Perceptia adolescentilor asupra schimbarilor corporale

Repere pentru parinti si tinerii aflati in perioada adolescentei.

Adolescenta este etapa vietii in care individul trece prin schimbari majore cand vine vorba de perceptia corpului dar si a emotiilor/gandurilor sale.

Este etapa descoperirilor, explorarii unui stil dar si a cercului social. In contextul schimbarilor fizice si a presiunii sociale in impunerea unei norme de frumusete fizica, adolescentii recurg la cateva strategii si tehnici care sa ii ajute sa se conformeze sau se se distinga de grupul lor social.

Fetele folosesc machiajul pentru a ascunde anumite „defecte” ale tenului sau a structurii fetei, baieti folosesc sportul ca sa isi dezvolte structura musculara in vederea unei atractivitati mai crescute in randul fetelor.

Cand suntem bebelusi fiecare persoana pe care o intalnim ne face un compliment:” Ce bebelus dragut!”, insa pe masura ce intram in etapa adolescentei incepem sa punem mai mult accent pe ce spun ceilalti despre noi. „Oare ce vor zice ceilalti daca..!?”

Asadar, adolescentii isi creeaza actiunile ca sa devina pe „placul celorlalalti”, fie ca e vorba despre colegii de la scoala sau familie.

Dezvoltarea pilozitatii, cresterea sanilor si dezvoltarea organelor genitale debuteaza cu o serie de dezechilibre hormonale care atrag cu sine emotii puternice fata de perceptia corporala.

Adolescentul percepe toate aceste schimbari, insa fara o indrumare corecta si sprijin nu se va putea accepta pe sine in aceasta etapa. Aici informarea despre schimbarile fizice/emotionale este un prim pas spre educarea corecta.

Daca esti parinte si ai un adolescent in familia ta (sau poate mai multi), certurile, schimbarile de dispozitie si rabufnirile emotionale sunt probabil la ordinea zilei.

Incercarea parintilor de a impune anumite norme legate de infatisare sau de ingrijire personala este perceputa adesea ca fiind o forma de oprimare si aduce mai multa respingere/furie in relatia copil-parinte.

Aminteste-ti perioada adolescentei in care iti explorai corpul si cat de mult te-au afectat remarcile rautacioase pe care le-ai primit din partea copiilor. Ai crescut cu aceste mesaje pe care acum in viata ta de adult le perpetuezi mai departe in rolul de parinte.

Copilul tau este unic, de aceea acceptarea de sine este o oglindire a acceptarii tale de sine. Putina empatie nu iti va taia din autoritatea parentala, ci mai degraba iti deschide o alta cale spre relatii mai calitative cu adolescentul pe care-l educi.

Daca esti adolescent si  treci prin toate aceste schimbari fizice si psihice, afla ca 99,9% dintre oameni experimenteaza aceasta etapa in mod asemanator tie.

Corpul tau este „foaia” in care toate schimbarile se vor imprima de-alungul timpului, de aceea este bine sa ai o viata echilibrata, bazata pe sport (miscare fizica), alimentatie si dezvoltare personala.

Chiar daca acum preferi sa stai pe Facebook cu prietenii tai, sau sa bei suc si sa mananci fast-food, vei trece in alta etapa a vietii in care metabolismul va imbatrani, si nu vei mai putea recupera acesti ani plini de energie si timp liber.

Acnee, haine largi, schimbari de dispozitie, timiditate, neacceptare si incredere de sine scazuta,  sunt doar cateva din elementele prin care sunt descrisi adolescentii in aceasta etapa.

Ei se percep fie prea inalti, prea scunzi, prea grasi/slabi, prea urati etc, insa, dincolo de aceasta perceptie fata de corpul lor in schimbare este o continuua munca de descoperire a individului.

Adolescentii sunt pusi in fata provocarii de a tine pasul cu corpul lor, de a-l ingriji si alimenta cu hrana care sa le produca energia de care au nevoie pentru a explora si trai una dintre cele mai active si frumoase etape ale vietii: adolescenta.

 

Autor: Loredana Lazar – psihoterapeut sistemic

Http://lazarloredana.wordpress.com

Foto: Shutterstock

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Perceptia adolescentilor asupra schimbarilor corporale
Perceptia adolescentilor asupra schimbarilor corporale

Repere pentru parinti si tinerii aflati in perioada adolescentei.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste