Now Reading
Probleme in cuplu cand apar copiii

Probleme in cuplu cand apar copiii

Este foarte important sa stim sa fim si parteneri, nu doar parinti. Cei mici sunt o binecuvantare, dar si o provocare. Iar daca nu suntem suficient pregatiti, putem avea serioase probleme in cuplu cand apar copiii. Iata ce avem de facut.

 

Mai mult decat parinti

Este foarte important ca relatia de cuplu sa fie profunda si puternica inainte de aparitia copilului, iar partenerii sa isi doreasca cu adevarat aparitia unui copil si sa isi planifice eforturile inca inainte de sosirea lui.

Iar acest lucru inseamna cursuri de parenting si de ingrijire a copilului, resurse de bani suficiente, existenta unei locuinte proprii, etc.

Aparitia unui copil este una dintre cele mai mari provocari pentru o relatie, care se poate destrama sau se poate intari in urma acestui eveniment.

Momentele dificile testeaza curajul, rabdarea, dar si sinceritatea partenerilor. Practic, „mastile” sinelui ideal sunt date jos si partenerii sunt fata in fata cu sinele lor real.

 

Probleme in cuplu cand apar copiii

Cele mai frecvente probleme ale tinerilor parinti, intalnite in practica terapeutica, sunt lipsa de timp si energie pentru ei si pentru relatia lor de cuplu, concentrarea atentiei si resurselor pe copil, schimbarile fizice si hormonale ale sotiei, gelozia sotului care se simte neglijat, lipsa de apetit sexual a sotiei sau problemele financiare.

In masura in care casnicia este fondata pe valori, obiective si prioritati comune si este intretinuta printr-o comunicare sincera, asertiva si autentica, putem sa vorbim despre o adaptare sanatoasa la noul statut.

Reusita tine de adaptare, cooperare si lucru impreuna. Partenerii isi pot imparti sarcinile si raspunderile importante, iar pentru sarcini secundare, repetitive si consumatoare de energie, pot apela la ajutoare (bona, bunici, prieteni, rude).

Insa este vital pentru toata lumea sa se stabileasca de la inceput un cadru de colaborare, cu indatoriri si limite clare.

Deseori se intampla ca bunicii sau alte rude sa intervina prea mult in viata cuplului in schimbul „ajutorului” furnizat, iar colaborarea cu bonele poate avea diferite probleme legate de gradul de implicare, profesionalism sau de experienta acestora.

De asemenea, parintii pot apela oricand la ajutorul de specialitate al unui psihoterapeut, pentru a-si clarifica anumite aspecte legate de ei, relatie, lume si viata.

 

Intretinerea relatiei de cuplu

Orice relatie are nevoie de atentie si intretinere constanta, cu atat mai mult dupa nasterea primului copil.

Tinerii soti au in continuare nevoie de momentele lor de intimitate, pentru relaxare, pentru pasiuni comune, pentru iesiri cu prietenii sau pentru intimitate erotica.

Sigur ca nu putem compara frecventa si durata acestor momente cu cea dinainte de nastere, insa lipsa lor completa duce la erodarea continua si profunda a relatiei de cuplu.

Multe cupluri ajung la divort din cauza estimarii gresite a intensitatii problemelor, lipsei comunicarii eficiente, criticii exagerate a partenerului, pretentiilor si asteptarilor nerealiste, sau din cauza lipsei de implicare a unuia dintre parteneri.

Desi nu exista retete prestabilite pentru consolidarea relatiei, daca copilul a fost dorit si „planificat” iar atitudinea partenerilor este pozitiva, de cooperare, de comunicare permanenta, de curaj in recunoasterea si infruntarea problemelor si de respect reciproc, multe probleme pot fi rezolvate.

O intrebare de baza pe care fiecare partener si-o poate pune este „Ce pot face eu pentru ca lucrurile sa mearga mai bine?” Atunci cand conexiunea dintre ei este buna, celalalt partener va simti eforturile si va veni in intampinarea lor.

 

De Tedy Crestin, medic, psihoterapeut adlerian, trainer si consilier vocational

www.tedycrestin.ro

[email protected]

Tel.: 0726.852.395

 

Citeste si:

Mentinerea relatiei de cuplu dupa ce devenim parinti

Cum invatam un copil sa iubeasca

Foto: hepta.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top