Prietenie cu un fost? De ce sa spui NU

Unul dintre marile clisee este „mi-ar placea sa ramanem prieteni'. Uneori, in timp si cu acordul partilor, acest lucru se poate intampla. Dar esecul relational cu siguranta nu genereaza sentimente trainice de prietenie. Sau stii vreo relatie romantica frumoasa sau ok care sa se fi terminat intr-o prietenie stransa?

 

Unul dintre voi se gandeste la prietenie, iar celalalt o spune pentru a „indulci' despartirea. Ideea e ca odata despartiti, cel mai sanatos pentru amandoi este sa ramaneti astfel.

Un astfel de joc poate fi periculos, in timp ce unul incearca rolul de prieten, celalalt incearca sa se sustraga. E ca si cum ati decide sa treceti prin momentul dificil al despartirii pe o perioada cat mai lunga de timp. Spune NU.

 

Relatia voastra nu a inceput cu o prietenie. O relatie bazata pe atractie foarte puternica care se destrama atunci cand aceasta se diminueaza si pentru ca nu exista bazele unei comunicari armonioase, nu are nicio sansa sa se transforme intr-o prietenie daca elementul sex este scos din schema.

Intreaba-te daca a existat vreo prietenie intre voi care merita salvata sau daca te amagesti ca ati putea descoperi ca va place sa petreceti timpul impreuna fara partea fizica a relatiei…

 

Nu exista respect reciproc. Poate ca relatia voastra nu a avut in respect un punct forte. Poate in urma certurilor interminabile sau a perioadelor de ignorare reciproca din perioada despartirii respectul a disparut. Cum crezi ca l-ai putea reconstrui pentru o prietenie. Si de ce ai vrea sa il mimezi?

 

A existat abuz emotional sau de alta natura. In principiu, orice relatie pe care o cataloghezi ca fiind nociva pentru tine si linistea ta emotionala sau psihica, odata incheiata persoana respectiva trebuie indepartata definitiv.

Nu iti doresti sa iti reamintesti perioade nefericite prin prezenta factorului perturbator si nici nu poti avea acea incredere pe care se bazeaza prieteniile: ca persoanele implicate nu isi vor face rau. Din contra, rolul de prieten ii poate da ocazia sa isi repete abuzurile.

 

Unul sau ambii ati fi gelosi daca celalalt ar incepe o noua relatie. Este unul dintre motivele pentru care, cel putin timp de cateva luni, pana partenerii se distanteaza emotional, astfel de prietenii sunt imposibile.

Inevitabil la un moment dat isi va gasi un nou partener sau isi va manifesta o noua atractie. Chiar vrei sa iti povesteasca despre tipa noua de la marketing?

Ca revers, ti-ar fi confortabil sa ascunzi de el o noua relatie a ta? Sau scopul ascuns este sa te falesti cu ea pentru a-l face gelos? Nesanatos in toate cazurile…

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Prietenie cu un fost? De ce sa spui NU
Prietenie cu un fost? De ce sa spui NU

Unul dintre marile clisee este „mi-ar placea sa ramanem prieteni”. Uneori, in timp si cu acordul partilor, acest lucru se poate intampla. Dar esecul relational cu siguranta nu genereaza sentimente trainice de prietenie. Sau stii vreo relatie romantica frumoasa sau ok care sa se fi terminat intr-o prietenie stransa?

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste