De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant

Nu te simți bine în propria piele, consideri că ai defecte de nedepășit? Asta îți face viața grea și îți poate afecta relațiile intime. Vestea bună? Găsește-ți un partener cu stil de atașament securizant.

Oamenii care se simt neadecvați și consideră că trebuie să se zbată pentru a merita dragostea altuia, au ceea ce se numește „stil de atașament anxios. Viața lor este permanent sub semnul eforturilor făcute pentru a evita respingerea sau abandonarea.

Ei sunt oamenii geloși, care se agață de persoanele relevante pentru ei și tind să le controleze permanent, să se asigure de atașamentul lor. Ceea ce, inevitabil, duce la uzura relației.

Stilul de atașament este parțial efectul genelor, dar mai ales al modului în care copilul a avut parte, în primii ani ai copilăriei, de atenția, sprijinul și căldura părinților, mai ales a mamei.

La cei care au avut parte de neglijență, abuz sau critici permanente, zonele creierului implicate în formarea de atașamente nu se mai dezvoltă corespunzător.

Citește și:

Semne că ai un stil de atașament securizant

Test: Ai un stil de atașament dependent?

Punțile dintre regiuni sunt mai slabe, este afectată densitatea unor receptori importanți, cum sunt cei ai oxitocinei, iar genele răspunzătoare de producerea factorilor de creștere a sinapselor se manifestă insuficient.

Totul pare că sună a condamnare, dar lucrurile nu stau chiar așa. Un studiu realizat la Universitățile din Minnesota și Aukland relevă că oamenilor care au un stil de atașament anxios le face bine să aibă în preajmă persoane suportive, care să le treacă cu vederea defectele și să se concentreze pe calitățile lor.

Sau ceea ce unii numesc „fenomenul Michelangelo – așa cum celebrul sculptor reușea să scoată la lumină frumusețea dintr-un bloc de piatră, partenerul poate să scoată la lumină eul tău ideal. Un asemenea partener trebuie să aibă un stil de atașament numit „sigur.

Acești oameni se simt bine în pielea lor, sunt stabili emoțional, își exprimă cu ușurință sentimentele, sunt grijulii și se așteaptă ca, și în relatiile pe care le au, să aibă parte de dragoste și confort emoțional.

De asemenea, ei tind să rămână deschiși și conectați emoțional cu partenerul în perioadele dificile sau stresante. Un aspect important, care face bine oamenilor cu un stil de atașament anxios, este abilitatea partenerului de a fi un bun ascultător și de a comunica eficient, stăpânindu-și emoțiile.

La fel ca tuturor, oamenilor atașați într-o manieră anxioasă le place să aibă multe în comun cu cei care le sunt alături, cum ar fi valorile, convingerile, obiceiurile din timpul liber, inclusiv delicata problemă de a avea copii și când anume.

Un partener care te respectă pentru ceea ce ești, nu pentru ceea ce și-ar dori el să fii, are un mare potențial vindecător. Practic, el poate să vă schimbe creierul.

Deci, atunci când cunoașteți pe cineva, dincolo de entuziasmul și emoțiile începutului, încercați să distingeți calitățile enumerate mai sus.

Dacă nu le găsiți sau ele nu se manifestă constant, atunci nu ați găsit persoana potrivită chiar dacă are o privire tulburătoare și zâmbește frumos. Doar în felul acesta puteți lua o decizie rațională, care s-ar putea dovedi cea mai importantă din viața voastră.

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: Young couple laying on park lawn

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant
De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant

Nu te simți bine în propria piele, consideri că ai defecte de nedepășit? Asta îți face viața grea și îți poate afecta relațiile intime. Vestea bună? Găsește-ți un partener cu stil de atașament securizant.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste