Provocarile cu care se confrunta o mama singura
Rolul de mama singura este cu siguranta extrem de solicitant si necesita multa energie si rabdare. Care sunt provocarile acestui statut ne spune psihoterapeutul Livia Caciuloiu.
Finalizarea relatiei de cuplu
Intreruperea unei relatii de cuplu, atunci cand exista copii, este mai mult sau mai putin previzibila din cauza unei multitudini de factori contextuali particulari.
In acest fel, fiecare familie formata din mama si copil va avea o istorie compusa din experiente diferite care, impreuna cu trasaturile individuale ale mamei si copilului vor alcatui o constelatie unica, de luat in considerare in trasarea unui plan de adaptare la noua realitate.
Separarea prin neimplicarea emotionala a partenerului in familie, divortul sau moartea partenerului aduc cu sine o serie de provocari diferite pentru familie si, implicit, pentru mama care urmeaza sa isi creasca singura copilul.
Finalizarea relatiei este o provocare in sine pe care femeia trebuie sa o traiasca si la care sa se adapteze, emotiile personale fiind intense si adeseori persistente.
Fiecare relatie de cuplu are o istorie care influenteaza prezentul mamei iar adaptarea la noul statut de femeie singura necesita timp si reprezinta o noua provocare emotionala.
Sentimentele puternice si afectarea emotionala sunt resimtite de oricine la incheierea unei relatii semnificative. Cu atat mai mult cu cat exista un copil care la randul lui este afectat si de care trebuie sa tinem cont, ajutandu-l.
Preluarea si asumarea de noi responsabilitati
Dupa finalizarea unei relatii in care exista un copil, impartirea responsabilitatilor devine evidenta, chiar si pentru cuplurile care nu constientizasera pana in acel moment lucrurile pe care le faceau impreuna sau unul pentru celalalt.
Chiar si in cuplurile tinere, cu putina istorie de parteneriat, responsabilitatile sunt impartite. Fie ca este vorba despre schimbarea unui bec, platitul facturilor, preluarea copilului de la gradinita sau scoala sau pur si simplu supravegherea lui cat timp celalalt gospodareste, fiecare partener aduce in viata de familie o serie de comportamente care sustin confortul fizic si emotional.
In urma finalizarii acestei relatii, mama este provocata sa se adapteze si sa se imparta intre activitatile pe care si le asumase pana atunci si cele in care tatal copilului avea un rol principal.
Anumite activitati si sarcini nou asumate o pot scoate din zona de confort intrucat necesita dezvoltarea unor noi abilitati.
Timp putin, responsabilitati multe
Pastrarea unui venit stabil, dezvoltarea unei relatii de calitate cu copilul, gestionarea gospodariei si a situatiilor neprevazute lasa foarte putin timp pentru observarea si implinirea propriilor nevoi.
Timpul este principala provocare pentru o mama singura, care acum este nevoita sa isi reprioritizeze activitatile, pastrand in acelasi timp o rutina sigura si necesara dezvoltarii armonioase a celui mic.
Mama si femeie
Preocuparea de a oferi copilului grija si dragostea de care are nevoie si aceea de a face fata solicitarilor zilnice, lasa foarte putin timp – sau chiar deloc – pentru orientarea catre propriile nevoi de femeie.
Adeseori o mama singura isi orienteaza intreaga atentie si energie spre copil si job, din dorinta de a putea oferi in continuarea un mediu stabil si sigur.
In acelasi timp, insa, apar si nevoi personale, demne de a fi observate si respectate, care sustin atat sanatatea emotionala a femeii cat si, implicit, calitatea relatiei sale cu copilul ei.
In acest sens, introducerea in rutina saptamanala a unui timp prin care mama sa isi ofere ceea ce are nevoie in relatie cu sine (o ora de odihna in plus, o carte, un ceai aromat sau un alt rasfat la alegere) aduce schimbari pozitive in intreaga familie.
Capcana stereotipurilor
A fi “mama singura” este inca o sursa de prejudecati si stereotipuri prin care societatea incearca sa incadreze atat mama cat si copilul si familia monoparentala in categorii aparte.
Chiar daca numarul de familii monoparentale este in crestere iar situatia in care copiii sunt crescuti mai mult de un parinte este din ce mai des intalnita, mamele singure inca se confrunta cu opinii, judecati de valoare si presiuni din partea strainilor sau a cunoscutilor.
Toate acestea au o influenta negativa asupra imaginii si stimei de sine, aparand adeseori drept reactie o evitare a expunerii statutului de mama singura in sfera sociala.
Alteori, poate avea loc o retragere din relatiile pe care mama le avea inainte de despartire. Este important in aceste situatii sa fie pastrati aproape prietenii adevarati si oamenii dragi care sustin noua familie, alaturi de care mama si copilul pot reconstrui o noua retea sociala sanatoasa si suportiva.
De Livia Caciuloiu, psihoterapeut autonom, atestat EMDR-nivel I, cu experienta in dezvoltarea de programe de suport psihologic pentru familii monoparentale din 2011
www.psihomedeor.ro
Tel.: 0742.024.642
Foto: shutterstock.com