tăi au nevoie să vadă este faptul că au în faţa lor o persoană responsabilă, aşă că asigură-i că:

Ai discutat cu partenerul tău înainte de a avea primul contact sexual

Nu ai fost forţat(ă) în niciun fel

Vă protejaţi pentru a evita riscurile unei sarcini nedorite sau a unei boli cu transmitere sexuală.

 

Cum să ai răbdare cu părinții tăi

Le-ai dat vestea şi îţi vine să fugi din cameră? Probabil că şi ei simt acelaşi lucru, aşă că acordaţi-vă câteva momente de linişte. În timpul ăsta poţi să încerci să intuieşti cum privesc ei această situaţie.

E posibil să ai o surpriză plăcută şi să primeşti din partea lor susţinere imediată, ba chiar să îţi dea câteva sfaturi. Ascultă-i cu respect şi mulţumeşte-le că poţi împărtăşi cu ei acest moment important din viaţa ta.

În cazul în care observi că reacţia lor e mai de grabă negativă, pastrează-ţi calmul şi asigură-i, o dată în plus, cât de important este pentru tine să ai o relaţie sinceră cu ei şi că ai ales, din respect faţă de ei şi faţă de relaţia voastră, să le spui despre această nouă experienţă pe care o trăieşti.

Chiar şi în situaţia în care unul dintre ei se înfurie, încearcă să asculţi ceea ce îţi spune şi confirmă-i că vei ţine cont de punctul său de vedere, dar că, în acest moment, chiar dacă îţi pare rău că i-ai supărat, pentru tine a fost important să poţi vorbi deschis cu ei.

Însă, mai important decât orice, indiferent cum va decurge această primă discuţie, nu uita că oamenii din faţa ta sunt parinţii tăi şi te iubesc orice ai face!

 

De Monica Carligea, psiholog

monica.m.carligea@gmail.com

www.facebook.com/monica.carligea

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Pentru adolescenți: cum le spui părinților că ți-ai început viața sexuală
Pentru adolescenți: cum le spui părinților că ți-ai început viața sexuală

Să îți începi viața sexuală este o schimbare importantă. Discuțiile cu părinții nu sunt așa de simple, iar sentimentele contradictorii. Totuși, ar trebui să vorbim deschis. Câteva sfaturi pentru adolescenți…

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste